Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Aihetta on sivuttu mm. Inderestv:ssä ja q&a:ssa aiemminkin, mutta kysyisin että näettekö esim Nordealla intressiä nielaista joku pörssin varainhoitaja, esim capman tai taaleri?

Inderesin kommentti 

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Käsityksemme mukaan yritysostot eivät ole tällä hetkellä varsinaisesti Nordean fokuksessa, sillä yhtiö keskittyy omien sisäisten haasteiden (IT-investointien hyötyjen ulosmittaaminen, kulutehokkuuden ja kannattavuuden parantaminen jne.) ratkaisemiseen. Nordean yritysostostrategia ei ole meille erityisen tuttu, mutta voisin kuvitella, että Nordea olisi lähtökohtaisesti kiinnostunut toimijoista, joilla on rajojen yli skaalattavia tuotteita ja palveluita. Tähän formaattiin paikalliset varainhoitajat sopivat suhteellisen huonosti.

On myös tärkeä huomioida, että Nordean mittakaavaan suhteutettuna (markkina-arvo 26 mrd euroa ja hallinnoitavat varat 307 mrd euroa) CapMan (markkina-arvo 291 MEUR ja hallinnoitavat varat 3,3 mrd euroa) ja Taaleri (markkina-arvo 218 MEUR ja hallinnoitavat varat 6,6 mrd euroa) ovat hyvin pieniä toimijoita. Käytännössä tämänkokoiset ostot ovat Nordean mittakaavassa pilkun väärällä puolella, ja niillä ei olisi Nordeaan konsernitasolla mitään vaikutusta.

CapManin ja Taalerin näkökulmasta edellä mainitussa järjestelyssä ongelmaksi nousisi todennäköisesti kulttuurilliset tekijät, sillä varainhoito on hyvin henkilökeskeistä liiketoimintaa ja toiminta kulminoituu yksittäisten ihmisten tekemiseen. Kulttuurin ja avainhenkilöiden säilyttäminen on historiassa osoittautunut finanssisektorin yritysjärjestelyissä varsin vaikeaksi.

Nordeasta ja mahdollisista yritysjärjestelyistä on Q&A-palvelussamme kysytty aiemmin täällä ja täällä.

Sauli & Matias