Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Osakkeiden lukumäärä: onko sillä väliä?

Blogi 19.09.2017 15:34 Sijoituskoulu

Onko osakkeiden lukumäärällä väliä?

Monilla sijoittajilla ja myös ammattijournalisteilla menee usein pasmat sekaisin yhtiöiden osakemäärien kanssa. Tämänkertaisen Inderes Sijoituskoulun viesti on selkeä: yhtiön osakemäärällä ei ole käytännössä mitään väliä.* Ei ole olemassa mitään optimaalista osakkeiden lukumäärää, joka yhtiöllä voisi olla. Yhtiön osakkeita voi myydä silti ja aiheuttaa osakkeeseen myyntipainetta, oli ulkona olevia osakkeita miljoona, 10 miljoonaa tai vaikkapa 100 miljoonaa.

Otetaan esimerkki. 

Meillä on kaksi yhtiötä, A ja B. Molemmat ovat täysin identtisiä: niiden markkina-arvo on 100 miljoonaa euroa ja molemmat tekevät 10 miljoonan nettotuloksen. Siten molemmat arvostetaan pörssissä 10x tuloksensa verran, jolloin P/E on 10x. Kuitenkin yhtiö A:lla on 50 miljoonaa kappaletta osakkeita ja yhtiöllä B 5 miljoonaa kappaletta, johtaen siihen A:n osakkeen nimellinen hinta on 2 EUR ja B:n 20 EUR (kuten aiemmasta Sijoituskoulusta muistamme, myöskään osakkeen nimellisellä hinnalla ei ole mitään väliä).

Toki, jos yhtiön A osake romahtaisi 0,10 EUR:oon, voi kaupankäynti muodostua hankalaksi kun sentin muutos heilauttaa kurssia +-10 %. Tässä tapauksessa ns. käänteinen split eli osakkeiden yhdistäminen voisi tulla kyseeseen, jotta osakkeen nimellinen hinta olisi käytännössä järkevämpi. Samasta syystä jotkut yli 50 EUR nimellisen hinnan saavuttaneet osakkeet splitataan, vaikka tällä ei ole mitään muuta käytännön merkitystä (jotkut edelleen luulevat, että osakkeen hinta nousee splitin seurauksena, mutta sen verran tehokas markkina on, että näin ei pitäisi käydä).

Sijoittajan on edelleenkin tärkeintä keskittyä yhtiöiden liiketoimintojen ymmärtämiseen ja realistiseen hahmottamiseen, ostaa edullisia osakkeita ja ottamaan vain sen verran riskiä markkinalla, kuin oma kantti kestää. Älkää keskittykö osakkeiden lukumäärään!

 

*Pieni reunahuomautus on paikallaan. Monet yhtiöt saattavat rahoittaa kasvuaan osakeanneilla jotka lisäävät liikkeellä olevien osakkeiden lukumäärää. Jos annit tehdään liian matalla arvostuksella, niillä on dilutoiva (laimentava) vaikutus osakekohtaiseen tulokseen ja muihin osakekohtaisiin lukuihin. Useimpien yhtiöiden osakemäärät pysyvät kuitenkin suhteellisen vakaina. Suomessa ikävä esimerkki voisi olla Technopolis, joka usean vuoden ajan laittoi oman absoluuttisen kasvun omistaja-arvon edelle ja laski alle NAV:nsa uusia osakkeita liikkeelle. Yhtiön uuden strategian myötä tähän pitäisi kuitenkin vihdoin tulla loppu. 

Verneri Pulkkinen