Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vieraileva analyytikko: Psykologisesti kiehtova päivä

Eilen illalla koettiin teknohuuman huippu. Tesla löi tulosodotukset kantrimaililla; Facebook kertoi yllättävästä mainostulojen vahvuudesta; Qualcomm ohjasi 5G-liikevaihtonsa vanhaan nousukanavaan; Microsoft kerskaili vahvalla palvelumyynnillään ja ohjasi positiiviseen loppuvuoteen. Kello 17 New Yorkin jälkipörssissä herkuteltiin yli 10 %:n nousuluvuilla sekä Teslalle että Facebookille.

Mutta tänään kello kahden jälkeen S&P oli -1,2 %:n laskussa ja jopa Nasdaq puoli prosenttia pakkasella. Mitä tapahtui teknologiasektorin ehkä koko kvartaalin parhaalle tulospäivälle? Aamun työttömyysluvut olivat murskaavia. Markkinat olivat toivoneet viikon työttömyysapuhakemusten painuvan alle 3,5 miljoonan, mutta ne olivat 3,8 miljoonaa. Kontekstina tässä on se, että 0,5 miljoonan viikkoluku olisi murskaavan huono. Nyt seilataan edelleen aivan uusilla tasoilla. Viikkolukujen lasku on niin hidasta, että kukaan ei uskalla edes mallintaa millä ulapoilla seilataan kesäkuussa, jos tahti ei muutu radikaalisti aivan lähiviikkoina.

Washington Post julkaisi muutama tunti sitten shokkiartikkelin, jossa kerrottiin Trumpin harkitsevan kovia Kiinan toimia - pöydällä on nyt valtiollisen aseman poistaminen Kiinalta, että se voidaan haastaa oikeuteen epidemian salaamisesta; sekä Amerikan valtion Kiinalta ottamien isojen velkojen pakkoleikkaus. Nämä ovat niin radikaaleja ideoita, että kukaan ei ole vakavasti uskonut niiden olevan mahdollisia. On mahdollista, että niiden vuotaminen julkisuuteen on Trumpin tapa painostaa Kiinaa myönnytyksiin ja että Valkoinen Talo kieltää artikkelin todenmukaisuuden jo tänään.

Mutta on psykologisesti mielenkiintoista, että osakemarkkinat päättivät ottaa spekulaation uudesta taloussodasta Kiinan kanssa näin tosissaan heti todella erinomaisen teknologiasektorin uutisillan jälkeen. Tiedämme nyt, että jätit kuten Facebook, Microsoft, Google, Amazon, eBay, jne. pärjäävät hyvin epidemian aiheuttaman taloussulun alkuvaiheessa. Tiedämme, että ne ovat selviytyneet maaliskuusta paremmin kuin odotettiin ja huhtikuun luvut ovat riittävän hyviä antamaan niille rohkeutta luottavaiseen ohjaukseen kesäkuun kvartaalille.

Nyt kun tämä kartoitus on valmis, seuraava kysymys on ”miten kesäkuu oikeasti menee?” Tässä riittää vakavaa pohdintaa. Kotiin jääneiden ihmisten ensimmäinen kulutusaalto on tehty - on ostettu läppäreitä ja mikrofoneja, tilattu Netflixiä, pakattu komerot täyteen pastaa ja tomaattikastiketta. Miltä näyttää kulutuskäyttäytymisen seuraava vaihe? Esimerkiksi Netflixin ja Walmartin myynti oli tässä ensimmäisessä vaiheessa niin kovaa, että jatkokuukausien verrokit tulevat olemaan vaikeita. Nyt kun Facebook on sanonut, että huhtikuun mainosmyynti oli yllättävän kovaa, tulevat markkinat kyttäämään haukan lailla toukokuun trendejä. Niiden pysyminen viime vuoden toukokuun tasolla on huikea haaste työttömyyden vyöryn jatkuessa.

Rima on nyt asetettu kattoon touko-kesäkuulle. Ja se antaa tilaa huolen kasvulle. Markkinoiden kova nousu ei ole jättänyt pelivaraa muulle kuin viikkotyöttömyyden nopealle laskulle, kulutuksen säilymiselle hamstraamistasolla ja maailmantalouden selkeällä toipumiselle. Tästä V-tyylisestä noususta poikkeaminen tulisi aiheuttamaan isoja ongelmia - tässä ilmapiirissä ei ole tilaa esimerkiksi mahdolliselle Amerikan valtionvelan mitätöimiselle. Nyt kävellään kapeaa polkua seuraavat viikot.

Analyytikko
Tero Kuittinen

--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
Elukan raivo (29.4.2020)
Odottelua (28.4.2020)
Tyyni ennen myrskyä (24.4.2020)
Kissa kuumalla katolla (22.4.2020)
Tumma karnevaali (20.4.2020)
Kun painovoima pettää (18.4.2020)
Tuhon määrä (16.4.2020)
Amerikan outo Vappu (15.4.2020)
Avaamisen odottelua (14.4.2020)
Amerikalla on avautumiskuume (8.4.2020)
Raju käänne New Yorkissa (6.4.2020)
New Yorkin musta pääsiäinen (5.4.2020)
Analyytikkojen minuetti (2.4.2020)
Aasian pettymys (1.4.2020)
Huipun jälkeen (31.3.2020)
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen