Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Orthex: Haasteet luovat myös mahdollisuuksia

Analyytikon kommentti 14.01.2022 6:35 Orthex
Yhtiö: Orthex
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 11.50 EUR
Kurssi: 10.40 EUR
Kurssi hetkellä: 14.1.2022 - 6:20 Analyysi päivitetty: 13.1.2022

Tarkistamme Orthexin tavoitehinnan 11,5 euroon (aik. 12,5 euroa) ja toistamme lisää-suosituksemme. 2021 aikana kohonneet muovipolymeerien hinnat ovat sinnitelleet korkealla tasolla odotuksiamme pidempään, mikä yhdessä haastavan koronavirustilanteen kanssa varjostaa lyhyen aikavälin näkymää. Hyvän hinnoitteluvoiman ja vahvan taseen ansiosta Orthex on kuitenkin hyvissä asetelmissa haastavasta markkinatilanteesta huolimatta ja voi parhaassa tapauksessa kääntää toimialan vastatuulen itselleen eduksi. Laskeneista ennusteista huolimatta osakkeen tuotto-odotus on mielestämme riittävä positiivisen näkemyksen oikeuttamiseksi.

Korkeat raaka-ainehinnat aiheuttavat haasteita, mutta myös mahdollisuuksia

Orthexin raaka-ainehinnat lähtivät 2021 alussa jyrkkään nousuun mm. nopeasti elpyneen kysynnän, tuotannon rajoitteiden ja kohonneiden rahtikustannusten seurauksena. Raaka-aineiden hinnat ovat edelleen ennätyskorkealla tasolla, mutta nykytilan kestoa on erittäin vaikea ennustaa. Nykyinen ympäristö voi kuitenkin avata Orthexille mahdollisuuksia, sillä etenkin Aasiasta hankittujen kilpailevien tuotteiden saatavuudessa voi olla haasteita ja rahtikustannukset vaikuttavat luonnollisesti myös niiden hintoihin. Toimialan hankala tilanne voi arviomme mukaan avata Orthexille houkuttelevia mahdollisuuksia yritysjärjestelyjen rintamalla. Heikomman brändin omaavilla valmistajilla ei tyypillisesti ole Orthexin kaltaista hinnoitteluvoimaa ja vakiintuneita toimittajasuhteita, minkä seurauksena niukkuus valmistusmateriaalista kohtelee alan toimijoita eriarvoisesti. Arviomme mukaan hintainflaatiosta seurannut paine toimialan kannattavuuksiin voi avata houkuttelevia mahdollisuuksia Orthexin kaltaiselle toimijalle, jolla on taloudellista liikkumavaraa yritysjärjestelyihin.

Tarkistimme ennusteitamme alaspäin

Hyvän hinnoitteluvoiman omaava Orthex on suorittanut useampia hinnankorotuskierroksia ja niiden vaikutuksia nähtiin jo Q3-kannattavuudessa. Odotamme korkeiden raaka-ainekustannusten painavan yhtiön kasvulukuja Q4:llä edelliskvartaalin tapaan alhaisen matalakatteisen kampanjamyynnin seurauksena. Omikron-variantin myötä heikentynyt koronavirustilanne vaikuttaa arviomme mukaan kysyntään positiivisesti Pohjoismaissa kotoilutrendin jatkuessa, mutta odotamme sen hankaloittavan uusien asiakkuuksien solmimista kotimarkkinoiden ulkopuolella messujen peruuntuessa ja myyntitapaamisten siirtyessä virtuaalimaailmaan. Toimialaa koettelevasta vastatuulesta johtuen laskimme lähivuosien liikevaihtoennusteitamme ~3 % ja liikevoittoennusteitamme 5-6 %. Ennusteemme eivät sisällä yritysjärjestelyjä, joiden avulla yhtiö voi kasvattaa kokoluokkaansa tuntuvasti.

Tuotto-odotus on riittävä, vaikka näemme kertoimissa lievää laskuvaraa

Ennusteisiimme pohjautuvat 2021 ja 2022 oikaistut P/E-luvut ovat 21x ja 18x, mitkä asettuvat määrittämämme 17-21x käyvän arvon haarukan sisälle. Nykytasolta näemmä tulospohjaisessa arvostuksessa lievää laskuvaraa, mutta ennusteidemme mukainen lähivuosien 16 %:n tuloskasvu ja noin 2-3 %:n osinkotuotto tarjoavat vastapainona riittävää tuotto-odotusta. Osake tarjoaa lisäksi yritysosto-option, joka voi osoittautua merkittäväksi keinoksi omistaja-arvon luomiselle Orthexin sijoitustarinassa.

Käy kauppaa. (Orthex)

Analyytikko / Kirjoittaja

Thomas Westerholm

Thomas Westerholm

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2021e 2022e 2023e
Liikevaihto 88,2 93,9 100,9
- kasvu-% 16,3% 6,4% 7,5%
Liikevoitto (EBIT) 11,0 14,5 16,4
- EBIT-% 12,5% 15,4% 16,3%
EPS (oik.) 0,51 0,59 0,69
Osinko 0,26 0,35 0,42
P/E (oik.) 20,4 17,6 15,1
EV/EBITDA 14,1 10,9 9,7
Osinkotuotto-% 2,5% 3,4% 4,0%
Uusimmat ennusteet

inderesTV

Orthex on vuonna 1956 perustettu Pohjoismaissa toimiva kodin käyttötavarayhtiö. Yhtiö suunnittelee, valmistaa ja myy kodin käyttötavaroita. Orthex tarjoaa laajan valikoiman tuotteita neljässä tuoteryhmässä: Säilytys, Keittiö, Koti ja Piha sekä Kasvien hoito. Orthexin jakelukanavina toimivat pääsääntöisesti eurooppalaiset vähittäiskaupan ketjut. Valtaosa yhtiön liiketoiminnasta tapahtuu Pohjoismaissa.