Laiva on lastattu hintapaineilla
Punaisellamerellä valloillaan oleva konflikti ja hyökkäykset rahtialuksia vastaan ovat turvallisuussyistä pakottaneet tuhannet rahtialukset muuttamaan Välimerelle päästäkseen reittejään ja kiertämään Afrikka. Tämä on ollut omiaan nostamaan kuljetuskustannuksia, mutta eri rahti-indekseissä muutoksiin on reagoitu eri tavoin.
Maailmanpankin laskelmien mukaan rahtikuljetukset Suezin kanavan läpi ovat puolittuneet, ja rahtikuljetusten kesto pidentynyt 53 %:lla. Tämä näkyy myös rahtihinnoissa. Valtamerirahtien hintoja mittaavassa FBX Global Container -indeksissä, joka mittaa 40-jalkaisen kontin kuljetuskustannuksia, on nähty viime kuukausina selvää nousua. Sen sijaan laajalti seuratussa, raaka-aineiden merirahtihintoja mittaavassa Baltic Dry -indeksissä nähtiin jo marras-joulukuun vaihteessa hintapiikki, mutta sen jälkeen rahtihinnat ovat sahanneet ja viimeisimpänä laskeneet (kuukaudessa -13 %). Vuodentakaiseen verrattuna tämäkin indeksi tosin on lähes nelinkertaistunut, sillä lähellä 500:n tasoa olevat pohjat nähtiin vuosi sitten helmikuussa.
Indeksilukemista voi päätellä, että rahtikustannusten hinnoissa on osin nähtävissä paineita, mutta ei läheskään samankaltaisia kuin koronapandemian aikoihin, jolloin kuljetuksen pullonkauloja nähtiin laajalti. Samankaltaista tarjontashokkia kuin vuosina 2021-2022 ei ole tällä haavaa odotettavissa, ellei Punaisenmeren konflikti laajene ja pitkity radikaalisti. Nyt tilannetta helpottaa sekin, että energiakustannukset ovat pikemminkin laskussa kuin nousussa, päinvastoin kuin pari vuotta sitten. Rahtihintojen välittymistä kuluttajahintoihin on kuitenkin edelleen syytä seurata, sillä ohjauskoron laskuja odottavat sijoittajat ja kotitaloudet eivät kaipaa nyt odotettua korkeampia inflaatiolukemia.
Luetuimmat artikkelit




