Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vieraileva analyytikko: Analyytikkojen minuetti

Amerikan johtavien pankkien pääanalyytikot tanssivat nyt varovaista, huolellista koreografiaa. Talouden tilan todellista heikkenemistä ei kukaan uskalla oikeasti ennustaa, mutta uusimpiin lukuihin pitää reagoida hovietikettiin sopivalla tavalla. Tämän päivän shokeeraava, 6,6 miljoonan viikkoluku uusista työttömyyshakemuksista ei ollut kenenkään Excelissä ja nyt pankit muuttavat ennusteitaan tavalla, joka syventää kevätneljänneksen sukellusta, mutta jyrkentää jouluneljänneksen nousua. Tällä tavalla vuositason GDP-muutos pidetään melkein absurdin maltillisena, vain prosentin tai parin laskuna.

Tämä johtaa nyt ennusteisiin, jotka ovat absurdismin taidenäytteitä. Useampikin iso pankki on muuttanut Q2-ennusteensa heijastamaan yli -30 %:n laskua… ja sitten Q4-ennusteensa näyttämään 30 %:n nousua. Jokainen voi omassa mökissään miettiä, kuinka todennäköistä tämä on. Onko meillä edessä kaiken tulevan kesän trauman jälkeen todellakin joulun kulutusorgiat, jotka johtaisivat Amerikan historian kovimpaan talouskasvuun? Vai ehkä ei? Kukaan ei uskalla ennustaa Amerikalle esimerkiksi -8 %:n talouslaskua tälle vuodelle, vaikka alkaa olla selvää, että nyt ollaan näillä nurkilla. Sijoittajat haistavat falskiuden ja se on luottamukselle myrkkyä.

Markkinat tekivät aamulla huikean yrityksen heivata kolkot työttömyysnumerot harteiltaan, mutta kello kahden kieppeillä indeksit dippasivat punaiselle. Yksi iso ongelma tässä on se, että analyytikkojen kyvyttömyys tai haluttomuus ennustaa nyt lyhyen aikavälin talousnumeroita oikein asettaa tietenkin pitkän aikavälin ennustukset kyseenalaisiksi. Markkinoilla on tunne siitä, että talousennusteet ovat leijuneet kokonaan irti todellisuudesta.

Tätä epätodellisuuden tunnetta on vaikea karistaa ennen kuin talousmallit alkavat jotenkin istua yhteen todellisuuden kanssa. Ja tähän on matkaa.

Analyytikko
Tero Kuittinen
--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
Aasian pettymys (1.4.2020)
Huipun jälkeen (31.3.2020)
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen on analyytikko, joka on työskennellyt muun muassa Alliance Capitalin ja MKM Partnersin osaketutkimusyksiköissä New Yorkissa. Tällä hetkellä hän auttaa suomalaisia teknologiayrityksiä niiden USAn vientiponnistuksissa ja toimii Broadway Tech Acceleratorin neuvonantajana. Hän on biokemian maisteri ja opiskellut virologiaa Helsingin yliopistossa.

Tero Kuittinen