Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Valmet tiedotti torstaina, että yhtiö toimittaa Metsä Board Husumiin Ruotsiin pitkäaikaisen suorituskykysopimuksen ja kartonkikoneuudistuksen. Päätavoitteena on lisätä Husumin tehtaan taivekartonkikoneen kokonaislaitteistotehokkuutta ja vuotuista taivekartongin kapasiteettia 200 000 tonnilla. Valmet toimitti kyseisen koneen Metsä Boardille vuonna 2016. Uudistetun kartonkikoneen käyttöönotto on suunniteltu vuoden 2023 syksyyn.

Tilaus sisältyy Valmetin Q4:n saatuihin tilauksiin. Tilauksen arvoa ei julkisteta. Tämän tyyppisen tilauksen kokonaisarvo on tyypillisesti noin 70–80 MEUR.

Tilausuutinen ei ollut millään tapaa yllättävä, sillä kyseinen Metsä Boardin investointihanke on ollut tiedossa jo pitkään ja historian takia olemme pitäneet Valmetia erittäin todennäköisenä toimittajavalintana hankkeeseen. Projekti on Valmetin mittakaavassa keskikokoinen ja se tukee Valmetin Q3:n lopun jo valmiiksi erittäin vahvaa tilauskantaa (Q3:n lopun tilauskanta 4,2 miljardia euroa, +25 % vertailukaudesta). Tilauksella ei ole välitöntä vaikutusta Valmetin lähiaikojen ennusteisiimme tai näkemyksiimme yhtiöstä.

Q4:lla Valmet on tiedottanut Husumin projektin lisäksi vain eräästä toisesta laiteprojektista. Valmetin tilaustiedotteet painottuvat tyypillisesti kvartaalin loppuun ja seuraavan kvartaalin alkuun, joten odotamme yhtiöltä vielä Q4:ää koskevia tilaustiedotteita. Sektorin uutisvirran ja Valmetin Q3-raportissaan julkistamien lyhyen ajan markkinanäkymien perusteella arvioimme metsäsektorin investointiaktiviteetin pysyneen terveellä tasolla loppuvuoden aikana. Näin ollen Valmetilla on mielestämme hyvät edellytykset napata myös Q4:lta kohtuullinen tilauskertymä, mutta isojen projektien ajoitukset voivat toki heiluttaa toteumaa selvästi yksittäisten kvartaalien tasolla.

Metsä Boardin perspektiivistä vahvan teknologisen kilpailuedun vaativissa kartonkikoneissa omaavan Valmetin valinta on mielestämme hyvin looginen. Konepäivityksen hintalappu vastaa arviolta karkeasti kolmannesta koko Husumin taivekartonki-investoinnille arvioidusta 210 MEUR:n hintalapusta. Tämä on mielestämme jokseenkin tyypillinen suhdeluku laitteiden osuudella isoissa investoinneissa, joten arvioimme laitteiden kustannusten pysyneen Metsä Boardin budjetissa. Projektin aikataulu on sen sijaan ollut Metsä Boardin osalta jo tiedossa. 

Analyytikko / Kirjoittaja

Antti Viljakainen

Antti Viljakainen

Pääanalyytikko

Lisätiedot

Valmet on vuonna 2013 perustettu maailman johtava prosessiteknologian, automaatioratkaisujen ja palvelujen toimittaja ja kehittäjä sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle. Yrityksen tarjonnan ytimen muodostavat sellutehtaat, pehmopaperin-, kartongin- ja paperinvalmistuslinjat ja bioenergiaa tuottavat voimalaitokset. Valmetilla työskentelee yli 10000 henkilöä ympäri maailman. Valmetin pääkonttori sijaitsee Espoossa ja sen osakkeet noteerataan Nasdaq Helsingissä.