Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Yhtiö: Sotkamo Silver
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 3.50 SEK
Kurssi: 2.91 SEK
Kurssi hetkellä: 30.4.2021 - 6:38

Sotkamo Silverin eilen julkaisema Q1-raportti oli yhtiön tuotantopäivityksen jäljiltä karkeasti odotetun heikko.  Säilytämme Sotkamo Silverin lisää-suosituksemme, mutta tarkastamme yhtiön tavoitehintamme 3,50 Ruotsin kruunuun (aik. 4,10 SEK) negatiivisia ennustemuutoksia ja riskien nousua peilaten. Tuoreista tuotantopettymyksistä huolimatta Sotkamo Silver on hinnoiteltu hieman osien summa -laskelmamme alapuolelle ja tuotto-odotus riittää perusskenaariossamme kasvaneidenkin riskien vastineeksi. Tuotto-odotuksen realisoituminen on täysin sen varassa, että yhtiö saa palautettua tuotantovolyyminsä kahden heikon kvartaalin jälkeen noin aiemmalle tasolle.

Alkuvuodesta saavutetulla volyymillä ei kassavirtaa tehdä, vaikka markkina on hyvä

Sotkamo Silverin liikevaihto kasvoi Q1:llä 4 % 95 MSEK:iin, mikä oli linjassa viime viikon tuotantopäivityksen jälkeen alentamamme ennusteen (kts. täältä) kanssa. Metallien hinnat kehittyivät kvartaalin aikana suotuisasti, mutta volyymi jäi toista kvartaalia peräkkäin sutimaan heikolle tasolle ja pilasi kasvun. Vaisun tuotannon taustalla oli etenkin malmin alhainen metallipitoisuus. Pitoisuuden vaihtelu on toimialalle tyypillistä ja sen välttäminen on lähes mahdotonta. Yhtiön nykyinen kehitysvaihe ja korkea kulutaso huomioiden matala volyymi jättää armotta yhtiön käyttökatteen alhaiseksi ja alemmat tulosrivit tappiolle, vaikka metallimarkkina onkin varsin hyvä. Tämä oli tuotantopäivityksen jälkeen odotettua. Kassavirtalaskelma aiheutti silti negatiivisen yllätyksen, kun maksettujen korkojen ajoitus, käyttöpääoman heilahdus ja odotuksiamme hieman pienemmät P700-investoinnit painoivat kaikki kassavirtarivit pakkaselle. Yhtiön likviditeetti on kuitenkin lyhyellä tähtäimellä turvattu velkarahoituksen uudelleenjärjestelyn, Q1:n suunnatun annin takia ja toukokuussa toteutuvan noin 20 MSEK:n optioannin turvin.

Tuotanto-ohjeistuksen saavuttaminen on mielestämme edelleen realistista

Sotkamo Silver toisti Q1-raportissa tuotanto-ohjeistuksensa, jonka mukaan yhtiön hopean tuotanto on tänä vuonna 1,45-1,75 miljoonaa unssia (2020: hopean tuotanto 1,58 Moz). Tämä oli odotettua ja huhtikuussa selvästi oikeaan suuntaan kehittyneen volyymin ansiosta ohjeistuksen saavuttaminen on mielestämme realistista eikä kahdessa peräkkäisessä tuotantopettymyksessä ole välttämättä mitään rakenteellista. Laskimme hieman Q2-Q4:n tuotannon ennusteitamme vaisun kehityksen jälkeen ja odotamme tuotannon osuvan yhtiön haarukan alalaidan tienoille (2021e: hopean tuotanto 1,52 Moz). Päivitimme Sotkamo Silverin osien summa -mallin taustalla olevia markkinaparametrit. Mallimme nojaa Bloombergin konsensuksen metallien hintojen ennusteisiin, jotka nousivat hieman (2021e-2023e: hopea 24-25 USD/oz, spot-hinta noin 26 USD/oz). Tuotantokustannusten ennusteisiimme teimme pieniä negatiivisia muutoksia lähivuosille. Lisäksi lisäsimme malliimme yhtiön Q1:llä toteuttaman pienen suunnatun osakeannin ja nostimme tökkineen tuotannon takia nousseita riskejä peilaten myös diskonttauskorkoa.

Näemme tuotto-odotuksen houkuttelevana nykymarkkinassa, kunhan volyymi palautuu

Muutokset laskivat osien summa -mallimme Sotkamo Silverin osakkeelle indikoimaa arvoa noin 15 % 3,50 SEK:iin osakkeelta. Sotkamo Silver on kuitenkin hinnoiteltu konsensuksen hintaennusteilla osien summan alapuolelle, joten näemme osakkeen tuotto/riski-kuvan kasvaneista tuotantoriskeistä huolimatta houkuttelevana 12 kk:n tähtäimellä. Tuotto-odotuksen realisoituminen vaatii suotuisana pysyvän markkinan lisäksi, volyymin palautumista Q4’19-Q3’20:n hyville tasoille. Näillä tekijöillä myös yhtiön kassavirta nousisi selvästi plussalle, mikä tukisi murjottua osaketta. Lisäksi on mahdollista, että tänä vuonna osaketta tukevat ensimmäiset tulokset P700-ohjelmasta. Odotamme aiemman aineiston pohjalta niiden antavan eväitä osakkeelle tärkeään kaivoksen elinkaaren jatkoon.

Analyytikko / Kirjoittaja

Antti Viljakainen

Antti Viljakainen

Pääanalyytikko

Lisätiedot
Aapeli Pursimo

Aapeli Pursimo

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 365,5 411,2 433,0
- kasvu-% 85,4% 12,5% 5,3%
Liikevoitto (EBIT) -9,6 36,7 75,5
- EBIT-% -2,6% 8,9% 17,4%
EPS (oik.) -0,26 0,06 0,28
Osinko 0,00 0,00 0,00
P/E (oik.) -12,1 50,1 10,5
EV/EBITDA 11,5 6,8 4,3
Osinkotuotto-% 0,0% 0,0% 0,0%
Uusimmat ennusteet

Sotkamo Silver AB:n liikeideana on kehittää ja hyödyntää mineraaliesiintymiä huomioiden samalla yhteiskunnan ja ympäristön asettamat vaatimukset. Sotkamo Silver omistaa Hopeakaivoksen Sotkamossa, jonka tuotanto alkoi maaliskuussa 2019. Lisäksi Yhtiöllä on mineraalioikeuksia jalo- ja perusmetalleja sisältäviin mineraaliesiintymiin Suomessa.