Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Joukkovelkakirjasta parempi tuotto

Inderes Q&A 01.06.2021 9:33

Hei, luin taannoisen makroartikkelin. ” Monien yllätykseksi myös korkosijoittaminen on ollut tuottoisaa viime vuosien aikana, sillä velkakirjojen arvo on noussut korkojen laskiessa. Valtion eläkerahaston entinen toimitusjohtaja Timo Viherkenttä on kuvannut laskevien korkojen aikaa ”ainutlaatuisen loistavaksi ajaksi” joukkovelkakirjoihin sijoittaneille. ” Voisitteko selittää, miksi korkojen lasku saa joukkovelkakirjat tuottamaan paremmin?

Inderesin kommentti 

Moikka, ja kiitos kysymyksestäsi! Viime vuodet ovat olleet tosiaan poikkeuksellisia siinä mielessä, että monessa omaisuuserässä, myös velkakirjoissa, tuotto on ollut hyvää ja jopa erinomaista.

Kysymys koski tätä Antin viime viikolla kirjoittamaa artikkelia. Velkakirjamarkkinan dynamiikassa monia saattaa hämmentää se, että velkakirjan hinta ja tuotto kulkevat eri suuntiin. Tämä tarkoittaa sitä, että korkojen noustessa velkakirjan hinta laskee (kysyntä laskee tai tarjonta kasvaa) ja korkotason laskiessa velkakirjan hinta nousee esim. kasvaneen kysynnän myötä. Kysyntää määrittävät inflaatio- ja talousodotukset, likviditeettitilanne, juoksuaika, luottoluokitus ja nykyisellään yhä enemmän myös keskuspankkien ostot.

Keskuspankit ovatkin ottaneet velkakirjamarkkinaa haltuun etenkin koronapandemian aikana, ja kuten alla olevasta kuviosta on huomattavissa, euroalueella kansallisten keskuspankkien velkakirjaostojen tahti on vain nopeutunut viimeisten viikkojen aikana. Kasvanut kysyntä laskee korkoja ja nostaa velkakirjan hintaa ja se puolestaan on positiivista niille, jotka velkakirjoja omistavat. Olen vääntänyt velkakirjamarkkinaa rautalangasta täällä.

Hyvää talouskesää, t:Marianne

Lähde: Bloomberg