Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Teräsyhtiöiden osakkeet olivat eilen nousussa, kun Euroopan komissio asetti tulleja kiinalaisille auton teräsvanteille sekä ilmoitti aloittavansa tutkinnan Kiinasta ja Indonesiasta tulevan kuumavalssatun ruostumattoman teräksen osalta. Hiiliteräsyhtiö SSAB:n osake päätti eilen lähes 6 %:n ja ruostumattoman teräksen valmistajan Outokummun osake lähes 7 %:n nousuun.

Euroopan komissio ilmoitti eilen aloittaneensa tutkinnan Kiinasta ja Indonesiasta tuotavaa kuumavalssattua ruostumatonta terästä koskien Euroopan teräsyhdistyksen (Euroferin) aloitteesta. Taustalla on syytökset siitä, että Kiina ja Indonesia tukevat paikallista tuotantoa suorilla tai epäsuorilla tuilla, mistä markkinoilla on puhuttu pitkään. Euroferin mukaan tämän tuetun tuotannon markkinaosuus on kasvanut ja painanut markkinahintoja, mikä taas on johtanut unionin toimijoiden taloudellisiin vaikeuksiin. Tutkinta-aika on pitkä, sillä vasta 18.6.2020 voidaan odottaa ensimmäisiä tietoja lopputuloksista ja vasta 10.7.2020 voidaan odottaa mahdollisia tilapäisiä toimia, jotka voidaan vahvistaa myöhemmin pitempiaikaisiksi.

Mikäli markkinat ovat vakuuttuneita, että komissio tulee toimimaan tutkinnan seurauksena, heijastuisi toimien ennakointi arviomme mukaan markkinahintoihin jo kuitenkin ennen virallisia ilmoituksia. Tätä voidaan pitää arviomme mukaan jopa melko todennäköisenä, sillä käsityksemme mukaan väitteet ovat perusteltuja ja matalasti hinnoitellun tuonnin markkinaosuus Euroopassa on kasvanut huomattavasti. Samalla muistutamme kuitenkin, että markkinoita on pyritty viranomaisten toimesta tervehdyttämään aiemminkin, eikä pitkäaikaista ratkaisua ole saatu aikaan, mitä tämänhetkinen markkinatilanne myös heijastelee. Tämä mielestämme osoittaa, että toimet eivät poista juurisyyn eli globaalin ylikapasiteetin aiheuttamaa ongelmaa kestävästi. Näin ollen lyhyen tähtäimen suotuisa hintakehitys ei ole välttämättä kestävää pitkällä aikavälillä, kun hinnanmuodostuksen määrittää kysynnän ja tarjonnan suhde.

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Gostowski

Petri Gostowski

Analyytikko

Lisätiedot

SSAB on johtava ja maailmanlaajuisesti toimiva teräsyhtiö. Yhtiön liiketoiminta voidaan jakaa viiteen segmenttiin, jotka ovat SSAB Special Steels, SSAB Europe, SSAB Americas, Tibnor ja Ruukki Construction. SSAB Special Steels -divisioonalla on hyvin monipuolinen ja laaja palvelutarjonta, ja siihen kuuluu mm. varastot, tekninen asiakastuki sekä suunnittelu- ja esikäsittelyyn liittyvät palvelut. Tibnor on esikäsittelypalveluiden tarjoaja, sekä merkittävä jakelija. SSAB Americas sen sijaan on Pohjois-Amerikan suurin teräslevyjen tuottaja ja toimittaja.