Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Lifa Air H1-aamutulos: Nyt on vaikeaa

Analyytikon kommentti 15.09.2022 9:28 Lifa Air
Yhtiö: Lifa Air
Suositus: Myy
Tavoitehinta: 1.00 EUR
Kurssi: 0.91 EUR
Kurssi hetkellä: 15.9.2022 - 9:13 Analyysi päivitetty: 4.9.2022

Lifa Air julkaisi aamulla selvästi odotuksiamme heikomman H1-raportin. Yhtiön liikevaihto ja tulos romahtivat odotuksiamme rajummin, mikä maalaa huolestuttavaa kuvaa yhtiön tulevaisuutta ajatellen. Lifa Airilla on käynnissä toimet kulurakenteen keventämiseksi, mutta se millä aikavälillä liiketoiminta saadaan käännettyä takaisin voitolliseksi mietityttää meitä.

H1:llä liikevaihto oli vapaassa pudotuksessa

Lifa Airin H1-liikevaihto laski 81 % ja oli 2,9 MEUR, mikä jäi selvästi 8,3 MEUR:n ennusteestamme. Laskun taustalla oli kasvomaskien romahtanut kysyntä, minkä lisäksi logistiset ongelmat ovat hidastaneet ilmanpuhdistimien myyntiä. Merkittävät maskeihin liittyvät toimitukset kohdistuivat vertailukauteen, ja edellisvuoden tulos painottuikin selvästi odotuksiamme enemmän ensimmäiseen vuosipuoliskoon. Johdon kommenttien perusteella suuret maskien toimitukset painottuvat kuluvana vuonna toiselle vuosipuoliskolle.

Laskenut myynti ja heikentynyt myyntikatemarginaali ajoivat tuloksen laskua

H1-liikevoitto laski selvästi vertailukauden 8,0 MEUR:n tasosta ja oli -3,1 MEUR, mikä jäi 2,2 MEUR:n ennusteestamme. Laskenut myynti oli suurin ajuri heikkenevän kannattavuuden taustalla, mutta tulosta painoi myös merkittävästä heikentynyt myyntikatemarginaali, tuotekehitykseen liittyvät kulut, kertaluonteiset erät ja merkittävämpien sopimusten siirtyminen kuluvan vuoden toiselle puoliskolle. Yhtiön mukaan kirurgisten suu-nenäsuojusten ja hengityssuojainten hintataso on laskenut voimakkaasti vertailukaudesta, mikä painoi yhtiön kannattavuutta. Yli 12 kuukautta varastoituja tuotteita alaskirjattiin 0,82 MEUR:n edestä, minkä lisäksi yhtiö alaskirjasi 0,03 MEUR:n edestä epävarmoja saatavia. Raportoitua tulosta painoi myös listautumisantiin liittyvät 0,73 MEUR:n kertaluontoiset kulut, jotka alittivat kuitenkin 1,2 MEUR:n odotuksemme.

Loppuvuoden näkymä on sumuinen, mutta raportti ei vahvistanut luottamusta

Lifa Airin mukaan merkittävimmät kasvomaskien toimitussopimukset ovat siirtyneet vuoden toiselle puoliskolle. Kyseiset kilpailutukset ovat Lifa Airin mittakaavassa erittäin suuria ja yksittäinen sopimus voi tuoda jopa 5 MEUR liikevaihtoa. Suurien kilpailutusten voittaminen olisi luonnollisesti Lifa Airin näkökulmasta positiivista, mutta merkittävästi heikentyneen myyntikatemarginaalin vuoksi suurten hintavetoisten kilpailutusten kannattavuustaso mietityttää meitä. Lisäksi Yhtiö odottaa uusista FFP3-luokan hengityssuojaimista kasvua vuoden loppuvuodelle ja merkittävää kasvua vuodelle 2023.

Yhtiö on käynnistänyt toimet kulurakenteensa keventämiseksi ja kertoo harkitsevansa Suomen teollisuushallin myyntiä ja takaisinvuokraamista rahavarojen vapauttamiseksi. Lisäksi yhtiö on aloittanut toimitilojensa ulkopuolisten varastojen siirtämisen keskitettyyn varastoon pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ja irtisanoneensa Helsingissä sijaitsevan toimisto- ja varastotilan rakennuksen ja aloittaneensa yt-neuvottelut. Liiketoiminnan kääntäminen takaisin voitolliseksi voi kuitenkin arviomme mukaan olla haastavaa nykyiseltä tasolta. Raportin perusteella näemme selvää laskupainetta ennusteissamme ja odotamme tänään negatiivista kurssireaktiota.

Analyytikko / Kirjoittaja

Thomas Westerholm

Thomas Westerholm

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2021 2022e 2023e
Liikevaihto 17,8 14,8 11,2
- kasvu-% 65,3% -17,0% -24,0%
Liikevoitto (EBIT) 5,2 2,3 1,5
- EBIT-% 29,3% 15,2% 13,2%
EPS (oik.) 0,51 0,28 0,11
Osinko 0,00 0,00 0,00
P/E (oik.) 0,0 3,3 8,1
EV/EBITDA 1,0 3,1 3,1
Osinkotuotto-% nan% 0,0% 0,0%
Uusimmat ennusteet

 

Lifa Air on suomalainen puhtaan hengitysilman mahdollistavia ratkaisuja tarjoava teknologiayritys. Yhtiö tarjoaa ratkaisuja esimerkiksi koteihin, kouluihin, toimistoihin ja tehtaisiin sekä yksityiseen käyttöön että yrityksille. Yhtiön liiketoiminta jakautuu kolmeen liiketoiminta-alueeseen; ilmanpuhdistimet, hengityssuojaimet ja kirurgiset suu-nenäsuojukset ja ilmanvaihtohygieniatuotteet.