USA:n tullien yhtiökohtaisia vaikutuksia
Kerroimme makrokommentissamme presidentti Trumpin määräämistä tulleista Kanadalle, Meksikolle ja Kiinalle. Kanadan ja Meksikon osalta seuraamiemme yhtiöiden suorat vaikutukset ovat rajalliset, mutta näemme niitä ainakin Harvian, Metson ja Outokummun osalta. Kiinan osalta vaikutukset ovat laajemmat, etenkin jos huomioidaan epäsuorat vaikutukset. Toisaalta Kiinalle määrätty tulli oli pienempi (10 % vs. 25 %). Käsittelemme tässä kommentissa muutamia yhtiöitä tullivaikutusten osalta. Luonnollisesti tarkastelemme tilannetta kaikkien yhtiöiden osalta ja mahdollisia ennustemuutostarpeita Q4-tuloskauden kuluessa, jolloin odotamme myös yhtiöiltä kommentteja asiaan.
Harvian raaka-ainehankinta kallistunee
Pohjois-Amerikka (lähinnä USA) on Harvian suurin maantieteellinen alue, joka tuo tänä vuonna arviomme mukaan 40 % liikevaihdosta. Liiketoiminta on pääasiassa kokonaisten saunojen myyntiä, johon tarvittavan puuraaka-aineen Harvia ostaa joko USA:n sisältä tai Kanadasta. Siten Kanadalle määrättävät tullit nostavat todennäköisesti Harvian raaka-aineen hintaa (potentiaalisesti myös USA:sta hankittavan puun). Käsityksemme mukaan tilanne on samankaltainen koko alalla, joten todennäköisesti kustannusten nousu pyritään viemään myyntihintoihin. Harvian vahva marginaaliprofiili ja hinnoitteluvoima huomioiden tämän pitäisi olla mahdollista, mutta lyhyellä aikavälillä marginaaliin voi tulla painetta. Harvia tuo Kiinasta ja Suomesta kiukaita USA:han (jossa ei ole omaa kiuasvalmistusta), mutta Kiinan osuus voidaan korvata Suomen tuonnilla, joten Kiina-tulleista emme näe Harvialle ongelmaa.
Metson McCloskey -yksiköllä merkittävä tehdas Kanadassa
Metson Kivenmurskaus-liiketoimintaan kuuluvan tytäryhtiön McCloskeyn (liikevaihto n. 350 MUSD tai noin 7 % Metsosta) tärkein tehdas sijaitsee Ontariossa, Kanadassa. McCloskeyn liikevaihdosta arviolta 50–60 % tulee Yhdysvalloista, joten 25 %:n tariffeilla tulee olemaan merkittävä vaikutus. McCloskeyn tytäryhtiö Lippmann-Milwaukee tosin valmistaa murskaimia Wisconsinissa Yhdysvalloissa, mutta sen liikevaihto on melko pieni eli 30 milj. dollarin luokkaa. Yhdysvaltain markkinan kannalta tilanne on mutkikas, sillä maassa on varsin rajallisesti omaa murskaintuotantoa. Vaikka esim. Terexillä on oma tehdas maassa, tuo se nytkin omaan Yhdysvaltain jakeluketjuunsa murskaimia myös muualta. Lisäksi murskainten kysyntätekijät Yhdysvalloissa ovat vahvistumassa: maassa on ali-investoitu jo pitkään eivätkä urakoitsijat voi loputtomiin käyttää nykyisiä vuokrakoneitaan. Samalla murskainmarkkinan kevätsesonki on lähestymässä. Kaikkiaan tariffien vaikutus on tietenkin kielteinen ja esim. McCloskeyllä paine kohdistuu Yhdysvaltain-liiketoiminnan volyymeihin, markkinaosuuksiin ja katteisiin.
Outokummulla tavaravirtoja Meksikon ja USA:n välillä
Outokummun Americas-segmentin sulatto ja kuumavalssauskapasiteetti sijaitsevat Calvertissa Alabamassa, kun taas kylmävalssauskapasiteettia yhtiöllä on tämän USA:n rajojen sisällä sijaitsevan tehtaan lisäksi Meksikossa. Näin ollen yhtiö toimittaa USA:sta ruostumatonta terästä Meksikon tehtaalle kylmävalssattavaksi ja käsityksemme mukaan osa näistä tuotteista kuljetetaan takaisin myytäväksi Yhdysvaltojen markkinalle. Outokumpu on aiemmin arvioinut, että Yhdysvallat eivät asettaisi tulleja tämänkaltaisille erikoisteräksille, mutta viimeisten tietojen mukaan Yhdysvallat eivät antaisi yhtiöille poikkeuslupia välttyä tulleilta. Tämän valossa tulleilla olisi suoria vaikutuksia Americas-segmentin toimituksien hintoihin ja sitä kautta myös todennäköisesti niiden kysyntään etenkin lyhyellä aikavälillä. Pidemmän aikavälin vaikutukset ovat riippuvaisia siitä, miten markkina sopeutuu oletettavasti tulleista aiheutuvaan hintojen nousuun. Samaan aikaan Meksiko on ollut merkittävä kauttakulkumaa USA:han suuntautuneelle ruostumattoman teräksen tuonnille, mihin tullit todennäköisesti vaikuttavat. Tämä voi vahvistaa ruostumattoman teräksen tuontipainetta Eurooppaan, mikä olisi negatiivista Outokummun Europe-segmentille.
Kiina on merkittävä tuotantomaa Detection Technologylle
Detection Technologyn (DT) asiakkaiden lopputuotteiden myynti on globaalia ja Yhdysvaltojen merkitys on huomattava, vaikka DT:llä on suoraa myyntiä Yhdysvaltoihin vähän (Q1-Q3’24 liikevaihdosta Amerikoiden osuus alle 6 %). DT:n Kiinassa valmistettavista tuotteista on jo maksettu 25 %:n tulleja Yhdysvaltoihin Trumpin ensimmäisestä kaudesta alkaen, mikä ei ole oleellisesti muuttanut toimialan dynamiikkaa. Emme usko myöskään uuden 10 %:n Kiina-tariffin aiheuttavan suurempia muutoksia kilpailutilanteeseen, eikä Meksikon tai Kanadan tullit vaikuta käsityksemme mukaan yhtiöön. Sekä DT:n että sen asiakkaiden tuotteiden valmistus olisi Yhdysvalloissa edelleen merkittävästi Kiinaa kalliimpaa eikä Yhdysvalloissa ole paikallista valmistusta DT:n päätuotteille. Lisäksi DT:llä on vaihtoehtoja, jos tullit nousevat häiritsevälle tasolle: 1) yhtiö on aloittanut valmistuksen Suomessa (tavoite 10 % tuotteista vuoden 2024 lopussa) ja 2) se on perustamassa tehdasta Intiaan ja tämän pitäisi olla toiminnassa H1’25:n lopussa. Jos Eurooppa ja Intia joutuvat myös tullien kohteeksi, 3) DT pystyy tarvittaessa perustamaan valmistusyksikön Yhdysvaltoihin noin 6 kk:n aikana varsin kevyillä investoinneilla. Yhtiön oma valmistus keskittyy korkean lisäarvon tehtäviin, mikä antaa yhtiölle joustavuutta muuttuvassa tilanteessa.
Kulutustavarasektorin Kiina-hankinta kallistuu
Kulutustavarasektorilla Harvian lisäksi näemme Kiina-tullien vaikuttavan negatiivisesti Fiskarsiin ja Marimekkoon. Näillä molemmilla noin neljännes yhtiön hankinnoista on Kiinasta. Marimekolla USA:n osuus liikevaihdosta on kuitenkin vain reilut 5 %, joten Kiinasta USA:an vietävän tavaran määrä lienee kokonaisuutta ajatellen vähäinen. Fiskarsilla sen sijaan USA:n myynti on noin 30 % yhtiöstä, joten tulleilla lienee suurempi vaikutus. Tilanne on kilpailijoille käsityksemme mukaan samantyyppinen, mutta tulleista voi syntyä marginaalipainetta etenkin lyhyellä aikavälillä ennen kuin hintoja pystytään nostamaan.
EU:hun kohdistuvilla tulleilla voisi olla vaikutusta Vaisalaan
Vaisalan liikevaihto on hajautunut melko tasaisesti ympäri maailman, mutta Yhdysvalloilla on suurena markkina-alueena merkittävä osuus liikevaihdosta. Vaisala raportoi liikevaihdostaan 34 % syntyneen Americas-alueella sisältäen sekä Pohjois- että Etelä-Amerikan. Yhdysvaltojen osuus kyseisten alueiden yhteenlasketusta BKT:sta on peräti 78 %, joten voitaisiinkin arvioida että Vaisalan liikevaihdosta noin 27 % voisi kohdistua Yhdysvaltoihin. Vaisalalla on USA:ssa tuotantoa, joka liittyy erityisesti paikallisesti käytettyihin tuotteisiin - käsittääksemme pääasiassa Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen havaintolaitteisiin. Koska osa USA:n myynnistä valmistetaan EU:ssa, voisi EU:lle langetettavilla tullimaksuilla olla yhtiön liikevaihtoon negatiivisia vaikutuksia. Yhtiö on myös riippuvainen globaalista investointiaktiivisuudesta, joten kauppasodan negatiiviset sivuvaikutukset voisivat osua yhtiöön myös muita reittejä. Vielä on kuitenkin aikaista arvioida, kuinka vakaviksi mahdolliset kauppasodan vaikutukset kehittyvät.
Rauten toiseksi suurin tehdas on Kanadassa
Rauten käsityksemme mukaan toiseksi suurin tuotantoyksikkö sijaitsee Vancouverin alueella Kanadassa. Vastaavasti yhtiön liikevaihdosta noin 30 % tai noin 45 MEUR tuli vuonna 2023 Pohjois-Amerikasta, jossa USA:n painoarvo on luultavasti korkea. Liikevaihto-osuus toki vaihtelee huomattavasti projektiliiketoiminnan luonteelle tyypillisesti ja Pohjois-Amerikan liikevaihto sisältää myös analysaattori- ja palvelumyyntiä. Arviomme mukaan yhtiö on kuitenkin toimittanut USA:han Vancouverista laitteita. Näin ollen Kanadaan kohdistuvilla tulleilla voi olla jossain määrin negatiivinen vaikutus yhtiön kilpailukykyyn USA:ssa, sillä käsityksemme mukaan USA:ssa on myös paikallista valmistusta ainakin tiettyihin vanerin ja LVL:n tuotantoteknologian osakokonaisuuksiin.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
