Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään
Yhtiö: Stora Enso
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 15.00 EUR
Kurssi: 16.76 EUR
Kurssi hetkellä: 20.4.2021 - 6:18

Stora Enso julkistaa perjantaina noin kello 8.30 Q1-numeronsa, joiden odotetaan ylittävän operatiivisesti vaisut vertailuluvut selvästi viime kuukausina piristyneen markkinan ansiosta. Ohjeistuksensa kuluvan vuoden oikaistun liikevoiton kasvusta Stora Enso toistanee, mutta ohjeistus ei matalan vertailuluvun ja osakkeeseen ladattujen isojen tulosparannusodotusten takia valoa sijoittajille juuri tarjoa. Stora Enson saa talouksien avautumiseen valmistautuvilta markkinoilta reipasta myötätuulta, mutta emme kuitenkaan odota osittain myös tarjontapullonkauloista (ml. esim. logistiikka) kärsivien markkinoiden kiehuvan pitkäaikaisesti. Näin ollen toistamme negatiivisen näkemyksemme mielestämme varsin korkealle arvostetusta Stora Ensosta (2021e: P/E 19x, EV/EBITDA 10x).

Odotamme Stora Enson liikevaihdon kääntyneen Q1:llä matalalta tasolta 5 %:n kasvuun ja yltäneen 2317 MEUR:oon, mikä on hieman konsensuksen yläpuolella. Arviomme mukaan kasvua tukevat etenkin nousseet hinnat sellussa, puutuotteissa ja aaltopahvin raaka-aineissa. Odotamme myös volyymien nousseen Paperia lukuun ottamatta, vaikka logistiikkamarkkinoiden ongelmien takia myös Stora Enson toimituskykyyn liittyy nyt normaalia enemmän epävarmuutta. Valuutoista odotamme myynnille vastatuulta Q1:llä.

Odotamme Stora Enson oikaistun liikevoiton kasvaneen Suomen tehtaiden lakkojen ja vaisun markkinan rasittamasta vertailuluvusta selvästi 312 MEUR:oon, mikä on konsensuksen ylälaita. Markkinaodotuksia on tällä kertaa kuitenkin vaikea tulkita, sillä Stora Enso kirjaa Q1:n oikaistuun liikevoittoon noin 70 MEUR:n tuoton Ruotsissa myydystä metsäomaisuudesta (raportoituun liikevoittoon vaikutus on 30 MEUR). Olemme sisällyttäneet sinänsä kertaluonteisen erän oikaistuun liikevoittoon yhtiön raportoinnin mukaisesti, mutta konsensuksen eri ennusteet ovat käsitelleet erää vaihtelevasti. Divisioonatasolla odotamme Biomaterialsin nousseen loppuvuoden tappiolta selvälle voitolle sellun hinnan nousun takia ja Wood Products tekee arviomme mukaan vahvan tuloksen puutuotteiden rajusti nousseiden hintojen ajamana. Packaging Materialsilta odotamme hyvää kvartaalia Oulun laineritehtaan noin 20 MEUR:n liiketappiosta huolimatta, sillä kulutason nousu ei arviomme mukaan nakerra yksikön marginaalia vielä Q1:llä. Forestin suoritus on ollut arviomme mukaan vakaan hyvä mainitusta kertatuotosta oikaistuna. Paperissa kulujen nousu sen sijaan näkynee jo osin, minkä lisäksi myös hinnat ovat painuneet ja myös volyymit pysyvät reippaassa pulkkamäessä. Siten odotamme yksikön pudonneet alkuvuodesta yhä syvemmälle tappiolle, vaikka UPM:n paperiyksikön luvut olivat odotuksia paremmat Q1:llä. Alariveillä odotamme rahoituskulujen ja verojen olleen noin normaaleilla tasoillaan, joten raportoidun EPS:n ennusteemme on selvästi Q1’20:n ja konsensuksen yläpuolella 0,25 eurossa. Rahavirran osalta raportti lienee vaisuhko normaalien kausitekijöiden sekä myös hyödykehintojen nousun takia.

Stora Enso antoi tilinpäätöksensä yhteydessä kuluvalle vuodelle ohjeistuksen, jonka mukaan yhtiön oikaistu liikevoitto on vuonna 2021 korkeampi kuin vuonna 2020 (2020: oikaistu liikevoitto 650 MEUR). Odotamme yhtiön toistavan ohjeistuksensa. Meidän ja konsensuksen ennusteet odottavat yhtiöltä yli 40 %:n tulosparannusta heikosta vertailutasosta etenkin parantuneen markkinan ajamana, joten ohjeistus ei juuri informaatioarvoa tarjoa. Arviomme mukaan yhtiö viestii lisäksi vahvan markkinatilanteen jatkumisesta Q2:lle, mutta toisaalta sellu, puutuotteiden ja aaltopahvin raaka-aineiden hintojen nousu on arviomme mukaan ainakin osittain tarjontapullonkaulojen ajamaa ja odotamme markkinoiden normalisoituvan H2:n ja ensi vuoden aikana, vaikka yleinen taloustilanne kehittyisikin suotuisasti. Lisäksi odotamme yhtiön varoittavan jo kulutason noususta ainakin keräyspaperin, puun, kemikaalien ja logistiikan osalta. Tähän tilannekuvaan ja Paperin synkkään tilanteeseen peilattuna konsensusodotukset Stora Enson H2:n ja vuosien 2022-2023 osalta ovat mielestämme kohonneet jo turhan ylös.  

 

Käy kauppaa. (Stora Enso)

Analyytikko / Kirjoittaja

Antti Viljakainen

Antti Viljakainen

Pääanalyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 8 553,0 9 319,3 9 474,2
- kasvu-% -14,9% 9,0% 1,7%
Liikevoitto (EBIT) 922,0 988,0 1 046,3
- EBIT-% 10,8% 10,6% 11,0%
EPS (oik.) 0,48 0,88 0,91
Osinko 0,30 0,40 0,45
P/E (oik.) 32,5 19,1 18,5
EV/EBITDA 10,1 10,1 9,5
Osinkotuotto-% 1,9% 2,4% 2,7%
Uusimmat ennusteet

Stora Enso on vuonna 1998 perustettu yhtiö, joka kehittää ja valmistaa puuhun ja biomassaan perustuvia ratkaisuja maailmanlaajuisesti monien eri alojen toimijoille ja moniin käyttökohteisiin. Yhtiön ratkaisuja on käytössä monilla aloilla, kuten rakennusalalla, vähittäiskaupassa, elintarvike- ja panimoteollisuudessa, tehdasteollisuudessa, julkaisualalla, lääketeollisuudessa, kosmetiikkateollisuudessa, makeisteollisuudessa, hygieniatuotteissa ja tekstiileissä. Konsernissa työskentelee ihmisiä yli 30 maassa, ja yhtiö on julkisesti noteerattu Helsingin ja Tukholman pörsseissä.