Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Fondia: Oikea suunta vastatuulesta huolimatta

Analyytikon kommentti 29.10.2020 7:59 Fondia
Yhtiö: Fondia
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 8.00 EUR
Kurssi: 7.32 EUR
Kurssi hetkellä: 29.10.2020 - 7:44

Toistamme Fondialle lisää-suosituksen, mutta tarkistamme tavoitehintamme 8,0 euroon (aik. 8,2 €) lievien negatiivisten ennustemuutoksien takia. Q3-liikevaihto laski hieman vertailukaudesta ja jäi odotuksistamme, mutta kannattavuus on arviomme mukaan silti paranemassa. Ennen kasvuvaihetta käännetarinan liiketoiminnan perusta ja kannattavuus täytyy hoitaa kuntoon, ja arviomme mukaan yhtiö etenee tässä oikeaan suuntaan. Riskit ovat kuitenkin edelleen korkealla sekä yhtiön omaan käänteeseen että markkinakehitykseen liittyen.

Liikevaihto ei yltänyt odotuksiimme, mutta kannattavuuskehitys on silti raiteillaan

Fondian liikevaihto oli Q3:lla 3,9 MEUR laskien -4,1 % vertailukaudesta, kun odotimme noin 4,2 MEUR:n liikevaihtoa ja pientä kasvua (Q3’19: 4,1 MEUR). Kyseessä oli siis lievä pettymys. Q1-Q3’20 liikevaihto on nyt laskenut 2,9 % viime vuoden vertailukaudesta, joten kokonaisuutena Fondia on kuitenkin selvinnyt koronasta vähin vaurioin. Kannattavuuskehityksestä ei saatu Q3-katsauksessa konkreettista tietoa, mutta Fondian henkilöstökulujen dominoidessa yhtiön kulurakennetta (noin 72 % kaikista kuluista) henkilöstömäärän kehityksestä saamme kohtuullisen indikaation kannattavuuden suunnasta. Henkilöstömäärä (FTE) oli Q3:lla keskimäärin 128, mikä tarkoittaa noin 8,6 %:n laskua vertailukaudesta (Q3’19: 140). Lisäksi Fondian johto kertoi haastattelussa, ettei kulurakenteessa ole yleisesti tapahtunut oleellisia muutoksia H1’20-tasosta. Huomioiden normaali kausivaihtelu henkilöstökuluissa, arviomme kannattavuuden kehittyneen edelleen oikeaan suuntaan.

Näkyvyyttä sumentaa pandemian vaikutukset, iso kuva on silti pitkälti ennallaan

Fondian suppea Q3-katsaus tarjosi rajallisesti uusia rakennuspalikoita tulevaisuuden ennusteita ajatellen, mutta liikevaihdon kasvuennusteen suhteen suunta oli alas. Koronapandemia heijastuu Fondian uusmyyntiin ja toisaalta asiakastarpeisiin, jotka keskittyvät edelleen työoikeuteen ja esimerkiksi maksukyvyttömyysmenettelyihin. Fondian eri alueilla onkin ollut edelleen erittäin epätasainen työkuorma. Rahoitus- ja yrityskauppamarkkinalla on ollut piristymisen merkkejä, mutta nämä ovat edelleen varsin hataralla pohjalla Fondialle relevanteilla alueilla. Toisaalta myös lakipalveluihin kertyy nyt ”investointivelkaa” käytännössä kaikkien akuuttien asioiden ulkopuolella, mikä heijastuu oletettavasti myöhemmin positiivisesti erityisesti Fondian LDaaS-asiakkuuksissa. Fondian asiakasvaihtuvuus on yhtiön mukaan ollut ”poikkeuksellisen pientä”, joten tilanteen lopulta normalisoituessa yhtiölle avautuu myös mahdollisuuksia. Lisäksi kommentit kulurakenteesta sekä henkilöstömäärän kehitys tukevat arviotamme siitä, että kannattavuus on edelleen oikealla uralla. Ennustemuutoksemme jäivät maltillisiksi, ja vuoden 2020 tulosennusteemme laskivat noin 4-5 % eli käytännössä saman verran kuin liikevaihtoennusteemme.

Arvostus on kohtuullinen, mutta tuotto-odotus nojaa tuloskasvuun

Fondian arvostus on vuoden 2020 ennusteilla suhteellisen korkea (P/E 23x ja EV/EBIT 13x), mutta näkemyksemme mukaan yhtiön tulostaso on vielä kaukana optimaalisesta. Ensi vuoden ennusteilla arvostus (P/E 17x ja EV/EBIT 10x) on mielestämme jo hyvinkin kohtuullinen, mutta ennusteisiin liittyy toki merkittävää epävarmuutta. Jos yhtiö kuitenkin pääsisi raskaiden viime vuosien jälkeen takaisin kannattavan kasvun uralle, osakkeessa olisi mielestämme merkittävästi nousuvaraa lähivuosina sekä tuloksen että arvostuksen noustessa. Tästä ei toki ole mitään takeita näkyvyyden ollessa heikko ja viime vuosien näyttöjen ollessa pääosin negatiivisia, mutta näemme silti osakkeen riski/tuotto-suhteen kuitenkin tällä hetkellä selvästi positiivisena.

Käy kauppaa. (Fondia)

Analyytikko / Kirjoittaja

Juha Kinnunen

Juha Kinnunen

Osakestrategi, analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2019 2020e 2021e
Liikevaihto 20,2 19,6 21,4
- kasvu-% -0,4% -2,7% 8,9%
Liikevoitto (EBIT) 0,6 1,7 2,3
- EBIT-% 3,1% 8,8% 10,5%
EPS (oik.) 0,20 0,31 0,44
Osinko 0,26 0,25 0,32
P/E (oik.) 51,0 23,4 16,8
EV/EBITDA 30,6 10,1 7,9
Osinkotuotto-% 2,5% 3,4% 4,4%
Uusimmat ennusteet

inderesTV

Fondia on vuonna 2004 perustettu Suomen 10. suurin lakiasiaintoimialan yritys ja ainoa listattu lakitoimialan yritys Pohjoismaissa. Keihäänkärkituotteena se tarjoaa jatkuvaa tuotteistettua lakiosastopalvelua kiinteällä kuukausihinnalla. Käytännössä asiakkaat voivat ulkoistaa oman lakiosaston osittain tai kokonaan Fondialle. Suomen miljardin euron liikejuridiikkamarkkinalla Fondian ydinkohderyhmää ovat alipalvellut pk-yritykset, mutta tuotteistettujen palvelujen kautta (esimerkiksi DPOaaS) tarjonta soveltuu hyvin myös suurille yrityksille.