Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Mitä välttää nousukauden lopulla?

Blogi 23.02.2017 12:36 SijoituskouluSijoitustrategia

Inderes Sijoituskoulussa nousukauden lopun portfolio

Nousukauden huipulla sijoittajien on hyvä vaalia portfolioidensa laatua ja pohtia omien sijoituspäätösten takana olevia vaikutteita. Inderes Sijoituskoulu listaa viisi suhteellisen klassista piirrettä, mitä nousukauden huipun osakesijoittajat omiin portfolioihinsa saavat aikaisiksi. Emme tietysti voi tietää, onko nyt nousukauden huippu vai ei. Nykyinen nousumarkkina on kuitenkin toiseksi pisin Yhdysvalloissa, jonka markkinoita muu maailma seuraa yleensä tarkasti. Suomessa osakkeiden arvostustasot ovat suurilta osin kalliita kuten olemme usein muistuttaneet (viimeksi tällä videolla pääanalyytikko Vilén kommentoi ostokohteiden vähäisyyttä), ja koko pörssin arvostustasot ovat finanssikriisiä edeltäneen ajan rimalla. Vaikka huomista ei voi tietää, on sijoittajien hyvä heittää hieman jäitä hattuun ja varautua myös ei-toivottaviin skenaarioihin salkuissaan.

1. Salkkuun valuu yhtiöitä, jotka eivät ole vielä nousseet

Nousukauden huipulla monella sijoittajalla häviää metsä puilta. Kun lähes kaikki osakkeet ovat jo nousseet, ja se yksi risukasan tapaus ampuu taivaisiin, ajatellaan herkästi, että pian loputkin montun pohjalla maanneet osakkeet nousevat. Nämä osakkeet vaan ovat yleensä omistusosuuksia ongelmallisista yhtiöistä, joiden osakkeet eivät syystäkään ole nousseet. Sijoittajan portfoliolle käy ironisesti niin, että se täyttyy laaduttomista yhtiöistä jotka pärjäävät seuraavassa laskusuhdanteessa vielä huonommin kuin muut keskimäärin ja todennäköisesti jäävät matelemaan pohjiin pitkäksi aikaa.

2. Moninkertaistuneet osakkeet moninkertaistuvat vielä lisää

Nousukaudella multibagger-onnistumisten osuessa omaan salkkuun sijoittajilla häviää herkästi realistinen käsitys siitä, minkälaista nousuvauhtia osakkeet voivat jatkaa loputtomiin. Oman lempisijoituksen (tai semmoiseksi kurssinousun myötä muuttuneen) tuottaessa satoja prosentteja sitä olettaa sokeasti, että samaa tuottoa on luvassa jatkossakin. Valitettavasti tähän asti nousumarkkinassa 30-40 % per vuosi tuottaneet osakkeet ovat jo melko korkeasti arvostettuja ja ”keskimääräisyyteen palautuminen” tulee olemaan useimpien kohtalo. Harvempi bisnes yksinkertaisesti pystyy jatkamaan kestävällä tavalla yli 20 % kasvua per vuosi, ja viime kädessä näiden osakkeetkin alkavat reflektoimaan tätä kasvua. Jos on olettanut omien omistusten tuottavan yli 20 % tästä tappiin asti, kannattaa tuplasti tarkastaa omat taustaoletukset (ja kertokaa meillekin).

3. 30 % (vuoden aikana) tuottanut portfolioni vie minut kohta eläkkeelle

Etenkin aloitteleville sijoittajille jotka ovat onnekkaasti aloittaneet sijoittamisen viime vuosina, voi syntyä käsitys että 30 % vuosituoton tekeminen on suhteellisen helppoa; täytyy vain jatkaa pari vuotta lisää ja se oma haave uudesta asunnosta tai varhaisesta eläkkeestä toteutuu. Nousumarkkinassa 20 – 30 % vuosituotot ovat täysin realistisia, mutta pitkässä juoksussa sellaisen suorittamisen ylläpito on todella vaikeaa: itseasiassa maailman parhaista sijoittajista vain kourallinen on onnistunut siinä. Kuvitteellinen, mutta käytännössä ei lainkaan mahdoton laskumarkkina, jossa osakkeet laskevat -50 %, pyyhkii kolmen vuoden +25 % vuotuiset tuotot. Mahdollinen käytetty velkavipu tekee jäljestä vielä rumempaa: kun altaasta lähtee vesi, nähdään, ketkä uivat ilman uikkareita kuten kulunut lausahdus kuuluu.

4. Pikavoittojen tavoittelu koska kavereiden salkut ovat pullistuneet

Varsin harmillinen piirre meissä ihmisissä on kateus. Ja nousumarkkinan huipulla vasta mieltä kolottaakin, jos on jäänyt pois junasta mutta kavereiden salkut ovat pullistuneet reippaasti pörssin anteliaassa kyydissä. Sen sijaan että pitäisi pään kylmänä ja keskittyisi oman sijoitussuunnitelman toteutukseen, sijoittajalla saattaa syntyä houkutus ostella osakkeita joissa on rohkein oletuksin suuri mahdollisuus ökyvoittoihin. Nousumarkkinan lopulla useat ”turvalliset” rakettinousijat on jo poimittu ja jäljellä on spekulatiiviset osakkeet joissa riskit eivät ole kohdillaan. Mutta riskien ajattelu unohtuu, koska viime vuosina riskien ajattelua markkinaympäristö ei ole suosinut lainkaan.

5. Huipulla sykliset sisään

Syklisten yritysten tulosten voimakas kasvu voi saada näyttämään osakkeiden arvostukset edullisilta, mikä hämää etenkin aloittelevia sijoittajia. Pitkän nousumarkkinan ja kalliin markkinan keskellä ennakoidulla alle 10x P/E-arvostuksella seilaava osake tuntuu hyvältä löydöltä. Mutta syklisten yhtiöiden tulokset eivät inflatoituneina ole kestävällä pohjalla. Halvan tuntuinen osake saattaa parissa kvartaalissa muuttua kalliiksi tuloksen puolittuessa. Esimerkeistä käy suomalaiset konepajat ja muut sykliset ennen finanssikriisiä. Yrityksen tuloskuntoa pitää tarkastella pitkällä aikavälillä yli syklin.

Tiivistäen, osakkeiden nousu peilaa enemmän markkinoiden suopeampaa asennetta osakkeiden laveaa hinnoittelua kohtaan kuin tuloskasvua. Häntä ei heiluta koiraa vaan osakkeiden arvo nousee hyvin hoidetusta bisneksestä joka luo lisäarvoa. Pitkässäkin juoksussa osakkeet heiluvat huomattavasti voimakkaammin kuin vakaammat osingot, mikä alleviivaa maltin pitämistä myös pitkään jatkuneen nousunkin jälkeen. Sijoittajan on hyvä henkisesti varautua kasvavaan volatiliteettiin epävarmassa ympäristössä ja miettiä, onko omaan portfolioon tupsahtanut yllämainitun kaltaisia tapauksia.

Inderes Sijoituskoulu on avoin ideoille. Mistä haluaisit meidän kirjoittavan? Laita mailia [email protected]. Terävimmistä kysymyksistä kirjoitetaan Sijoituskoulun uusi teksti. 

Verneri Pulkkinen