Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vieraileva analyytikko: Odottelua

Vieraileva analyytikko: Odottelua

Artikkeli 28.04.2020 23:13

Osakemarkkinat eivät tiistaina osanneet päättää suuntaa - kello yhden jälkeen S&P oli muuttumaton ja Nasdaq lievässä 0,6 %:n laskussa. Sijoittajat kyttäävät nyt eri tahtia avautuvien talousalueiden tilanteen kehittymistä. Uusi Seelanti, Tanska ja Itävalta ovat onnistuneet painamaan uusien infektioiden tason todella matalille tasoille ja ne ovat aloittaneet normalisoimisen hyvin tarkkaan hankituilla, maanlaajuisilla toimilla. Amerikassa osavaltiot menevät villisti eri tahtiin. Pahimmilla alueille kuten Connecticutissa ja New Yorkissa kuri vain jatkuu tiukkenemistaan. Viime viikonloppuna Itärannikolla suljettiin monia vaelluspolkuja ja kansallispuistoja - CVS-ketju kielsi nyt kokonaan kauppoihin menemisen ilman maskia. Georgia taas avasi rempseästi kampaamoita ja keilahalleja - maskikuri ei selvästikään pidä etelässä läheskään samalla tavalla kuin koillisessa Amerikassa. Amerikka toimii nyt erilaisten lähestymistapojen laboratoriona. Parin viikon päästä alamme nähdä tuloksia.

Vaikka uusien tapausten määrä on nyt selvästi laskemassa, lasku on hitaampaa kuin toivottiin pari viikkoa sitten. Näyttää siltä, että edessä on pitkä, hidas prosessi ja moni osavaltio tulee avaamaan talouttaan päivittäisten tapausten ollessa vielä useiden satojen tasolla. Itse epäilen, että markkinoiden iso taakka lähiviikkoina tulee olemaan yllättävän korkea optimismi. Kulutusluottamus romahti tietenkin odotetulla tavalla tänään julkaistussa indeksissä - mutta odotukset tulevaisuuden suhteen olivat yllättävästi yli 90 pisteen. Amerikkalaiset uskovat edelleen V:n muotoiseen talouden toipumiseen ja odottavat selkeää normalisoitumista kesäkuuhun mennessä.

Tämä edellyttäisi sitä, että kuluttajien kokema shokki ei heijastu syvästi kesän automyyntiin tai asuntomyyntiin. Tämä taas edellyttäisi sitä, että viime viikkoina alkanut, hitaasti rullaava isojen yritysten irtisanomisaalto pysähtyisi toukokuussa eikä johtaisi ketjureaktioon. Tuntuu hyvin vaikealta uskoa tähän optimistiseen skenaarioon. Jättiyritysten päätöksenteko on kriisitilanteissa usein hyvin konservatiivista ja käteiskassan suojeleminen on nyt selvä prioriteetti. Epävarmuus talouden avautumisen tahdista ei johda V:n muotoiseen toipumiseen - se johtaa irtisanomisien jatkumiseen ja projektien peruutuksiin. Tästä rakentuu laman logiikka; leikkausten psykologia ruokkii itseään.

Öljymarkkinat ovat alkaneet epäillä tätä. Toukokuun WTI-raakaöljyn hinnan romahtaessa alle nollan kesäkuun öljyn hinta seilasi vielä iloisesti yli $20:n tason. Mutta viime yönä kesäkuun toimitusten hinta dippasi alle $11:n. Viiden viime päivän aikana öljytreiderit muuttivat olettamuksiaan kesäkuusta radikaalilla tavalla. Mutta samaan aikaan osakemarkkinat ovat polkeneet paikallaan. Itse uskon enemmän öljyn hintaan kuin S&P-indeksiin tässä saumassa.

Analyytikko
Tero Kuittinen

--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
Tyyni ennen myrskyä (24.4.2020)
Kissa kuumalla katolla (22.4.2020)
Tumma karnevaali (20.4.2020)
Kun painovoima pettää (18.4.2020)
Tuhon määrä (16.4.2020)
Amerikan outo Vappu (15.4.2020)
Avaamisen odottelua (14.4.2020)
Amerikalla on avautumiskuume (8.4.2020)
Raju käänne New Yorkissa (6.4.2020)
New Yorkin musta pääsiäinen (5.4.2020)
Analyytikkojen minuetti (2.4.2020)
Aasian pettymys (1.4.2020)
Huipun jälkeen (31.3.2020)
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen