Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Vieraileva analyytikko: Tumma karnevaali

Näimme tänään erittäin harvinaisen ilmiön - iso, maailmanlaajuinen markkina meni rikki. WTI-raakaöljyn hinta laski shokeeraavalla tavalla jo aamulla, ja moni ajatteli, että alle 10 dollarin tasolle meneminen oli historiallinen tapahtuma. Mutta iltapäivällä raakaöljyn toukokuun sopimuksen hinta sukelsi -$35:een. Se siis sukelsi negatiiviseksi - periaatteessa toukokuunlopulla West Texas Intermediate-öljyä ostavat asiakkaat saavat joka tynnyristä 35 dollaria riihikuivaa tuotteen lisäksi.

Tämä on tietenkin täysin absurdia - ja CNBC alkoi ottaa kello kahden jälkeen haastatteluihin asiantuntijoita, jotka sanoivat, että tämä ei voi todellisuudessa tapahtua. Öljyfirmat yksinkertaisesti tulevat kieltäytymään maksamasta ostajilleen huimia käteissummia öljyn antamisen lisukkeeksi. Markkinoiden psykologisesta hämmennyksestä kertoo se, kuinka WTI:n toukokuun erän hinta laski $0.01:n tasolle, pomppasi siitä pari kertaa… mutta kun se dippasi negatiivisen sentin tasolle, pato murtui. Öljyn hinta heilahti negatiiviseen seitsemään dollariin muutamassa minuutissa. Treidarit eivät alussa yksinkertaisesti uskoneet, että öljyn hinta voi olla negatiivinen - mutta kun psykologinen nollaraja meni rikki, paniikki iski.

Vai oliko se paniikkia? Onko negatiivinen 35:n dollarin hinta merkki siitä, että joidenkin rahastojen tai energiayritysten optiostrategiat räjähtivät tänään, johtaen positioiden pakkopurkuun hinnalla millä hyvänsä? Voi kestää päiviä ennen kuin saamme tähän selkeän vastauksen. Joka tapauksessa, markkinoiden unenomainen perusoptimismi ei vieläkään hälvennyt. Huolimatta öljysektorin psykodraamasta, S&P oli kello kolmen tienoilla vain yhden prosentin laskussa. Kesäkuun WTI-sopimushinta on edelleen yli $20. Huolimatta siitä, että toukokuun hinta sulkeutui -$35:n tasolle.

On shokeeraavaa, että osakemarkkinat eivät ole tänään -5 %:n laskussa ottaen huomioon, että viimeisten kahden viikon aikana on nähty kovin ralli sitten vuoden 1938. Silloin herkuteltiin maailmansodan vaikutuksesta teollisuuden tuotantoon.  Tämän päivän osakemarkkinoiden tyyneys viittaa siihen, että sijoittajat edelleen uskovat talouden alkavan rajun nousun jo kesäkuussa - tämä tietenkin lievittäisi öljyvarastojen täyttymistä ja palauttaisi yhtiöiden toiminnan normaalille uralle.

Viikonlopun aikana Disney ilmoitti 100 000 työntekijän pistämisestä palkattomalle lomalle. Kalifornian osavaltio myös ilmoitti tuhansien jäävän pian ilman palkkaa. Olemme nyt toisen ison työttömyysaallon edessä - nyt aletaan systemaattisesti purkaa isojen yritysten ja osavaltioiden palkkataakkaa. Kirjanpitofirmat, arkkitehdit, mediayritykset, mainostajat, museot, yliopistot jne. alkavat nyt leikata syvältä pysyäkseen elossa. On hämmentävää, että osakemarkkinat yksinkertaisesti kieltäytyvät uskomasta syvän laman mahdollisuuteen.

Olemme nyt tilanteessa, jossa -250 %:n lasku öljyn päivähinnassa ei markkinoita erityisemmin masenna. Tähän on vaikea sanoa mitään. Elämme merkillisiä aikoja.

Analyytikko
Tero Kuittinen

--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
Kun painovoima pettää (18.4.2020)
Tuhon määrä (16.4.2020)
Amerikan outo Vappu (15.4.2020)
Avaamisen odottelua (14.4.2020)
Amerikalla on avautumiskuume (8.4.2020)
Raju käänne New Yorkissa (6.4.2020)
New Yorkin musta pääsiäinen (5.4.2020)
Analyytikkojen minuetti (2.4.2020)
Aasian pettymys (1.4.2020)
Huipun jälkeen (31.3.2020)
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen