Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Yhdysvallat pääsi perjantaina sopuun Kanadan ja Meksikon kanssa maiden välisten terästullien poistamisesta. Sopimuksen on määrä astua voimaan tänään maanantaina ja mahdollistaa maiden välisen tavanomaisen tuonnin ja viennin, sillä maat eivät asettaneet toimituksia rajoittavia tuontikiintiöitä. Osana sopimusta maat ovat sopineet myös yhteisistä toimista, jotka pyrkivät estämään subventoidun teräksen tuonnin ja polkuhinnoittelun markkinoilla.

Yhdysvaltojen kauppaministeriön mukaan Kanada ja Meksiko ovat suurimpia teräksen tuojia Yhdysvaltoihin ja tuonnista selvästi suurempi osa on hiiliterästuotteita. Arviomme mukaan sopu voi nostaa tuontivolyymeja, mikä asettaisi markkinahintoihin jossain määrin painetta. On kuitenkin huomioitava, että tuotekohtaiset erot voivat olla suuria.

SSAB toimii Yhdysvalloissa litteiden hiiliterästuotteiden markkinalla, jossa Kanadan tuonnin osuus on korkea. Siten tuontivolyymien nousu voi arviomme mukaan asettaa markkinahintoihin painetta, mikä olisi SSAB:n kannalta negatiivista. Vastaavasti ruostumattoman teräksen tuonnin osuus kokonaistuonnista Kanadasta ja Meksikosta on pientä ja osa tuonnista tulee Outokummun Mexinox-tehtaalta Meksikosta. Tuontitullien seurauksena Mexinoxin tehtaalta tuotuihin tuotteisiin on kohdistunut tullimaksuja, joista osan Outokumpu on käsityksemme mukaan joutunut maksamaan. Siten tuontitullien poistuminen on arviomme mukaan Outokummun kannalta lievästi positiivista, kun huomioidaan kokonaisuutena vähäinen tuonti Kanadasta ja Meksikosta ja siten rajallinen mahdollinen paine hintoihin.

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Gostowski

Petri Gostowski

Analyytikko

Lisätiedot

SSAB on pitkälle erikoistunut, maailmanlaajuisesti toimiva teräsyhtiö, jonka toimintaa ohjaavat läheiset suhteet asiakkaisiin. SSAB kehittää erikoislujia teräksiä ja tarjoaa palveluja, joilla saadaan aikaan suorituskykyisempiä ja kestävämpiä tuotteita.