Moi! Kiitos jälleen loistavasta jaksosta, tunnistin lukuisia omassakin sijoittamisessani ilmenneitä virheitä/haasteita! :) Mieleeni tuli kuitenkin lisäys tuohon ensimmäisenä mainittuun aloittelijan virheeseen, joka taisi olla ylimielisyys tai "tiedän paremmin kuin markkinat" -ajattelu (tähän siis myös itse olen syyllistynyt, mutta ehkä hieman erilaisesta näkökulmasta). Olen jo alusta asti noteerannut, että osakesijoittamisessa menestyäkseen fundamenttisijoittajan tulisi painottaa pitkäjänteisyyttä turhan panikoinnin ja säntäilyn sijaan. Tätä ovatkin monet asiasta minua enemmän tietävät painottaneet. Tästä "valistuneena" sijoitustaipaleeni alkumeterillä lähinnä naureskelin tulosvaroitusten ja osavuosikatsausten aiheuttamille kurssiliikkeille, tulkiten lähes kaiken yleiseksi markkinoiden säntäilyksi. Tämän lisäksi useissa lähteissä neuvotaan aloittelevan sijoittajan välttämään liiallista kaupankänyitä ja kärsimättömyyttä, jotka usein nähdään yksinä aloittelijan suurimmista virheistä. Omalta osaltani tämä johti siihen, etten osannut luopua mistään osakkeista - edes reilusti tappiollisista (mm. Martela) - tämähän on kuitenkin pitkän aikavälin hommaa, eikä mitään osavuosikatsauskauppaa? Nyt kai kysymykseni onkin se, miten tunnistaa huolestuttavat signaalit ja erottaa ne turhien panikointien tai ylilyöntien joukosta? Mistä tietää mitä osakkeita holdata ja mistä luopua ajoissa, kallistumatta kuitenkaan liikaa markkinan ajoittamiseen? Isketään tähän loppukaneetiksi vielä sekin, että on ilmaantunut eräs uusi osakesijoittamisen näkemys, joka kuuluu "buy & hold -strategia ei enää toimi". Tämä perustuu ymmärtääkseni siihen, että markkinadynamiikan tempo on muuttunut valtavasti nopeammaksi, joten sijoittajan tulisi pitkälläkin aikahorisontilla olla erittäin hyvin perillä omistamistaan yhtiöistä ja kulloinkin vallitsevasta markkinatilanteesta ja sen vaikutuksista. Osakepoiminta ei ole tosiaankaan helppo laji. Kiitos!

Inderesin kommentti 

Hei,

Kiitos. Hienoa kuulla, että podista oli iloa.

Tuo osakkeiden holdaaminen kirjaimellisesti suohon asti on yleinen, ja inhimillinen, virhe myös: tappiolla myyminen ei välttämättä ole aina helppoa. Hyvä nyrkkisääntö kuuluu, että katkaise tappiot nopeasti ja anna voittojen juosta!

***

"Nyt kai kysymykseni onkin se, miten tunnistaa huolestuttavat signaalit ja erottaa ne turhien panikointien tai ylilyöntien joukosta?"

Tässä muutamia ideoita, mitä signaaleja seurata yhtiöistä ja omasta sijoitusnäkemyksestä:

-Kehittyykö yhtiö, kuten olet aiemmin ennakoinut?

-Jos ei, onko kyse ulkoisista tekijöistä vai yhtiön sisäisistä ongelmista?

-Tekeekö yhtiö, mitä johto lupaa? Jos lupaukset petetään jatkuvasti, voi harkita jaloilla (tai osakkeilla) äänestämistä.

-Yhtiön selittelyt/tarjoamat ratkaisut ongelmiin (tai niiden puute) eivät ole uskottavia.

-Jos toimialan muilla yhtiöllä alkaa hommat pragaamaan, tuskin omasikaan on ongelmille immuuni.

-Uskotko yhtiöön ja sen bisnekseen oikeasti?

-Johdon kehon kieli videohaastatteluissa voi viestiä jotain...

Tuotto-odotukseenhan tämä homma lopulta tiivistyy, siitä on kirjoitettu Sijoituskouluun esim. täällä https://www.inderes.fi/fi/mika-tarkoittaa-osakkeen-tuotto-odotus

***
"Isketään tähän loppukaneetiksi vielä sekin, että on ilmaantunut eräs uusi osakesijoittamisen näkemys, joka kuuluu "buy & hold -strategia ei enää toimi". Tämä perustuu ymmärtääkseni siihen, että markkinadynamiikan tempo on muuttunut valtavasti nopeammaksi, joten sijoittajan tulisi pitkälläkin aikahorisontilla olla erittäin hyvin perillä omistamistaan yhtiöistä ja kulloinkin vallitsevasta markkinatilanteesta ja sen vaikutuksista. "

Tuo ei sinänsä ole uusi näkemys: 70-luvun pörssin sivuttaisliikkeen, mutta voimakkaan inflaation aikana sijoittajat sai niin köniinsä, että osakkeet julistettiin kuolleeksi omaisuusluokkana 80-luvun alussa. Buy&hold strategia toimii, jos markkinatilanne on suotuisa kuten se oli 80-luvulta 2000-luvulle jona aikana suurin osa elossa olevista sijoittajista on sijoittanut. Siksi se oletettavasti onkin niin suosittu hokema tällä hetkellä. Täysin sokea buy&hold, missä hampaita kiristellen ei myydä koskaan, ei koskaan ole järkevä strategia. Pitkässä juoksussa osakemarkkinan tuotot tulee kourallisesta pörssiyhtiöitä, joten osumatarkkuus pitää olla alusta alkaen melkoisen korkea jotta pääsisi edes indeksin tasolle buy&holdissa. Tuo on myös totta, mitä toteat, eli monet toimialat ovat joutuneet disruption kohteeksi ja edellisen päivän kuninkaat, kuten Stockmann, Nokia jne. eivät olekaan niitä voittajia huomenna. Täten osakepoimintaa harrastavan sijoittajan on hyvä olla kenties vielä enemmän valppaana, kuin aiemmin. Mutta mikä onkaan hienompaa, kuin seurata oman aikansa kehitystä paalupaikalta? Tämä klishee huudetaan usein meillä toimistolla, mutta osakepoiminnan merkitys korostuu aina. ;-) 

Toivottavasti tämä lyhyt vastaus antoi aineksia omalle sijoitusurallesi! 

Terveisin,

Verneri