Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Potentiaali vs. turvamarginaali

Inderes Q&A 12.05.2020 9:06

Moi Onko tuo vertailussa oleva potentiaali tavallaan sama asia kuin turvamarginaali? Eli jos ostaa 0 potentiaalista osaketta niin ostaa sen jo täyteen hinnoiteltuna sillä hetkellä?

Inderesin kommentti 

Hei,

Ne eivät ole tismalleen sama asia. :) 

Turvamarginaali tarkoittaa alennusta, jolla sijoittaja on valmis ostamaan osaketta suhteessa sen käypään arvoon. Esimerkiksi, jos sijoittajan mielestä osakkeen X käypä arvo on 20 euroa, mutta hän soveltaa siihen 20 % turvamarginaalia, hän on valmis ostamaan osaketta 16 euron hintaan. Turvamarginaali on yksilöllinen käsite: kaikki määrittelevät itse, paljonko sitä käyttävät jos käyttävät ollenkaan. 

Inderesin tavoitehinnat ovat nimenomaan osakkeiden tavoitehintoja 12kk päähän, eivätkä ne välttämättä ole sama asia kuin osakkeen käypä arvo. Joskus on näin, usein ei.  Käytännössä sijoittana olisi tärkeää lukea itse analyysi, ennen kuin vetää tavoitehinnasta sen suurempia johtopäätöksiä. Aihetta on pureskeltu enemmän tässä Sijotuskoulun artikkelissa https://www.inderes.fi/fi/sijoituskoulu-inderesin-tavoitehinnat

Tavoitehinnoissa kannattaa ottaa huomioon myös päivämäärä, jolloin ne on annettu. Jos osakekurssi on paljon alle tavoitehinnan ja analyysista on vierähtänyt jo kuukausia, sijoittajan on aiheellista kysyä olisiko markinnalla kuitenkin parempi käsitys osakkeen arvosta, kuin analyytikolla. Siten automaattisesti potentiaaliltaan suurimpien (suhteessa tavoitehintoihin) osakkeiden ostaminen salkkuun ei ole oikotie onneen, joskus jopa päinvastoin. 

Terveisin,

Verneri