Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Inderes on ottanut esille useamman kerran viime aikoina, että yhtiön henkilöstö tekee samoissa tiloissa hommia ja kaupankäyntiä ei saa tehdä voimassaolevia analyytikkosuosituksista poiketen. Mikä yhtiö tai mitkä yhtiöt aiheuttavat eniten ristiriitaa toimistolla tämän takia? Onko kättä väännetty, koska naapuri ei suostu muuttamaan suositusta ryhmäpaineen alla ja käteinen polttelee samaan aikaan tilillä?

Inderesin kommentti 

Hyvä kysymys!

Kyllä, toimimme samoissa tiloissa ja kaupankäyntisääntömme estävät meitä sijoittamasta omia näkemyksiämme vastaan (tarkempi kuvaus kaupankäyntisäännöistämme täällä).

Meillä talon sisällä pelinhenki on hyvin selkeä. Kaikki tietävät, että analyytikoiden näkemyksien kanssa ”ollaan naimisissa” joskus todella pitkäänkin ja ihmiset totta kai ottavat tämän huomioon positioidensa kanssa. Meillä marssijärjestys on myös harvinaisen selkeä, ensin tulevat sijoittajat, sitten tulee liiketoiminta ja viimeisenä tulee oma sijoitustoiminta. Tämä on aika itsestään selvää, sillä ilman sijoittajia ei meillä olisi koko liiketoimintaa.

Koska meillä on todella avoin kulttuuri ja kaikki ovat intohimoisia sijoittajia, ei varmasti tule yllätyksenä, että meillä käydään sisäisesti valtavasti keskustelua meidän näkemyksistä. Luonnollisesti meillä syntyy myös paljon näkemyseroja ja näitä keskusteluja käydään jatkuvasti. Käytännön tasolla meillä on käytössä sisäinen työkalu mikä mittaa koko tiimin luottamusta eri näkemyksiä kohtaan. Ne näkemykset mitä kohtaan sisäisesti vallitsee vahva epäluottamus, käydään pienemmällä porukalla tarkemmin läpi (käytännössä muut roastaavat analyytikkoa). Toki lopulta päätösvalta on aina analyytikolla itsellään, koska hän kantaa loppukädessä vastuun itse. Haluan vielä korostaa, että näissä keskusteluissa ja näkemyseroissa ei koskaan ole taustalla jonkun yksittäisen henkilön halu tehdä muutoksia omiin positioihinsa.

Itse pidän tätä avointa kulttuuria ja jatkuvaa sparrausta yhtenä meidän suurimmista voimavaroistamme. On selvää, että 10-20 muuta mielipidettä antaa sinulle uusia tulokulmia analyysiisi ja parhaimmillaan parantaa analyysisi laatua. Historiallisesti ne tapaukset, missä tiimin luottamus on ollut heikko (mm. Loudspring, Enersense, Verkkokauppa.com), ovat yleensä menneet varsin heikosti. Toki tästä löytyy myös poikkeuksia kuten esimerkiksi Qt Group tai NoHo Partners.

-Sauli