Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vieraileva analyytikko: New Yorkin musta pääsiäinen

Tällä viikolla New Yorkin krematoriot lisäsivät yövuoron - ne polttavat ruumiita 24 tuntia vuorokaudessa. New Yorkissa kuolee nyt tautiin joka päivä enemmän ihmisiä kuin vuodessa murhataan - yli 600. Mount Sinain sairaalaketjun uusista potilastapauksista 90 % on koronavirusta. Manhattanin sairaaloissa virus on vallannut kaiken tilan - lastentautien osastot, syöpäosastot, marmorilattiaiset eteisaulat on muutettu COVID-tiloiksi. Psykiatreja, ihotautilääkäreitä, kosmetiikkakirurgeja värvätään nyt puolipakolla ensiapuosastoille. Sairaalat tarjoavat hoitajille jopa $20 000:n kuukausipalkkaa imeäkseen työntekijöitä muilta osavaltioilta.

Jo ennen viikonloppua Queens alkoi siirtää potilaitaan Manhattanin lippulaivasairaaloihin ja Suffolkiin - Queensin yli 20 000 infektion kasautuma on täyttänyt sen sairaalat. Tämä puolustustaistelu kuormittaa Manhattania, joka joutuu tästä eteenpäin hoitamaan sekä omat tapauksensa että osan Queensin seuraavasta aallosta.

New Yorkin kaupungin satelliittitaajamat ovat varaventtiileinä varsin rajalliset. Kriisi säteilee sadan mailin päähän. New Jerseyn tautimäärä on räjähtänyt yli 34 000:n. Lounais-Connecticut on myös jo Lombardian luokkaa. Pienessä Ridgefieldin kaupungissa, jossa asun, on 26 000 ihmistä… ja 100 sairastapausta. Kuolleita on jo 12 koronaviruksen levittyä vanhainkoteihin - enemmän kuin koko San Franciscossa. Poliisi hajottaa teinien lacrosse-pelejä ja valvoo ruokakauppojen ovilla sisään menijöiden määrää. Whole Foods ei pysty enää ottamaan kotiin toimitusten tilauksia.

Fifth Avenuella laitettiin vanerilevyt Luis Vuittonin, Bulgarin ja Cartierin ikkunoihin luksuspuotien varautuessa katulevottomuksiin. Moni Upper East Siden pramea kerrostalo on nyt valtaosin tyhjä, kun varakkaat perheet ovat karanneet Hamptonsille tai Martha’s Vineyardiin huolimatta viranomaisten kielloista. Eräissä Brooklynin sairaaloissa ja koko New Yorkin poliisivoimissa yli 20 % työntekijöistä on sairaslomalla. Samoin New Yorkin palomiehistä ja metron henkilökunnasta.

Tämä painajaismainen kuvaelma on nyt osakemarkkinoiden taustavireenä, kun Wall Street aloittaa uuden viikon - jonka lopulla häämöttää mahdollisesti New Yorkin epidemian huippu. Tällä hetkellä epidemian kliimaksia uusien tartuntojen osalta odotetaan ensi viikon lopulla. Siitä 5-7 päivän jälkeen pitäisi seurata päivittäisten kuolemien huippu, toivottavasti alle 1500:n tason.

Tänään, Palmusunnuntaina, saatiin mahdollinen signaali New Yorkin huipusta. Uusien kuolleiden määrä aamukatsauksessa oli hieman alle 600 ja uusien positiivisten testien määrä vain 8000. Uusien potilaiden määrä laski myös selkeästi. Kun Italia saavutti huippunsa, se tapahtui rosoisesti - parin hyvän päivän jälkeen tehtiin uudet huiput, sitten tuli taas laskua uusissa tapauksissa, sitten lopullinen huippu. New Yorkilla voi olla edessä takaisku tai kaksi, mutta ensimmäinen merkki paremmasta on nyt nähty.

Taitekohta siis häämöttää. Ja osakemarkkinat ovat kuuluisia kyvystään katsoa yli pahojenkin kriisien silloin kun on selkeä kuva käänteen ajankohdasta. On myös syytä huomioida, että New Yorkin klusteri ei heijasta Amerikkaa. New York/New Jersey/Lounais-Connecticut ovat selkeästi pahin pesäke. Esimerkiksi jo Pohjois-Connecticutiin mennessä on vain muutamia tapauksia per kunta. Kalifornia tuntuu välttäneen pahimman ja selviää ehkä murto-osalla New Yorkin vainajavuoresta.

Etelävaltiot kulkevat kohti isoa kriisiä Louisianan ja Floridan johdolla - mutta Amerikan talous ottaa suuntansa New Yorkilta ja Kalifornialta. Koska Kalifornia taitaa välttää pahimman skenaarion selkeästi, New Yorkin tilanteelle voi olla markkinasentimentin kannalta hyvinkin tärkeä rooli.

Olisiko mahdollista, että New Yorkin synkin hetki on jo tässä? Yksi valopilkku on se, että kaupungissa on tällä hetkellä ”vain” 4 200 viruspotilasta tehohoidossa. Vielä pari viikkoa sitten odotettiin pahimmassa skenaariossa, että tänään olisi ollut 12 000 - 14 000 tehohoitopaikan tarve. Jos New York saavuttaa epidemian kasvuhuipun 10 päivän sisällä, tehohoitopaikkojen tarve olisi silloin olla alle 10 000. Se olisi erittäin murheellinen luku ja kasvaisi vielä jonkin aikaa huipun jälkeenkin, mutta tässä tilanteessa selvästi vältettäisiin se 35 000 - 40 000 paikan tarpeen painajainen, jota vielä pari viikkoa sitten ennustettiin.

Markkinat ovat tunteeton kone. Tuo 10 000 tehohoitopaikan tarve epidemian huipulla merkitsisi monelle potilaalle hoidon laadun selkeää laskua. Esimerkiksi dialyysilaitteista on jo nyt pulaa ja ne ovat tärkeitä koska koronavirus tuhoaa niin paljon keuhkosoluja, että munuaiset ylikuormittuvat sairaimmilla ihmisillä. Moni joutuisi ventiloiduksi sairaalan kahvilassa tai käytävällä. Mutta se kaamein tilanne, jossa Pieksämäen verran ihmisiä jäisi ilman tehohoitoa vältettäisiin.

Jos New Yorkin tautitapausten päiväkasvu alkaa hidastua tämän viikon aikana ja me pysymme kohtuullisen katastrofin uomassa, markkinat tulevat helpottumaan ainakin väliaikaisesti. Tekninen ideaali tietenkin olisi, että seuraavien päivien aikana tulisi katarttinen lasku lähelle maaliskuun pohjia ja niiden testaus antaisi pohjaa helpotusrallille lähiviikkoina.

Analyytikko
Tero Kuittinen
--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
Analyytikkojen minuetti (2.4.2020)
Aasian pettymys (1.4.2020)
Huipun jälkeen (31.3.2020)
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen on analyytikko, joka on työskennellyt muun muassa Alliance Capitalin ja MKM Partnersin osaketutkimusyksiköissä New Yorkissa. Tällä hetkellä hän auttaa suomalaisia teknologiayrityksiä niiden USAn vientiponnistuksissa ja toimii Broadway Tech Acceleratorin neuvonantajana. Hän on biokemian maisteri ja opiskellut virologiaa Helsingin yliopistossa.

Tero Kuittinen