Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Henkilöstöpalveluyritysten liiton (HPL) liikevaihtotiedustelun mukaan alan 20 suurimman yrityksen liikevaihto oli maaliskuussa 107 MEUR ja se laski noin 6 % vuodentakaisesta. Koko toimialan kehitys on vahvasti linkittynyt henkilöstövuokrauspalveluihin, jotka vastasivat noin 84 %:sta alan liikevaihdosta. Maaliskuussa henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihto oli noin 89 MEUR ja se laski vajaa 10 % edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Liikevaihdon kehitykseen heijastuvat tavanomaisesti tietyt kausiluonteiset tekijät, mutta tätäkin voimakkaampi tekijä on tällä hetkellä koronapandemia. Tästä huolimatta liikevaihdon kehitystä on mielestämme mielekkäämpää seurata vuositasolla. Henkilöstövuokrauspalveluiden edellisen 12 kuukauden liikevaihto oli maaliskuussa noin 1077 MEUR ja laski kuukausitasolla 0,9 %. Vastaavasti vuoden takaiseen nähden lasku oli 19 %.

Maaliskuun luvut viitoittavat osoittavat kysynnän laskun selvästi hidastuneen maaliskuussa 2021. On kuitenkin huomioitava, että koronapandemian puhkeaminen käänsi markkinan laskuun jo maaliskuussa 2020 ja siten vertailukauden matala taso heijastuu myös kehitykseen. Positiivista kuitenkin on, että absoluuttisella tasolla markkinakysynnän suunta näyttää kääntymisen merkkejä. Arviomme mukaan lähikuukausien kehitystä tukevat tietyt kausiluonteiset tekijät ja talouden elpyminen. Merkittävä tekijä kokonaismarkkinan kehityksen kannalta tulee olemaan aikanaan päättyvät ravintola-alan rajoitukset, sillä horeca-sektori muodostaa tavanomaisesti merkittävän osan kokonaismarkkinasta. Maaliskuun luvut eivät aiheuta ennustemuutospaineita Eezyn ennusteisiimme, jotka odottavat yhtiökohtaisten tekijöiden (mm. liikevaihdon jakauma asiakasaloittain) vuoksi hieman kokonaismarkkinaa suurempaa liikevaihdon laskua vuoden 2021 ensimmäiseltä neljännekseltä. Eezy julkistaa Q1-tuloksensa ensi tiistaina ja tulosennakkomme on luettavissa täällä. Enersensen Staff Leasing -segmentin kannalta maaliskuun luvuilla ei ole olennaista merkitystä yhtiön jo julkaistua Q1-katsauksensa ja kerrottua aikeista luopua henkilöstöpalveluliiketoiminnasta. 

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Gostowski

Petri Gostowski

Analyytikko

Lisätiedot

Eezy on vuonna 1988 perustettu henkilöstöpalveluyritys, joka tarjoaa laajan kattauksen henkilöstöpalveluita Suomessa valtakunnallisesti. Yhtiön liiketoiminta jakautuu kahteen palvelualueeseen, jotka ovat Henkilöstöpalvelut ja Asiantuntijapalvelut. Yhtiön tulovirrat muodostuvat kuitenkin neljästä erikseen raportoitavasta komponentista, jotka ovat Henkilöstöpalvelut liiketoiminta-alueen alle lukeutuvat Henkilöstövuokraus, Franchise-maksut, ja Kevytyrittäjäpalvelut sekä Asiantuntijapalvelut. Yhtiö toimii pääsääntöisesti Suomessa.