Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vieraileva analyytikko: Huipun jälkeen

Markkinat ja media ovat keskittyneet jahtaamaan epidemian huippua. Epätietoisuus tartuntojen leviämisen skaalasta on myrkkyä sijoittajille. Siinä mielessä viimeiset viisi päivää ovat olleet helpottavia. Italia on hyvin todennäköisesti ohittanut jo isoimmat tartuntojen kasvupäivät ja maanantaina uusien tapausten kasvu painui jo alle 5 %:n. Saksa on myös menossa parempaan päin. Amerikassa arvovaltaisen Washingtonin Yliopiston uusin ennuste näyttää New Yorkin saavuttavan tartuntahuipun jo huhtikuun toisella viikolla ja problemaattisten Etelä-valtioidenkin jo toukokuun aikana.

Ensimmäisen epidemia-aallon muoto on siis hahmottumassa. Se on selkeästi positiivinen kehitys, etenkin koska eristäytyminen on jo nyt painanut esimerkiksi New Yorkin uusien tapausten kasvun alle 20 %:n päivätahdin. Mutta seuraava iso kysymys on se mammutti, jota ei ole edes alettu taklata. Miten ja milloin taloutta aletaan avata? Washingtonin mallin huippujen ajoitus on hyvä uutinen - mutta sama malli näyttää tuntuvaa tartuntamäärää vielä pitkälti kesäkuulle. Poliittinen paine talouden avaamiselle toukokuun alussa on nyt valtava - etenkin koska iso Senaatin tukipaketti oli selkeästi suunniteltu kantamaan taloutta vain huhtikuun läpi.

Mutta epidemiologit ovat selkeästi sitä mieltä, että tiukan eristyksen pitäisi jatkua kesäkuulle. Amerikka ei koskaan julistanut Aasian tai Euroopan johtavien maiden tyyppistä kansallista säännöstöä. Florida, Mississippi, Georgia, Tennessee, Etelä-Carolina ja moni muu osavaltio on edelleen varsin löyhä kokoontumis- ja kaupankäyntisääntöjen suhteen. Esim. kampaamot ja kynnenlakkaussalongit ovat ”välttämättömien” elinkeinoalojen joukossa. Rakennusprojektit pyörivät edelleen läpi Amerikan. Tässä maassa uusien tartuntojen ”häntä” tulee todennäköisesti olemaan varsin pitkä koska kunnon rotia ei koskaan saatu aikaan kansallisella tasolla.

Seuraavien viikkojen aikana tullaan siis käymään varsin repivää taistelua siitä, milloin ja miten taloutta tullaan avaamaan. Poliittinen sota leimuaa samaan aikaan kun sairaalat tulevat kamppailemaan ylipaineen alla. Varsin tummasävyistä tulee siis meno Amerikassa olemaan. Suomen, Espanjan tai Saksan kaltaista yleistä konsensusta ei tulla saavuttamaan. Edessä on katkera poliittinen sotku. On erittäin todennäköistä, että Amerikka tulee avaamaan talouttaan liian aikaisin ja edessä on sitten dramaattinen syyttely ja ahdistus, kun syksyn toinen tautiaalto alkaa.

Mikä sitten olisi avaamisen malli? Japani oli monen Republikaanin ihanne vielä viime viikon keskiviikkoon asti. Tokiossa kaupat ja ravintolat ovat pääosin auki ja koulujen avaamista suunniteltiin vielä viime viikkoon asti. Kaikki käyttävät maskeja ja virustapaukset pysyivät kurissa aivan viime päiviin asti.

Japanin uusien tartuntojen määrä kieppui 20:n ja 60:n välillä monta viikkoa maaliskuun alusta. Mutta viime keskiviikkona ja torstaina positiivisten testien määrä heilahti yli 90:n. Perjantaina mentiin yli 100:n. Ja lauantaina iski 200 lasiin. Samaan aikaan Tokio pelästyi lauantain ja sunnuntain yli 60:n tapauksen lukuja. Tänään, tiistaina, Tokio teki uuden huipun 78 uudella positiivisella testillä.

Yhtäkkiä Japanissa spekuloidaan kansallisen hätätilan julistuksella ja koulujen avaamisen peruuttamisella. Monta kuukautta kansainvälistä huomiota kerännyt Japanin Malli on tiukan syynin alla. Antoiko talouden ja ihmisten liikkumisen puolittainen vapaus taudille sen verran liikkumatilaa, että se on nyt kerännyt voimaa tehdä aallon Japanissa? Tämä olisi iso isku Aasian talouksien optimismille - mutta ennen kaikkea se mutkistaisi Amerikan taloussuunnittelua oleellisesti. Jos edessä on osittainen avautuminen, joka on pakko lopettaa jo parin kuukauden päästä uusilla karanteeneilla, tulee sijoittajien kyky hahmottaa tulevaisuutta sumentumaan oleellisesti.

Analyytikko
Tero Kuittinen
--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen on analyytikko, joka on työskennellyt muun muassa Alliance Capitalin ja MKM Partnersin osaketutkimusyksiköissä New Yorkissa. Tällä hetkellä hän auttaa suomalaisia teknologiayrityksiä niiden USAn vientiponnistuksissa ja toimii Broadway Tech Acceleratorin neuvonantajana. Hän on biokemian maisteri ja opiskellut virologiaa Helsingin yliopistossa.

Tero Kuittinen