Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Hei! Millaisia vaikutuksia tekstiilitullien poistumisella Japanin ja EU:n välillä on tulevaisuudessa Marimekon tulokseen? Kuinka suuri osa liikevaihtoa Japanista kertyy marimekolle?

Inderesin kommentti 

Hei!

Marimekko-konsernin liikevaihto vuonna 2017 oli 102,3 MEUR, josta Aasian-Tyynenmeren alueen osuus oli 20,2 MEUR eli 19,7 %. Yhtiö ei erikseen ilmoita Japanin osuutta liikevaihdosta, mutta on kertonut, että Japani on yhtiölle selvästi merkittävin maa Aasian-Tyynenmeren alueella ja muiden maiden yhteenlaskettu osuus liikevaihdosta tällä alueella on vielä suhteellisen pieni. Marimekolla on Japanin lisäksi liiketoimintaa tällä alueella mm. Kiinassa, Hong Kongissa, Taiwanissa, Thaimaassa ja Etelä-Koreassa. Marimekko on toiminut Japanissa kuitenkin näistä maista selvästi pisimpään ja yhtiön paikallinen kumppani on rakentanut sinne laajan jälleenmyyntiverkoston. Marimekko jaottelee Aasian-Tyynenmeren alueen liikevaihdon tukkukauppaan, vähittäiskauppaan ja lisenssituottoihin. Alueen vähittäiskaupan liikevaihto oli vuonna 2017 4,0 MEUR. Marimekolla ei ole Aasian-Tyynenmeren alueella omia vähittäiskaupan myymälöitä muualla kuin Australiassa, joten tämä 4,0 MEUR on pakko olla Australian osuus liikevaihdosta. Tällä matematiikalla Japanin liikevaihto voisi olla korkeintaan 16,2 MEUR (20,2 MEUR - 4,0 MEUR), mikäli Japani vastaisi alueen kaikesta muusta liikevaihdosta, mutta näin ei tietenkään ole. Jos pitäisi jotain veikata, niin arvioimme Japanin liikevaihdon olevan noin 10-15 %:n luokkaa Marimekon kokonaisliikevaihdosta eli 10-15 MEUR.

Todella vaikea lähteä arvioimaan tarkemmin, mikä vaikutus tekstiilitullien poistumisella Japanin ja EU:n välillä on Marimekon tulevaisuuteen. Marimekolla on omaa valmistusta Suomessa ja monia sopimusvalmistajia Euroopassa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa jne. Pitäisi tietää kuinka suuri osa juuri näistä EU:ssa valmistetuista tuotteista lähtee Japaniin yms. että voisi analysoida asiaa paremmin. Lähtökohtaisesti voisi kuvitella, että tullien poistaminen EU:n ja Japanin välillä voisi lisätä kauppaa maiden välillä ja parantaa eurooppalaisten tuotteiden kilpailukykyä alueella. Vaihtoehtoisesti myös japanilaisten tuotteiden kilpailukyky Euroopassa paranee ja sitä kautta myös tänne päin saattaa tulla lisää kilpailua. Samoin Marimekon tuotteiden lisäksi myös Japaniin voi tulla lisää kilpailua muilta eurooppalaisilta yrityksiltä. Kysymyksessä on niin monta ulottuvuutta, että sitä on mahdoton lähteä avaamaan tarkemmin. Sen verran kuitenkin voimme kertoa, että emme ole ottaneet tullien poistumista huomioon omissa Marimekon lähivuosien liikevaihto- ja tulosennusteissamme mitenkään, joten yllätys voi olla tästä osin myös positiivinen, jos Marimekko hyötyy tullien poistamisesta.

Lisää EU:n ja Japanin välisistä kauppasuhteista (ja niiden välisistä tulleista) voit lukea esim. täältä: https://kauppapolitiikka.fi/kauppaneuvottelut/vapaakauppa-eu-japani/

Ja Marimekon valmistustoiminnasta ja valmistusmaista voit lukea täältä: https://company.marimekko.com/fi/vastuullisuus/valmistus/

Terveisin Petri

Yhtiön kommentti 

Millaisia vaikutuksia Japanin ja EU:n välisten tekstiilitullien poistumisella on Marimekon tulokseen?
Tutkimme asiaa ja kerromme mahdollisista vaikutuksista aikanaan jos sellaisia on.

Kuinka suuri osa Marimekon liikevaihdosta kertyy Japanista?
Emme raportoi Japanin-myyntiä erikseen, se sisältyy Aasian-Tyynenmeren alueen liikevaihtoon. Yksi Marimekon kasvun vetureista on partnerivetoinen Aasian-kauppa ja Japani on Marimekolle selvästi merkittävin maa tällä alueella. Japanissa on jo varsin kattava 37 Marimekko-myymälän verkosto ja uusia myymälöitä avataan muutaman myymälän vuosivauhdilla. Myyntiä tuemme myymälöiden toimintaa kehittämällä ja tuotevalikoimaa optimoimalla. Aasian-Tyynenmeren alueella muiden maiden yhteenlaskettu osuus yhtiön liikevaihdosta on vielä suhteellisen pieni, koska toiminta näissä maissa on melko alkuvaiheessa. Partnerivetoisia Marimekko-myymälöitä on Japanin lisäksi Kiinassa, Hongkongissa, Etelä-Koreassa, Singaporessa, Taiwanissa ja Thaimaassa. Australiassa on oma vähittäismyymäläverkosto, jonka myynnin raportoimme Aasian-Tyynenmeren alueen vähittäismyyntinä.

Tammi-kesäkuussa 2018 Marimekon liikevaihto Aasian-Tyynenmeren alueella kasvoi 22 prosenttia. Japanissa tukkumyynti nousi 20 prosenttia muun muassa onnistuneen tuotevalikoimaoptimoinnin ansiosta. Kasvua kertyi myös siitä, että osa kolmannen neljänneksen toimituksista siirtyi toiselle neljännekselle. Puolivuosikatsaus (9.8.2018) on kokonaisuudessaan luettavissa täältä (https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/marimekko-oyjn-puolivuosikatsaus-11...).