Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

60 uutta inflaatio-ongelmaa

60 uutta inflaatio-ongelmaa

Artikkeli 14.10.2021 7:16 TalousMakroanalyysiUSA:n talous

”Pyörii hyrrä paikallaan

Kun egot hakkaa toisiaan

Ja syntyy kuuskyt uutta ongelmaa”

Apulannan kappale 60 uutta ongelmaa on osuva kuunteluun USA:n syyskuun inflaatiolukuja silmäillessä, ongelmia nimittäin näyttää riittävän. Syyskuun inflaatioluvut olivat hieman odotettua korkeampia. Kuluttajahinnat nousivat syyskuussa 5,4 % vuodentakaisesta ja 0,4 % elokuusta. Ruuasta ja energiasta puhdistetut pohjahinnat puolestaan nousivat 4,0 %. Lukuja voi tulkita kahdella tavalla: positiivista on, että inflaatio on lukujen valossa hidastunut keväästä, jolloin kuukausitasolla pohjahinnat nousivat 0,7-0,9 %. Negatiivista taas on se, että heikko vertailukausi on jäänyt taa ja edelleen inflaatio laukkaa yli 5 %:ssa heijastellen yhä pysyviä inflaatiopaineita.

Mitä inflaatioluvuista voi sitten päätellä? Ainakin sen, että hintojen nousu tarttuu nyt vahvasti amerikkalaiskuluttajan kukkaroon. Ruuan ja vuokrien hinnat nimittäin muodostivat yli puolet syyskuun inflaatioluvuista. Myös nousseet energiahinnat näkyvät autoa tankatessa ja taloja lämmitettäessä, mutta myös muissa kulutuspäätöksissä. Sen sijaan vahvasti koronapandemiasta elpymiseen linkittyneet käytettyjen autojen hinnat laskivat kuukauden takaisesta.  Amerikkalaiskuluttajaa ärsyttää, eikä syyttä, sillä inflaatio syö ostovoimaa.

Kuvio. USA:n inflaatio kuukausimuutos, %: Energia, talouden uudelleen avautumiseen liittyvät tekijät ja muut tekijät. Lähde: Bloomberg.

Näitä hintamuutoksia voi edelleenkin perustella väliaikaisuudella, sillä ruuan ja energian hintoja pidetään yleisesti volatiileina ja kuukausitasolla nousu oli maltillista. Tässä taloustilanteessa hintapaineita kuitenkin näyttää riittävän kuukausiksi eteenpäin. Vuokrien nousu on linkittynyt viiveellä työllisyyden kasvuun eikä vielä ole ottanut kiinni työllisyyden elpymistä. Lisäksi tuotannon pullokaulojen uskotaan jatkuvan jopa vuoteen 2023, joten hinnoittelupaineista tuskin päästään eroon niin kauan kuin nousseet kustannukset pystytään siirtämään kuluttajahintoihin.

Kuvio. Vuokrat hinnanmuutos (% vuodentakaisesta) ja työlliset/väestö-suhde (muutos vuodentakaisesta). Lähde TS Lombard.

Egot ovat törmänneet myös inflaatiouutisoinnissa, jossa asiantuntijatkin ovat jakautuneet vahvasti kahteen leiriin. Viime aikoina pysyvistä inflaatiopaineista kertova uutisointi on saanut yhä enemmän tilaa talousuutisissa. IMF varoitteli alkuviikosta inflaatiosta ja eilen Goldman Sachsin operatiivinen johtaja John Waldron nimesi inflaation talouden ykkösriskiksi Reutersin mukaan. Federal Reserven rahapolitiikan näkökulmasta eiliset luvut vahvistivat näkemystä siitä, että arvopaperiostojen vähentäminen aloitetaan marraskuussa ja tämä välittyi myös edellisen kokouksen pöytäkirjoista. Mikäli eilisen kaltaisia lukuja saadaan vielä pitkään lisää ja hintojen nousu siirtyy palkkoihin, korkoennusteitakin joudutaan ensi vuoden lopusta mahdollisesti aikaistamaan.

Marianne Palmu