Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

EKP:n linturintamalta ei mitään uutta, USA:n työllisyyden elpyminen jarruttaa

EKP:n linturintamalta ei mitään uutta, USA:n työllisyyden elpyminen jarruttaa

Artikkeli 11.09.2020 5:58 TalousMakroanalyysiEKPUSA:n talous

Euroopan keskuspankin torstainen korkokokous ei juuri tuonut uutta rahapolitiikan linjaan. Iltapäivällä julkistettu tiedote oli lähes sanasta sanaan sama kuin edellisessä heinäkuun päätöksessä. Ohjauskorko siis pysyi nollatasolla, talletuskorko negatiivisena (-0,5 %) ja arvopapereiden osto-ohjelma sekä pandemiahätärahoitusohjelma ennallaan.

EKP:n ennusteisiin tehtiin pientä hienosäätöä. Kuluvan vuoden talouskasvuennustetta nostettiin hieman Q3:lla nähdyn elpymisen myötä, mutta 2021-2022-ennusteita vastaavasti laskettiin ja inflaatioennusteet pysyivät pääasiassa ennallaan. Keskuspankin ennusteiden mukaan toipuminen koronapandemiasta vie ainakin 2022 loppuun eikä lähellekään keskuspankin keskipitkän aikavälin inflaatiotavoitetta päästä ennusteaikavälillä. 

Pääjohtaja Christine Lagarde kertoi korkopäätöksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa EKP:n neuvoston seuraavan euron kurssia, mutta hän varoi kommentoimasta valuuttaa tarkemmin. Markkinaodotukset olivat kallellaan vihjeisiin lisäelvytyksestä ja kyyhkymäiseen sävyyn puheessa, mutta linturintamalta ei ollut tarjolla juurikaan uutta eikä muutoksista hätärahoitusohjelmaan keskusteltu kokouksessa. Markkinareaktio olikin lehdistötilaisuuden jäljiltä mollivoittoinen: Euroopan Eurostoxx 600-indeksi valahti miinukselle ja euro vahvistui dollaria vastaan. Konsensusodotuksissa ennustettiin ennen kokousta EKP:n laajentavan hätärahoitusohjelmaansa vielä tämän vuoden aikana, todennäköisimmin joulukuussa. Vuoden loppuun on vielä aikaa ja mielestämme eilinen kokous ei ratkaisevasti muuttanut elvytykseen kallellaan olevaa rahapolitiikan kuvaa.

 

USA:n työttömyys edelleen poikkeuksellisen korkealla tasolla

USA:n työmarkkinoiden torstai toi mukanaan tietynlaisen pysähtyneisyyden tunteen. Uusien työttömyyskorvaushakemusten määrä pysyi viime viikolla lähes edellisviikon tasolla ja jatkuvien hakemusten, eli korvausta jo saavien, määrä hieman nousi viime viikosta. Odotettua edistystä parempaan ei siis nähty. Kuten alla olevasta kuviosta on nähtävissä, työmarkkinan vaikeudet ovat koronakriisin aikana olleet poikkeuksellisen äkillisiä ja poikkeuksellisen rajuja. Lisäksi on huomattava, että vaikka nopeaa elpymistäkin on tapahtunut, paluu kriisiä edeltävälle tasolle on kaukana ja tuoreimpien lukujen mukaan hidastuu entisestään.

 

Työttömyysongelmien kestoon vaikuttaa etenkin epävarma taloustilanne ja liittovaltion rahoituksen ehtyminen kotitalouksille ja yrityksille. Reutersin mukaan lähes 30 miljoonaa amerikkalaista oli elokuussa näiden korvausten varassa. Nyt valtion rahahanat on väännetty kireälle, mikä tarkoittaa kotitalouksien joutumista taloudellisesti vaikeaan paikkaan. Uutta tukipakettiakaan ei kiistelevä kongressi ole saanut aikaan. Etenkin pitkäaikaistyöttömyyden raju kasvu on uhkana USA:n taloudelle ja yksityiselle kulutukselle – sekä haastaa presidenttiehdokkaita marraskuun vaaleissa. Donald Trumpin on vaikea perustella menestyksekästä taloudenhoitoaan, mikäli työttömyysluvut eivät tästä toivu.

 

Tekstiä päivitetty 11.9.2020 klo 5.58, lisätty USA:n työttömyyskorvausluvut

Marianne Palmu