Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

EKP tiedotti perjantaina, että pankkeja koskeva voitonjakokielto päättyy syyskuun 2021 jälkeen. Voitonjakokiellon päättymisen taustalla on elpymistä odottavat talousennusteet, mitkä tukevat pankkien vakavaraisuuden kehitystä. EKP asetti voitonjakokiellon voimaan kevään 2020 koronakriisissä ja sillä pyrittiin tukemaan pankkien vakavaraisuutta ja luotonantokykyä. Seuraamistamme yhtiöistä uutinen on relevantti Aktialle, Evlille, OmaSp:lle ja Sammolle Nordea-omistuksen myötä.

Aktian yhtiökokous on valtuuttanut yhtiön hallituksen jakamaan tilikaudelta 2020 enintään 0,43 euron osingon. Tilikauden 2019 osingot Aktia jakoi tammikuussa 2021. Evlillä on jakamatta osinkoa 0,73 euroa viime tilikaudelta. OmaSp:llä osinkoa on puolestaan jakamatta yhteensä 0,30 euroa, mikä pitää sisällään tilikauden 2020 osingon (0,24 euroa) sekä 0,06 euron lisäosingon tilikaudelta 2019. Sammon osakkuusyhtiö Nordealla on jakamatta 0,72 euron osingot, minkä lisäksi yhtiö on suunnittelemassa merkittävien omien osakkeiden takaisinostojen käynnistämistä loppuvuoden aikana.

Perjantain uutinen ei tullut meille yllätyksenä, sillä parantuneen talouskasvukuvan myötä voitonjakokiellon pitkittämiselle on vaikea löytää kestäviä perusteita. Sijoittajien kannalta on hyvin kiinnostavaa, että miten EKP suhtautuu jatkossa mahdolliseen ylimääräiseen voitonjakoon. Historiallisesti EKP on ollut hyvin tiukka voitonjaon suhteen ja merkittävä ylipääomituksen purkaminen ei ole ollut mahdollista. Koronakriisin jälkeen paine EKP:n suuntaan kasvaa ja pidämmekin mahdollisena, että EKP tulee suhtautumaan aiempaa myötämielisemmin vahvojen pankkien ylipääomituksen purkuun. Osoituksena tästä on esimerkiksi Nordean kommentit, jossa yhtiö on indikoinut varsin vahvasanaisesti aloittavansa omien osakkeiden ostot ylipääomituksen purkamiseksi.

Analyytikko / Kirjoittaja

Sauli Vilén

Sauli Vilén

COO, analyytikko

Lisätiedot
Matias Arola

Matias Arola

Analyytikko

Lisätiedot

Aktia Pankki on vuonna 1825 perustettu suomalainen finanssikonserni, joka tarjoaa asiakkailleen yksilöllisiä ratkaisuja laajasta pankki-, varainhoito- ja henkivakuutuspalveluiden valikoimastaan. Konsernin maantieteelliseen toiminta-alueeseen kuuluvat Suomen rannikko, pääkaupunkiseutu ja sisämaan kasvukeskukset.