Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Sampo on onnistunut If:in kanssa äärimmäisen hyvin ja If onkin ehdoton timantti Sammon konsernissa. Mikä on Ifin tulevaisuus, onko Sammon järkevää irroittautua If-omistuksestaan millä aikavälillä vai onko tätä edes vielä järkevää miettiä? Onko Sammon kannalta järkevää spekuloida Ifin tuomisesta pörssiin itsenäiseksi yhtiöksi? Jos Ifistä irrottaudutaan niin mitä Sammosta jää edes jäljelle?

Inderesin kommentti 

Ihan mielenkiintoinen kysymys! Historiassahan Sammon mantra on ollut, että kaikki on myynnissä oikeaan hintaan. Jos markkinahuhut pitävät paikkansa, niin Sampo on ollut vuosien varrella useampaan otteeseen aika lähellä myydä Ifin. Huhujen mukaan esimerkiksi Allianzin kanssa olisi diili ollut lähellä joskus vuosikymmenen alkupuolella. Onneksi eivät myyneet, sillä hintalappu oli silloin luokkaa 10mrd (aika ennen TINA-osakkeita…).

Vaikka Sammon mantra onkin edelleen jossain määrin vielä olemassa (kulminoituu Wahlroosiin), niin kyllähän tämä muutos ”avoimesta kauppahuoneesta” puhtaaksi vakuutusyhtiöksi laskee Ifin myynnin todennäköisyyttä. Kuten itse sanoit, ei Sammosta jäisi jäljelle oikein mitään tämän jälkeen ja käytännössä koko firma voitaisi silloin purkaa (tai sitten tarinassa palataan takaisin avoimeen kauppahuoneeseen). Ifin myynnin sijaan Sampo voisi kyllä teoriassa olla ostotarjouksen kohteena tai vähintään vielä nykyistä aggressiivisemman aktivistiomistajan kohteena. Tässä taustalla olisi luonnollisesti ostajan halu purkaa osissa piilevää arvoa. Tässä aktivistiskenaariossa Ifin myynti voisi olla yksi mahdollinen skenaario. Todennäköisintä olisi kuitenkin se, että rönsyt ulos ja Ifille pörssissä sille kuuluva hintalappu (Kuten Elliott ehdottaa).

Ohessa aiempi pidempi pohdintani Sammon pilkkomisesta osiin ja siinä olevasta arvosta: https://www.inderes.fi/fi/kysymys/pitaisiko-sampo-pilkkoa-osiin

Hyvät joulut!

-Sauli