Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Investors House ja Ovaro kertoivat tiistaina, että Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt esittää valtuustolle Jyväskylän Kukkula-hankkeen pääehtojen hyväksymistä. Sairaanhoitopiirin valtuuston on määrä käsitellä esitystä 18.6.2021 ja mikäli esitys hyväksytään, jatkuu asian valmistelu kohti SHP:n hallituksessa tehtävää päätöksentekoa ja sopimusten solmimista ostajankonsortion kanssa.

IH ja Ovaro tulivat ulos Kukkula-hankkeen tiimoilta alunperin huhtikuussa, jolloin yhtiöt tiedottivat valmistelevansa 46 MEUR:n kiinteistöhankintaa yhdessä ostajakonsortioon kuuluvan Royal House Oy:n kanssa. Kaupan kohteena oleva Jyväskylän entinen keskussairaala-alue muodostuu keskussairaalan säilytettävistä ja purettavista rakennuksista sekä mahdollisesti kaavamuutoksen jälkeen syntyvästä uudesta rakennusoikeudesta. Kauppaan sisältyisi myös tyhjillään oleva Sisä-Suomen sairaala Äänekoskella sekä noin 17 600 neliön laajuinen vuokrasopimus sairaanhoitopiirin kanssa. Aikaisempi kommenttimme hankkeesta on luettavissa täältä.

Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksen esityslistalta on löydettävissä joitain yksityiskohtia valmisteilla olevan kaupan pääehtoihin liittyen. Kaupan yhteydessä sairaanhoitopiiri sitoutuisi vuokraamaan keskussairaala-alueelta kolmen rakennuksen tilat (17 600 m2) pitkällä 20 vuoden määräaikaisella vuokrasopimuksella. Vuokrasopimuksen pääomavuokra on noin 3,1 MEUR vuodessa ja sairaanhoitopiiri sitoutuisi kaupan toteutuessa vastamaan myös vuokrasopimukseen kuuluvien tilojen ylläpitokustannuksista. Edellisten tietojen valossa vuokrasopimuksen arvo olisi merkittävä ja se laskisi osaltaan selvästi suuren aluekehityshankkeen korkeahkoa riskiprofiilia.

IH ja Ovaro kertoivat eilisissä tiedotteissa, että Kukkula-hankkeen valmistelu jatkuu siten, että tavoitteena on solmia aluetta koskeva kauppa ja muut järjestelyt kuluvan vuoden aikana. Kiinteistökauppa tapahtuisi vaiheittain 2021 alkaen ja jatkuen siten, että kaupan viimeinen osa toteutettaisiin kun aluetta koskeva kaavamuutos on saanut lainvoiman. Sairaanhoitopiirin esityslistan perusteella kauppahinta tulisi ostajakonsortiolle maksuun kolmessa osassa, josta ensimmäinen osa (24,6 MEUR) maksettaisiin arviomme mukaan kaupan solmimisen yhteydessä loppuvuonna 2021.

Kukkula-hanke olisi toteutuessaan sekä IH:n että Ovaron kannalta merkittävä ja suhtaudumme hankkeeseen tämänhetkisten tietojen valossa varovaisen positiivisesti. Yhtiötason vaikutusten arviointi on tällä hetkellä kuitenkin vaikeaa, sillä hankkeen lopullisista omistusosuuksista ja kaupan rahoitusmuodosta ei toistaiseksi ole tietoa. IH:n johto kertoi Q1-tulosinfossa, että lähtökohtana kiinteistöhankinnassa on, että kaikki konsortioon kuuluvat osapuolet olisivat mukana hankkeessa tasaosuuksiin, mutta korosti ettei omistusosuuksia ole vielä täsmällisesti määritelty neuvotteluiden ollessa kesken. Tulemme kommentoimaan kauppaa tarkemmin prosessin edetessä.

 

Analyytikko / Kirjoittaja

Matias Arola

Matias Arola

Analyytikko

Lisätiedot

Investors House on vuonna 1988 perustettu yhtiö, joka toimii kiinteistö- ja finanssimarkkinan koko arvoketjussa. Kiinteistömarkkinalla yhtiö toimii aina tontin hankinnasta ja rakennuttamisesta kiinteistöjen omistamiseen ja kiinteistövarallisuuden hoitoon. Finanssimarkkinalla yhtiö pyrkii hakemaan pääomakevyttä ja skaalautuvaa kasvua erityisesti uusien kiinteistörahastojen ja erilaisten yhteissijoitusinstrumenttien avulla. Yhtiö on ollut listattuna Nasdaq Helsingin päälistalla vuodesta 1989.