Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Lukuisat pienet suomalaiset IT-palveluyhtiöt ovat laajentaneet toimintaansa Yhdysvaltojen markkinoille maassa vallitsevan digitalisaatiobuumin perässä. Yhdysvaltojen markkinan vahva kysyntä sekä IT-talojen ja internet-jättien kilpailu parhaista osaajista ovat nostaneet paikallisten IT-osaajien palkkoja. Hyvä kysyntänäkymä sekä korkeat IT-konsulttien tuntihinnat ovat vastaavasti houkutelleet markkinalle nyt eurooppalaisia toimijoita. Yhdysvaltojen markkinalla kysyntää näyttäisi olevan erityisesti suomalaisten osaamiselle designin ja ohjelmistokehityksen alueilla.

Suomalaiset IT-talot saavat Yhdysvalloissa osaamisen lisäksi kilpailuetua edullisemmista resursseistaan. Jos markkinaa pystytään palvelemaan Euroopasta käsin, voidaan samoista konsulteista saada huomattavasti korkeampaa tuntihintaa kuin kotimarkkinalla. Toinen syy Yhdysvaltoihin laajentumiselle on se, että läsnäolo tällä markkinalla pitää yhtiöt pulssilla uusista teknologioista ja trendeistä. Tämä markkinatuntemus tuo kilpailuetua kotimarkkinoilla Pohjois-Euroopassa.

Helsingin pörssissä First North -listalta Nixu ja Vincit sekä päälistalle siirtynyt Siili ovat kuluvan vuoden aikana kertoneet avaavansa toimipisteen Yhdysvaltoihin. Jokainen näistä on lähtenyt varovaisesti liikkeelle ilman suuria investointeja, joten näiden yhtiöiden lyhyen aikavälin kasvunäkymään USA:n laajentumishankkeilla ei ole vielä olennaista merkitystä. Pörssilistan ulkopuolelta Yhdysvalloissa jo pidempään ovat toimineet ohjelmistokehittäjä Reaktor sekä digitaalisten palveluiden suunnitteluun erikoistunut Idean.

Siili Solutions kertoi loppukesällä avaavansa toimipisteen Yhdysvaltoihin. Yhtiön tavoitteena on laajentua erityisesti autoteollisuuden ohjelmistokehitykseen, missä Siili on jo saavuttanut jalansijaa Saksan markkinoilla. Käsityksemme mukaan yhtiö tulisi palvelemaan Yhdysvaltojen asiakkaita pienellä paikallisella tiimillä, jota tuetaan erityisesti Puolan ja Suomen yksiköiden toimituskapasiteetilla. Eurooppalaisten osaajien hyvä kustannus/laatu -suhde sekä Siilin osaaminen erityisesti designin ja käyttäjäkokemuksen alueilla tuovat kilpailuetua Yhdysvaltojen markkinalla. Siili sai syksyllä voitettua ensimmäisen projektin Yhdysvaltojen markkinalla.

Nixu päätti tänä syksynä perustaa tytäryhtiön Yhdysvaltoihin. Nixu on jo toteuttanut lukuisia toimeksiantoja Yhdysvaltoihin Suomesta käsin. Perustamalla paikallisen tytäryhtiön Nixu kertoo pystyvänsä palvelemaan nykyisiä paikallisia asiakkaitaan entistä tehokkaammin, kartoittamaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja seuraamaan kyberturvateknologioiden voimakasta kehitystä erityisesti Piilaakson alueella. Käsityksemme mukaan Nixulla tulee olemaan alkuvaiheessa Yhdysvalloissa paikallisesti korkeintaan muutama työntekijä ja toimeksiannot toteutetaan pääosin Pohjois-Euroopan resursseilla. Nixulla on Yhdysvalloissa jo valmiiksi paikallisia asiakkaita.

Vincit avasi vuoden 2016 alkupuoliskolla toimiston Yhdysvalloissa ja se työllistää tällä hetkellä muutaman henkilön. Palo Altoon laajenemisen takana on vahva referenssi GE:n asiakkuudesta, mikä on tarjonnut yhtiölle perustan hankkia uusia asiakkaita Yhdysvalloista. Vincitin ajatuksena on palvella Yhdysvaltojen markkinaa pääasiassa sen suomalaisilla, hinta/laatu-suhteeltaan kilpailukykyisillä resursseilla. Toinen syy Yhdysvaltoihin laajentumiselle oli, että läsnäolo tällä markkinalla pitää yhtiötä jatkuvasti markkinan pulssilla uusista teknologioista ja trendeistä. 

Mikael Rautanen
Joni Grönqvist