Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Moi,

Relais Groupin raportoitu eps ja oikaistu eps eroavat hyvin vahvasti toisistaan. Johtuuko tämä siitä, että Relaisilla on käytössä FAS kirjanpito, joka velvoittaa yhtiötä tekemään tasapoistoja hankituista yrityksistä?

Relais Group on myös ilmoittanut, että he voisivat H2 2022 siirtyä päälistalle, joka velvottaisi heidät siirtymään IFRS 16 kirjanpitoon, jolloin yhtiön ei tarvitsisi tehdä enään samalla tavalla tasapoistoja, ja näin ollen yhtiön raportoitu eps ja oikaistu eps olisivat lähempänä toisiaan?

Inderesin kommentti 


Moi!

Olet aivan oikeassa. FAS-kirjanpidon vuoksi yhtiö poistaa yritysostoista syntynyttä liikearvoa, minkä oikaisut selittävät eroa raportoidun eps:n ja oikaistun eps:n välillä. IFRS-kirjanpidossa ei poisteta liikearvoa, joten tämä tulee johtamaan kuvailemaasi erotuksen kaventumiseen raportoidun ja oikaistun eps:n välillä.

Sanottakoon vielä, että IFRS-siirtymä aiheuttaa muitakin muutoksia raportointiin, mistä yksi tuntuvimmista on vuokrien siirtyminen muista kuluista poistoihin. Tätä olemme käsitelleet mm. täällä.

Terveisin,
Petri

Yhtiön kommentti 


Hei,

Kysymys on juuri tuosta, eli liikearvopoistojen oikaisu johtaa tähän eroon ja IFRS:ssa EPS:t ovat lähempänä toisiaan. Tosin on muistettava, että muista IFRS-oikaisuista -kuten aineettomien hyödykkeiden poistot-johtuen oikaistu ja raportoitu EPS eivät silloinkaan tule olemaan täsmälleen samat.

Terveisin: Relais tiimi