Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vieraileva analyytikko: Yö on hellä

Vieraileva analyytikko: Yö on hellä

Artikkeli 25.03.2020 21:12 USA:n talousTalous

Markkinatunnelmaa luvassa jatkossa suoraan Yhdysvalloista

Inderes.fi:ssä julkaistaan jatkossa myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen on analyytikko, joka on työskennellyt muun muassa Alliance Capitalin ja MKM Partnersin osaketutkimusyksiköissä New Yorkissa. Tällä hetkellä hän auttaa suomalaisia teknologiayrityksiä niiden USAn vientiponnistuksissa ja toimii Broadway Tech Acceleratorin neuvonantajana. Hän on biokemian maisteri ja opiskellut virologiaa Helsingin yliopistossa.

--
Keskiviikkona aamuyöstä Senaatti vihdoinkin takoi kasaan pitkään odotetun, massiivisen tukipaketin. Se käytännössä noudatti pitkälti Republikaanien prioriteetteja; isot yritykset saavat paljon rahaa ja yksityiset yrittäjät sekä perheet niukkaa tukea. Demokraattien yritys saada työntekijöille kunnon kuukausikorvauksia pidemmälle aikavälille kutistui yhteen vähän yli tonnin shekkiin ja laajennettuun työttömyystukeen. Tämä jättää yksityisyrittäjät, friikut ja osa-aikatyöntekijät pahaan loukkuun, jos kriisi jatkuu.

Markkinat juhlivat laveasti American Airlinesin ja Boeingin kaltaisten yritysten hellimistä. Varaslähtö otettiin jo tiistaina, kun moni Dow Jonesin avainnimi nousi miltei 20 %. Keskiviikkona riehuminen jatkui antaumuksella - kello yhden jälkeen Dow oli yli 5 %:n nousussa. Ei ole sattumaa, että paraatia vetävät Exxonin, American Expressin ja Boeingin kaltaiset veteraanit. Tässä riemuitaan nimenomaan valtion tukea, ei kulutuskysynnän tulevaa elpymistä. Ja tässä on ongelman ydin - normaalien työntekijöiden tukemisen minimointi tulee stressaamaan Amerikkaa valtavasti kesällä, jos kriisi jatkuu. Yritystuen priorisoimisella kostautuu pitkällä aikavälillä, jos kuluttajat ajautuvat kriisiin.

Tiistain ja keskiviikon pörssihumua vahvisti oleellisesti myös tarkkaan seuratun Italian epidemiatilanteen todennäköinen käännekohta. Jo viime viikolla uusien infektioiden ja kuolintapausten määrät notkahtivat hetkellisesti, tekivät uudet huiput viikonlopulla ja nyt keskiviikkona laskivat uudestaan tiistain luvuista. Markkinat uskovat, että Italiassa taudin etenemisen kasvuvauhti laskee tästä eteenpäin päivä päivältä. Tämä olisi selvä merkki sosiaalisen etäännyttämisen tehokkuudesta alueella, joka on paras vertailukohta New Yorkille ja San Franciscolle. Lombardian terveydenhuolto ja valtion hätätoimet vastaavat melko hyvin Amerikan vauraimpia alueita. Kun siellä saadaan tilanne kuriin, on New Yorkilla jonkinlainen kaava tulevaisuudelle. Italia on pystynyt estämään räjähdysmäisen kasvun Milanon ympäristön ulkopuolella - esimerkiksi Rooman sisältämän Lazion alueen päivittäinen infektiomäärien lisääntyminen oli tänäänkin kohtuullinen 12 %.

Mutta Amerikka ei ole Italia. Kansallisia turvamääräyksiä ei ole. Louisiana on nyt maailman pahin virusalue - korona on levinnyt siellä kuin kulovalkea. Se raportoi tänään puolen päivän aikaan 407 uutta tapausta. Osavaltion tapausten määrä on ampaissut yhdestä 1795:een vähän yli kahdessa viikossa. Ja Louisianassa kuolleisuus on jo nyt yli 3%:ia. Siellä yli 12 %:lla aikuisista on diabetes ja yli 30 % on kliinisesti ylipainoisia. Korona voi tappaa 7-9 % aikuisista diabetespotilaista; selkeä ylipaino pahentaa tilannetta oleellisesti.

Syvän Etelän terveydenhuolto on heikkoa; Alabaman Montgomeryn kaltaisissa melko isoissa kaupungeissa voi johtavassa sairaalassa olla vain 20 tai 10 tehohoitopaikkaa. Korona on nyt leviämässä Louisianassa, Floridassa, Georgiassa ja Etelä-Karoliinassa huikeaa vauhtia. Näiden osavaltioiden poliittinen johto on etupäässä syvän konservatiivista ja asenne viruksen suhteen on ollut vähättelevää. Hiekkarannoilla ja baareissa on juhlittu aivan viime viikonlopulle asti. Mississipin ja Alabaman testausmäärät ovat niin matalia, että taudin leviämisestä ei ole edes selkeää kuvaa.

Amerikan pörssit juhlivat nyt Italian oletettua käännekohtaa, New Yorkin vahvoja eristämistoimia ja Senaatin massiivista tukipakettia. Lapsenomainen usko paluusta vanhaan on roihahtanut ilmiliekkiin. On syytä muistaa, että tällainen ilmiö on historiasta hyvinkin tuttu - vuoden 1930 keväällä Down Jones teki hurjan pompun ja palasi peräti 20 %:n päähän syksyn 1929 hullusta huipusta. 11 %:n päivänousu on sairaan markkinan oire. Se kuului 30-luvun depression tautikuvaan. Se että näimme tämä toistuvan vuoden 2020 alussa on meille vakava varoitus, ei lupaus pohjien tekemisestä.

Amerikan Etelässä märkii ruttopommi, jota media tai talousanalyytikot eivät ole edes alkaneet prosessoida.

Analyytikko
Tero Kuittinen

Tero Kuittinen