Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vieraileva analyytikko: Tuhon määrä

Yli viisi miljoonaa uutta työtöntä viikossa ei Amerikan pörssejä tänään paljon hetkauttanut - ihmiset ovat turtuneet. Työttömien todellinen kasvu lienee paljon suurempaa kuin 22 miljoonaa dokumentoitua tapausta neljässä viikossa. Yritykset ovat ulkoistaneet niin paljon ihmisiä kuin mahdollista viimeisen vuosikymmenen aikana ja nämä näkymättömät konsultit ja osa-aikatyöntekijät ovat tippuneet varsinaisen työttömyystukirakenteen ulkopuolelle. Työttömyyden todellinen mittakaava on se isoin tekijä, joka tulee vaikuttamaan osakemarkkinoiden kehitykseen kesän mittaan. Kuinka paljon tuhoa Amerikan talouden rakenteelle massatyöttömyyden aiheuttama kulutuksen raju lasku aiheuttaa?

Tässä on paljon pohdiskelevaa. Google jäädytti eilen palkkaamisen, vaikka se oli suunnitellut isoa työntekijämäärä laajentamista tänä vuonna - ja on virustalouden yksi isoista voittajista. Best Buy lomautti 51 000 työntekijää, vaikka se on toinen iso voittaja - sen myynti on laskenut ”vain” 30 % firman siirryttyä myymään elektroniikkaa parkkipaikoillaan. Vaikka tietyt kulutustuotteet myyvät vielä, kohtuullisestikin pärjäävät yritykset joutuvat leikkaamaan työvoimaansa rajusti.

Autoteollisuudelle on edessä raju sopeutuminen. Amerikan kerskakulutus 12 vuoden nousukauden aikana loi valtavan käytettyjen autojen armadan - moni perhe vaihtoi uudempaan kärryyn kolmen vuoden välein, pitkälti luotolla. Nyt uusien autojen myynti tulee romahtamaan, kun pari vuotta vanhoja autoja tulvii markkinoille. Michiganin ja Illinoisin työttömyys on jo 25 % virallisestikin - todellisuudessa määrä lipoo varmaan 30 %.

Manhattanin asuntomyynti on 73 %:n laskussa maaliskuun ensimmäisellä puoliskolla. Moni kerrostalo on jo jäädyttänyt myynnin kokonaan pelätessään hintaromahdusta. Koko massiivinen asuntomyyjien, huonekalukauppojen ja sisustusteollisuuden koneisto leikkaa kiiinni. Museoista arvioidaan jopa 30%:n sulkeutuvan pysyvästi tänä vuonna. Yliopistoista menee ainakin neljäsosa nurin. Sanomalehdistä kuolee ainakin puolet - jopa Los Angeles Timesin kaltaiset jätit ovat jo nyt tekemässä rajuja leikkauksia, kun mainostulot laskevat ainakin 50 %.

Broadway unelmoi avautumisesta kesäkuussa, mutta matematiikka ei toimi. Teatterit on suunniteltu täyteen pakatuiksi ja musikaalit tekevät voittoa ainoastaan yli 70 %:n täyttöasteella. Jos ne avataan uusilla etäännyttämismääräyksillä, joissa joka toinen tuoli on tyhjä, ne eivät voi toimia kannattavasti. Sama pätee useimmissa ravintoloissa, jotka eivät tee voittoa hajautetuilla pöydillä. Ja elokuvateattereissa.

Epidemian uusi matematiikka ei toimi vanhassa talousjärjestelmässä. Lienee selvää, että Amerikalla on edessä yli 30 %:n työttömyys jo toukokuussa. Mutta jenkkisysteemi ei ole rakennettu pitämään työttömiä elossa - se on rakennettu pakottamaan ihmiset tekemään mitä vaan, vaikka $9:n tuntipalkalla. Olettamuksena on se, että aina pääsee vaikka tiskaamaan tai tyhjentämään roskiksia, jos nääntyminen uhkaa. Mutta nyt näitä ravintoloiden ja rättikauppojen irtoduunipaikkoja ei yksinkertaisesti ole.

Amerikan poliittinen rakenne on niin ideologisesti jäykkä, että selvää helpotusta työttömien valtaville armeijoille ei ole tulossa ilman isoa kriisiä. En usko, että osakemarkkinat osaavat hahmottaa kulutuksen laskun jyrkkyyttä seuraavina kuukausina. Markkinat näkevät nyt unta syksyn V:n muotoisesta pompusta ilman että yritettäisiin edes hahmottaa kesän konkurssiaallon ja massatyöttömyyden vaikutusta kulutuskäyttäytymiseen. Mutta koska talouden mallintamiseen käytetty, noin 20-25 miljoonan uuden työttömän määrä on jo nyt tavoitettu, mallit tulevat menemään uusiksi jo viikkojen sisällä, kun työttömyyden kasvu ei lopukaan unelmoidulla tavalla.

Raakaöljyn hinta ennustaa jo uutta, synkempää maailmaa. Huolimatta uusista tuotantoleikkauksista, West Texas Intermediate ei alkanut toipua odotetulla tavalla. Se teki uuden 18 vuoden hintapohjan tällä viikolla ja on taas tänään uponnut alle $20:n tason. Öljyn hintaa eivät keskuspankit pysty tukemaan samalla tavalla kuin velkamarkkinoita - se kertoo meille omaa totuuttaan.

Analyytikko
Tero Kuittinen

--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
Amerikan outo Vappu (15.4.2020)
Avaamisen odottelua (14.4.2020)
Amerikalla on avautumiskuume (8.4.2020)
Raju käänne New Yorkissa (6.4.2020)
New Yorkin musta pääsiäinen (5.4.2020)
Analyytikkojen minuetti (2.4.2020)
Aasian pettymys (1.4.2020)
Huipun jälkeen (31.3.2020)
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen on analyytikko, joka on työskennellyt muun muassa Alliance Capitalin ja MKM Partnersin osaketutkimusyksiköissä New Yorkissa. Tällä hetkellä hän auttaa suomalaisia teknologiayrityksiä niiden USAn vientiponnistuksissa ja toimii Broadway Tech Acceleratorin neuvonantajana. Hän on biokemian maisteri ja opiskellut virologiaa Helsingin yliopistossa.

Tero Kuittinen