IT-palvelusektori: Q4 oli vaikea, kuten myös vuosi 2024
IT-palvelusektorin Q4-tuloskauteen lähdettiin varovaisissa tunnelmissa, kun yli puolet ohjeistavista sektorin yhtiöistä oli antanut tulosvaroituksen loppuvuoden aikana ja markkinatilanne oli säilynyt kokonaisuutena erittäin vaikeana. Yhtiöiden orgaanisen liikevaihdon lasku jyrkkeni, mutta ylitti hieman odotuksemme. Kannattavuus oli kokonaisuutena vertailukauden tasolla, mutta yhtiöjoukko jakautui edelleen selvästi vahvoihin ja heikkoihin suorituksiin. Alkuvuonna onkin nähty jo uusia muutosneuvotteluita sektorilla. Trendit olivat Q4:llä samantyylisiä kuin aiemmilla neljänneksillä. Selkein huolenaiheemme liittyy edelleen ylikapasiteetista johtuvaan kovaan hintakilpailuun, joka ui jatkuvasti yhä syvemmälle tilauskantoihin ja tekee aikanaan elpymisestä hitaampaa. Koko vuotta tarkastellessa, vaikeaa markkinatilannetta kuvastaa se, ettei yksikään listatuista IT-palvelusektorin yhtiöistä päässyt erinomaiseen tai edes hyvään suoritukseen lanseeraamallamme 20-säännöllä mitattuna. Sektorin parhaaseen suoritukseen ylsivät Netum ja Digia, mikä on syklien yli katsovassa haarukassamme kuitenkin vain tyydyttävä suoritus.
Orgaaninen liikevaihdon kehitys jyrkkeni, mutta oli kuitenkin hieman odotuksiamme parempi Q4:llä
Loppuvuoden heikkous tuli selväksi jo kesän jälkeen, kun useat sektorin yhtiöistä alkoivat vuorotellen tiputtelemaan tulosvaroituksia (6 yhteensä: Innofactor, Siili, Solteq, Tietoevry, Vincit ja Netum). Kokonaisuutena kotimaisen IT-palvelusektorin liikevaihdot kehittyivät kuitenkin hieman odotuksiamme paremmin. Seuraamiemme yhtiöiden liikevaihto laski orgaanisesti 5 % ja lasku jyrkkeni Q3:sta (-3 %). Kehitystä painoi edelleen asiakkaiden säästötarpeet, joiden takia IT-hankkeita laitettiin tauolle ja aloituksia lykättiin. Työpäiviä oli yhtä monta kuin vertailukaudella. Lisäksi sektorin ylikapasiteettitilanteessa asiakasyritykset ovat arviomme mukaan kyenneet rekrytoimaan aiempaa paremmin myös omille palkkalistoilleen asiantuntijoita, mikä on painanut konsulttiyritysten liikevaihtoa. Kokonaisuutena liikevaihdot kehittyivät Q4:llä siis odotuksiamme hieman paremmin, kun 3 yhtiötä ylitti, 5 oli linjassa ja 2 alitti ennusteemme.
Hyvin tai tyydyttävästi suhteessa vaikeaan markkinatilanteeseen, ovat pärjännet ne yhtiöt, joilla on enemmän jatkuvaluonteista liikevaihtoa, pitkiä sopimuksia, syvät ja strategiset asiakassuhteet, toimivat julkisella sektorilla, ja yleisesti ne, jotka tekevät asiakkaiden liiketoimintakriittisiä ratkaisuja. Näitä ovat Digia, Netum, Loihde ja Gofore. Parhaiten kasvoi kuitenkin jälleen Digital Workforce (11 %) jonka automaatiotarjooman kysyntä on vahvaa. Heikommin taas pärjäsivät edelleen yhtiöt, joilla on yksityisellä sektorilla ja räätälöidyllä ohjelmistokehityksellä suuri paino (Vincit, Siili ja Witted). Lisäksi Solteqilla oli edelleen haasteita, erityisesti omassa ohjelmistoliiketoiminnassa. Tietoevryllä heikkous laajeni useampiin liiketoiminta-alueisiin, joka painoi kehitystä. Markkinalla oli läpi koko viime vuoden käynnissä suurissa asiakkuuksissa trendi, jossa ostajat keskittävät ostojaan harvemmille toimittajille. Tämä trendi on tukenut nähdäksemme niitä toimijoita, joilla on kattava elinkaaren palvelutarjooma, riittävää toimituskapasiteettia ja/tai asiakkuuteen vaadittavaa erikoisosaamista. Yleisesti arvioimme selkeiden kilpailuetuja omaavien yhtiöiden erottuvan selkeämmin edukseen jatkossa. Häviäjiä ovat yhtiöt, joilla ei ole kriittistä (mm. data, tekoäly) tai erottuvaa osaamista, syviä asiakassuhteita (johdon konsultointi, integraatio ja jatkuvuuspalvelut edesauttaa) tai toimialafokuksen kautta vahvaa asiakkaan liiketoiminnan ymmärrystä.
Ylikapasiteetista johtuva hintakilpailu on edelleen kovaa, erityisesti julkisella sektorilla, ja tämä on sektorin keskeisin huolenaiheemme. Hintakilpailu luo painetta kannattavuuksiin, kun palkat eivät jousta samalla tavalla. Hintakilpailulle ei näy loppua, ennen kuin kysyntä piristyy, mikä taas vaati mielestämme vahvistuvaa talousympäristöä, joka lisäisi jälleen asiakasyritysten investointirohkeutta.
Henkilöstömäärän kvartaalikohtainen pudotus jatkui (-1 %) vielä Q4:llä, mutta on viime vuoden vaihteeseen verrattuna hidastunut (Q4’23: -4 % ja Q1’24: -2 %). Tämä antaa hieman luottoa siihen, että kysynnän pohja olisi lähellä. Henkilöstömäärä kasvoi Digialla.
Kokonaisuutena kannattavuuden voidaan sanoa olleen vertailukauden tasolla Q4:llä
Sektorin oikaistun liikevoittomarginaalin keskiarvo oli 5,9 % Q4:llä (Innofactor ei enää mukana), mikä oli yli vertailukauden 5,1 % ja alle hyvän edellisen neljänneksen 7,3 %. Keskiarvoa nosti Digital Workforcen ja Solteqin selvästi noussut kannattavuus, mutta useamman yhtiön kannattavuus kuitenkin laski hieman. Mediaani EBITA-% sen sijaan laski 5,1 %:iin vertailukauden 6,4 %:sta. Kannattavuuden ajurit olivat yhtiökohtaisia, mutta usealla tuki edelleen tehostamistoimet ja painoi heikko liikevaihdon kehitys.
Kannattavuus jakautui Q4:llä edelleen pääosin vahvoihin tai heikkoihin kannattavuuksiin, kun tasapaksua ei juurikaan nähty. Gofore, Tietoevry ja Digia tekivät kaikki vahvat kannattavuudet, kaikki yli 10 %. Osittain tätä selittää yhtiöiden jatkuvan liiketoiminnan suhteellisen suuri osuus, ohjelmistoliiketoiminta (Digialla ja Tietoevryllä), julkisen sektorin vakaa sopimuskanta kaikilla (vaikka hintapainetta uusissa sopimuksissa). Sektorin heikommin pärjänneillä yhtiöillä on kannattavuuksissa selvästi parannuspotentiaalia, kun liikevaihdon laskut saadaan taitettua. Digital Workforce kasvaa tällä hetkellä vahvasti, mutta kasvuinvestoinnit rajoittavat yhtiön kannattavuuskehitystä.
Kannattavuuden ennustaminen kvartaalitasolla on tällä hetkellä haastavaa, koska liikevaihdon kehitykseen liittyy epävarmuutta ja se vaikuttaa vivulla kannattavuuteen. Lisäksi eri tehostamistoimien vaikutuksien ajoituksen arviointi on vaikeaa. Kokonaisuutena kannattavuustasot olivat hieman odotuksiamme heikommat, kun 2 yhtiötä ylitti ennusteet, 4 oli linjassa (alle 1 %-yksikön vaihteluväli) ja 4 alitti ennusteemme. Yhteenlaskettuna kannattavuusodotusten erojen nettoefekti oli -5,5 %-yksikköä. Siili, Loihde ja Vincit ovat kertoneet alkuvuonna uusista muutosneuvotteluista. Mikäli kysynnän heikkous jatkuu tai laajenee vielä uusille osaamisalueille tai asiakassektoreille ovat uudet muutosneuvottelut todennäköisiä sektorilla. Laskun ja vaikean markkinatilanteen jatkuessa tulee yhtiöillä lisäpainetta sopeuttaa myös kiinteämpiä kulueriä. Toisaalta taas yhtiöt, jotka selviävät vaikean syklin läpi ilman muutosneuvotteluja, tulevat nähdäksemme vahvistamaan työnantajabrändiään.
Nyt kun yhtiöt ovat terävöittäneet kulurakenteitaan vahvojen investointivuosien jälkeen, talouden sekä kysynnän elpyessä kannattavuuksissa voidaan nähdä ainakin hetkellisesti jälleen selvästi parempia tasoja. Tulemme julkaisemaan IT-palvelusektorin kootut odotuksemme vuodesta 2025 lähiaikoina.
”Rule of 20” kautta tarkasteltuna Netum ja Digia olivat sektorin parhaimpia vuonna 2024
Lanseerasimme alkuvuonna IT-palvelusektorille oman ”20-Säännön” (Rule of 20), joka mielestämme toimii hyvin tai jopa parhaana yksittäisenä parametrinä mittaamaan sektorin ja erityisesti yhtiöiden operatiivista suoritusta. Nykyinen markkinatilanne on edellistä 10 vuotta haastavampi ja 20-Säännössä erinomainen taso on vaikeampi saavuttaa, kun taas historiassa useampi yhtiö ylsi erinomaiseen suoritukseen.
Vaikeata markkinatilannetta vuonna 2024 kuvastaa se, ettei yksikään listatuista IT-palvelusektorin yhtiöistä päässyt erinomaiseen tai edes hyvään suoritukseen 20-säännöllä mitattuna. Sektorin parhaaseen suoritukseen ylsivät Netum ja Digia 13 %:lla, mikä on syklien yli katsovassa haarukassamme kuitenkin vain tyydyttävä suoritus. Muut tyydyttävään suoritukseen päässeet yhtiöt olivat Digital Workforce, Tietoevry ja Gofore. Loppujen sektorin yhtiöiden suoritusta voidaan pitää heikkona tai useamman hyvin heikkona.
Yhtiökohtaiset Q4-kommentit ja ennusteet löytyvät näistä linkeistä:
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
