Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Yhtiö: Stockmann
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 2.00 EUR
Kurssi: 1.88 EUR
Kurssi hetkellä: 13.12.2022 - 4:28 Analyysi päivitetty: 18.11.2022

Stockmann tiedotti eilen, että JC Switzerland Holding AG:n omistus yhtiössä on noussut yli 5 %:n. Käsityksemme mukaan yhtiö on osa eurooppalaista Peek & Cloppenburg -muotikauppa/tavarataloyhtiötä. Tämä nostaa luonnollisesti ajatuksen, että yhtiö voisi olla kiinnostunut Stockmannin, tai jonkun sen osan, hankinnasta. Rakennejärjestelyjä on kuitenkin yrityssaneerauksen aikana vaikea, joskaan ei mahdoton, toteuttaa. Luonnollisesti potentiaalinen kiinnostus Stockmannista, ja etenkin tavarataloista, on kuitenkin positiivista osakkeelle.

JC Switzerland on osa Peek & Cloppenburg -konsernia

Stockmannissa yli 5 %:n omistuksen liputtanut yhtiö on käsittääksemme osa saksalaislähtöistä Peek & Cloppenburg -ketjua.  Samalla nimellä on itse asiassa kaksi eri yhtiötä ja tässä tapauksessa on kyse Peek & Cloppenburg Dusseldorfista. Sillä on lähes 70 kauppaa Saksassa sekä yhteensä kymmeniä kauppoja lukuisissa Keski-Euroopan maissa. Yhtiö osti keväällä 2021 tanskalaisen Magasin du Nord -tavaratalon eli laajentumishalujakin yhtiöllä näyttää olevan. Näin ollen yhtiön toimintaan voisi nähdäksemme sopia sekä Stockmannin tavaratalot että Lindex. Ottaen huomioon Stockmannin tavaratalojen heikko tulos/kassavirtataso ja markkinan hinnoittelema negatiivinen arvo sille, on positiivista, jos löytyy joku tavaratalotoiminnasta kiinnostunut taho. Toki emme voi tietää mikä Peek & Cloppenburgin tavoite omistuksen / Stockmannin suhteen on. 

Saneeraus vaikeuttaa rakenteellisia toimia, mutta niissä on potentiaalisesti arvoa

Stockmannilla on menossa yrityssaneeraus, jonka aikana rakenteelliset toimet, kuten divisioonien myynti, ovat hankalia. Saneeraus voi kestää vielä useamman vuoden, joka siten vaikeuttaa myös rakennemuutoksia. Tosin, jos joku olisi nimenomaan tavarataloista kiinnostunut ja yhtiö olisi halukas ne myymään, järjestely voisi mielestämme olla toteutettavissa myös saneerausaikana. Jos oletettaisiin vuonna 2024 Lindexin arvon olevan 600 MEUR ja tavaratalotoiminnan nollassa (jos esim. tavaratalotoiminta myytäisiin nimellisellä hinnalla), Stockmannin osakkeen arvoksi tulisi lähes 4 euroa. Tämä kuvaa potentiaalia, joka mahdollisissa tulevissa rakennejärjestelyissä on. Koko yrityksen ostamisen kannalta on hyvä muistaa, että Konstsamfundetilla ja North Wall Capitalin rahastolla on molemmilla yli 10 %:n omistusosuudet, joten heistä kumpikin pystyy halutessaan estämään koko yhtiön lunastuksen. Saneeraus ei kuitenkaan mitenkään estä esim. ostotarjouksen tekoa tai koko Stockmannin ostamista. 

Käy kauppaa. (Stockmann)

Analyytikko / Kirjoittaja

Rauli Juva

Rauli Juva

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2021 2022e 2023e
Liikevaihto 899,0 989,1 970,0
- kasvu-% 13,7% 10,0% -1,9%
Liikevoitto (EBIT) 82,1 157,8 64,0
- EBIT-% 9,1% 16,0% 6,6%
EPS (oik.) 0,32 0,30 0,17
Osinko 0,00 0,00 0,00
P/E (oik.) 6,7 6,2 11,1
EV/EBITDA 5,0 3,0 5,0
Osinkotuotto-% 0,0% 0,0% 0,0%
Uusimmat ennusteet

Stockmann on vuonna 1862 perustettu suomalainen  vähittäiskauppayritys johon kuuluu kaksi ketjua: Stockmann brändillä toimivat tavaratalot Suomessa ja Baltiassa sekä Lindex vaateketju, jonka päämarkkinat ovat Ruotsi ja Norja, mutta toimintaa on 18 maassa