Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Viime viikko lievää nousua markkinalla, odotuksissa tarjolla paikka auringossa

Viime viikko lievää nousua markkinalla, odotuksissa tarjolla paikka auringossa

Artikkeli 17.06.2019 7:19 MakroanalyysiUSA:n talousEurotalousKiinan talousTalous

Viime viikko oli Euroopan ja USA:n osakemarkkinalla lopulta lievä nousuviikko, ja kaikki odotukset näyttävät olevan auringon puolella. Federal Reserveen liittyvät korko-odotukset ovat olleet merkittävä ajuri etenkin amerikkalaisosakkeissa, ja keskiviikkona julkaistavaan korkopäätökseen on ladattu kovat odotukset etenkin siitä, että keskuspankki povailee ohjauskoron laskuja vielä tälle vuodelle. Fed Watchin perusteella futuurimarkkinan antama todennäköisyys kahdelle tai useammalle nostolle kuluvana vuonna on jo 86,1 %. Ero on valtava joulukuuhun, jolloin odotukset olivat vielä koronnostojen puolella. Julkaisemme Fedin kokousennakon lähempänä kokousta.

Odotukset perustuvat nykyiseen, hyvin epävarmaan maailmantalouden kasvukuvaan, jossa merkittävinä piirtäjinä on kaksi suurvaltajohtajaa, Donald Trump ja Xi Jinping. Piinaava hiljaisuus kauppasotarintamalta jatkuu ja uusia neuvotteluita ei ole vieläkään kalentereissa, mikä vähentää todennäköisyyttä sille, että etenemistä nähtäisiin parin viikon kuluttua pidettävässä Japanin G20-kokouksessakaan. Päinvastoin, Trump on ennemminkin viestinyt jälleen, ettei kovaa kiirettä sovinnon suhteen ole. Nähtäväksi jää, saako Trump haluamansa ohjauskoron laskun ennen sopua. Ainakin odotukset ovat sen puolella.

Samalla kun korko-odotukset ovat hiipuneet, USA:n talouskasvu kuitenkin näyttää jälleen vahvempia merkkejä. Perjantaina julkaistujen lukujen mukaan USA:n vähittäismyynti ylitti ennusteet ja kasvoi (pl. autot) toukokuussa 0,5 % kuukauden takaisesta. Myös huhtikuun lukuja tarkistettiin ylöspäin. Tämän johdosta talouskehitystä viikkotasolla mittaavia ennusteita (GDPNow) korjattiin reilusti ylöspäin. Atlantan Fedin ennustetta Q2:lle nostettiin kertaheitolla 2,1 %:iin edellisviikon 1,4 %:sta. Vaikuttaakin siltä, että korko-odotukset nojaavat selvemmin aikaisemmin viime viikolla julkaistuihin heikkoihin inflaatiolukuihin kuin varsinaisiin taantumapelkoihin.

Kaikkialle ei aurinko paista, ja euroalueen teollisuuden lisäksi epävarmuudesta ja kauppasodan suorista vaikutuksista kärsii nyt Kiina. Maan teollisuustuotannon kasvu hidastui toukokuussa alimmilleen 17 vuoteen (kasvu 5,0 %). Myös investoinnit kasvoivat odotuksia heikommin. Kiinan keskuspankki oli valppaana datan julkaisun jälkeen, ja julkisti muutamia tunteja talouslukujen julkaisu jälkeen 300 miljardin juanin (43 mrd. $) likviditeettiruiskeen pienemmille pankeille. Elvytysvalmiudessa ollaan siis sielläkin.

Mielestämme maailmantalouden tilanne näyttää edelleen vaikealta. USA:n talouskehitys on jälleen näyttänyt piristymisen merkkejä, mikä antaa Donald Trumpille puhtia jatkaa pelotepolitiikkaansa kauppasodassa. Kiinalla on huonojen talouslukujen aikana elvytysvaltit käytössään, ja maa on valmistautunut pitkään kauppasotaan USA:n kanssa. Euroalueella talouskasvu on heikentynyt, mutta täysimittaista taantumakaan ei näyttäisi olevan näköpiirissä. Odotusten perusteella kaikille olisi paikka auringossa, mutta kauppasodan nostattama uusi ukkosrintamakin voi nousta nopeasti.