Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Henkilöstöpalveluyritysten liiton (HPL) liikevaihtotiedustelun mukaan alan 20 suurimman yrityksen liikevaihto oli tammikuussa 113 MEUR ja se laski 3,9 % edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Ilman yritysostoja liikevaihto laski vastaavasti 4,9 %. Koko alan kasvu on vahvasti linkittynyt henkilöstövuokrauspalveluiden kehitykseen, joka vastasi 87 %:sta alan liikevaihdosta tammikuussa. Tammikuussa henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihto oli 99 MEUR ja laski reilun 1 %:n edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Kuukausitasolla liikevaihdon kasvu ei ole muun muassa tiettyjen kausiluonteisuus tekijöiden ansiosta vakaata, kuten yllä olevasta kuvasta nähdään. Sen takia kasvua on mielekästä seurata pidemmällä aikavälillä, sillä mielestämme se antaa paremman kuvan markkinan kokonaiskehityksestä. Henkilöstövuokrauspalveluiden edellisen 12 kuukauden liikevaihto polki paikallaan tammikuussa, kun se kasvoi 0 % edelliskuukaudesta ja oli 1 332 MEUR.

20 suurimman yhtiön tammikuun liikevaihdon luvut olivat kohtuulliset, mutta on selvää, että ala tulee kärsimään merkittävästi koronaviruksen leviämisestä Suomeen. Arviomme mukaan tämä voi heijastua lievästi teollisuuden Kiina-kytköksien kautta jo helmikuun lukuihin. Vasta maaliskuun luvuista saadaan kuitenkin ensimmäisiä viitteitä siitä, millainen vaikutus koronaviruksen Suomeen leviämisellä on toimialalle. Arviomme mukaan markkina tulee laskemaan selvästi maaliskuussa ja nykytiedon valossa merkittävästi ainakin huhtikuussa, kun etenkin HoReCa-sektorin kysynnän hiipuminen heijastuu toimijoiden liikevaihtoon. Tällä hetkellä epävarmuus etenkin lähikuukausien ja myös loppuvuoden osalta on luonnollisesti poikkeuksellisen korkea.

Henkilöstöpalvelualan kasvu on relevanttia seurannassamme olevista yhtiöistä Eezylle ja Enersenselle, jotka ovat myös HPL:n alan 20 suurimman yrityksen listalla. Markkinan kasvu on alan toimijoille keskeistä, mutta arvioimme, että toimialan sisällä yhtiötason kasvu voi eriytyä kokonaismarkkinasta. Lisäksi alan toimijoiden suhteellisen vilkas yrityskauppa-aktiviteetti tukee tiettyjen toimijoiden liikevaihdon kasvua.

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Gostowski

Petri Gostowski

Analyytikko

Lisätiedot

Eezy on Suomen monipuolisin henkilöstöpalveluja tarjoava yritys, joka tuntee työelämän Hangosta Utsjoelle ja työllistää noin 30 000 ihmistä. Vuonna 2018 yhteenlaskettu liikevaihtomme oli noin 300 miljoonaa euroa, ja kasvumme jatkuu. Tavoitteenamme on olla markkinajohtaja Suomessa vuoteen 2022 mennessä. Eezyn arvoja ovat rohkeus, kunnioitus, ammattimaisuus ja positiivisuus.