Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Taaleri ja Fellow Finance

Inderes Q&A 29.08.2018 13:45 Taaleri

Taalerin omistus Fellow Financesta nousi keväällä option käytön yhteydessä 45,7 %. Tämän lisäksi Karrilla ja Juhanilla molemmilla on/on ollut henkilökohtainen 2,2 % omistus FF:sta eli yhteensä 50,1%. Mikä merkitys tällä on FF:n tulevaisuuden suhteen? Oletteko päivittäneet osiensumma laskelmaa FF:n julkaistua H1 luvut?

Inderesin kommentti 

Moi,

Saimme tänään uutisia Fellow Financen osalta. Taalerin osakkuusyhtiö Fellow Finance arvioi listautumista Nasdaq First North Finland -markkinapaikalle (https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/taalerin-osakkuusyhtio-fellow-finan...).

Pikakommenttimme uutisista on luettavissa täältä. https://www.inderes.fi/fi/uutiset/taalerin-osakkuusyhtio-fellow-finance-...

Taalerin 45,7 %:sesti omistama Fellow Finance harkitsee listautumista Helsingin pörssin First North -listalle. Fellow Finance on joukkorahoitusta tarjoava finanssiteknologiayritys. Yhtiö välittää vertaislainoja kuluttajille, joukkorahoitusta yrityksille sekä laskurahoitusta yrityksille. Yhtiö toimii käsityksemme mukaan lainanhakijat sekä lainanantajat yhdistävänä platformina, ja se ei itse toimi rahan lainaajana. Osakeannin mahdollisesta rakenteesta ei annettu tarkempia tietoja. Pidämme todennäköisenä, että Taaleri keventää omaa omistustaan yhtiössä, mutta tulee kuitenkin säilymään yhtiössä merkittävänä omistajana. Lisäksi pidämme todennäköisenä, että Fellow Finance hakee uutta pääomaa liiketoiminnan kasvun kiihdyttämiseksi.

Fellow Finance on ollut huikea menestystarina sen perustamisesta (2013) alkaen. Yhtiön liikevaihto on kasvanut erittäin voimakkaasti ja 2017 sen liikevaihto oli 8,7 MEUR ja liikevoitto 2,5 MEUR (EBIT-%: 28,8 %). Eilisen tiedotteen perusteella kasvu on jatkunut voimakkaana myös H1’18 aikana, liikevaihdon kasvaessa 43 %:lla ja kannattavuuden säilyessä erinomaisena. Fellow Finance on onnistunut myös kansainvälistymisessä ja liiketoimintamalli on poikkeuksellisen skaalautuva.

Taalerin näkökulmasta listautuminen on mielestämme ehdottoman positiivinen asia. Fellow Financen arvo on kohonnut Taalerin kannalta huomattavaksi, mutta markkina ei anna tälle oleellista arvoa osana Taaleria, koska Fellow Financen tulosvaikutus Taalerin lukuihin on olematon. Kesällä julkaisemamme laaja analyysi Taalerista on edelleen ajankohtainen ja luettavissa oheisesta linkistä (https://www.inderes.fi/fi/yritysjarjestelyja-odotellessa). Analyysissämme Fellow Financelle antamamme 52 MEUR:n velaton arvo on erittäin konservatiivinen ja H1-lukujen perusteella Fellow Financen käypä arvo vaikuttaakin olevan selvästi tätä korkeampi. Fellow Financen listautumisen yhteydessä Taaleri tekee merkittävän ylöskirjauksen (52 MEUR:n valuaatiolla noin 0,7e/osake) ja lisäksi mahdollisen osakemyynnin toteutuessa Taalerin tase vahvistuu entisestään. Päivitämme näkemyksemme Fellow Financen arvosta, kun olemme analysoineet yhtiön tarkemmin.

Yhtiön kommentti 

Hei ja kiitos kysymyksestä!
Emme ole päivittäneet, mutta niinkuin Toimitusjohtaja Juhani Elomaa toteaa niin koemme Taalerilla että haluamme tukea Fellow Financen menstystarinaa, ja tavoitteena on olla merkittävä osakkeenomistaja myös mahdollisen listautumisen jälkeen.