Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Suomen Sijoitustutkimuksen julkaiseman rahastoraportin mukaan kotimaiset sijoitusrahastot keräsivät lokakuussa vaatimattomat 1,3 MEUR:n nettomerkinnät. Omaisuusarvojen kohoamisen myötä kotimaisten sijoitusrahastojen pääomat nousivat lokakuussa kuitenkin noin 121,4 miljardiin euroon (9/2019: 120,8 miljardia euroa). Sijoittajat olivat markkinatilanteen suhteen lokakuussa yhä edelleen varovaisella kannalla ja pääomat jatkoivat ohjautumistaan osakerahastoista (nettomerkinnät -448 MEUR) pitkän koron rahastoihin (nettomerkinnät 357 MEUR) ja yhdistelmärahastoihin (nettomerkinnät 100 MEUR). Riskinottohalukkuuden puutetta kuvaa se, että suomalaisista osakerahastoista on viimeisen 12 kuukauden aikana vedetty pääomia pois kumulatiivisesti noin 5,2 miljardin euron edestä.

Vaihtoehtoisten rahastojen (mm. kiinteistö- ja metsärahastot) kysyntä säilyi lokakuussa kohtuullisena ja rahastot keräsivät lokakuussa 26 MEUR:n nettomerkinnät. Luku ei pidä sisällään ky-muotoisia rahastoja (ns. pääomarahastot) ja arviomme mukaan niidenkin myynti on jatkunut muiden vaihtoehtoistuotteiden tapaan hyvänä. Vaihtoehtoiset sijoitusrahastot ovat tyypillisesti auki kvartaaleittain ja suurimmat merkinnät nähdään yleensä kvartaalien lopussa.

Seuraamistamme yhtiöistä uusmyynti sujui lokakuussa kohtuullisesti Aktialla, eQ:lla ja UB:lla, mutta käsityksemme mukaan valtaosa nettomerkinnöistä kohdistui kuitenkin näiden kolmen yhtiön kohdalla matalan palkkiotason korkorahastoihin. Sijoittajien on hyvä huomata, että sijoitusrahastopääomien merkitys vaihtelee yhtiöittäin merkittävästi. Esimerkiksi Evlillä tai EAB:lla sijoitusrahastot edustavat merkittävää osaa koko yhtiön palkkiotuotoista, kun taas Taalerilla sijoitusrahastojen osuus palkkioista on noin 15 %.

Aktia-konserni tarjoaa asiakkailleen yksilöllisiä ratkaisuja laajasta pankki-, varainhoito-, vakuutus- ja kiinteistönvälityspalvelujen valikoimastaan. Konsernin maantieteelliseen toiminta-alueeseen kuuluvat Suomen rannikko, pääkaupunkiseutu ja sisämaan kasvukeskukset.