Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vieraileva analyytikko: Raju käänne New Yorkissa

Sunnuntain yllättävän matalat infektio- ja kuolintapausluvut New Yorkissa eivät jääneet yhden päivän ihmeeksi - maanantain luvut näyttivät vielä lupaavammilta. Kuvernööri Cuomon puolenpäivän tiedotustilanteen helmi oli sairaalaan otettujen tapausten huima lasku. Neljän päivän sarja on nyt 1427 - 1095 - 574 - 358. Sairaalapaikkaa tarvitsevien määrä on siis neljässä päivässä romahtanut vain neljännekseen siitä mitä se oli vielä perjantaina.

Tämä on avainluku, koska uusien tartuntojen määrä riippuu testien määrästä ja osittain myös laboratorioiden hetkellisistä pullonkauloista. Mutta sairaalapaikkaa tarvitsevien ihmisten määrä heijastaa hyvin suoraan epidemian leviämistä ja myös terveydenhuollon kuormituksen kehittymistä. Lienee turvallista sanoa, että kukaan ei odottanut näin aikaista ja nopeaa laskua tällä saralla. Kaikki nykyiset ennusteet näyttävät yhtäkkiä epäilyttäviltä. Menikö se epidemian huippu jo?

On totta, että Italiassa tapahtui kahden päivän dippi uusissa tapauksissa ennen lopullista huippua, mutta New Yorkin luvut ovat nyt jo kolmatta päivää huomattavasti viime viikon huippua matalammalla tasolla. Optimismia lietsoo nyt myös Italian uusien tapausten yllättävän jyrkkä lasku nyt parin päivän aikana: 4805 - 4316 - 3599. Eilen tullut shokkiuutinen Itävallan aikomuksista alkaa avata taloutta jo ensi kuussa on myös sähköistänyt Amerikan oikeistopoliitikot. Mitä jos Amerikkaa aletaan myös avata ensi kuussa? Onko New Yorkilla mahdollista saavuttaa yhtä jyrkkä lasku kuin Italialla?

Osakemarkkina on höpsö otus - se heilahtaa ääripäästä toiseen tunneissa kun tilanne on sopiva. Epidemian aiheuttaman laman syvyyttä emme edelleenkään tiedä, mutta New Yorkin tautitilanteen nopea muutos on huumaava hetki Wall Streetille joka vielä perjantaina pohti huhtikuun 20. päivän huippua ja mahdollista 35 000 tehohoitopaikan painajaista. Nyt on menossa hulabaloo jota ei Japanin tilanteen selkeä heikkeneminen hidasta. Jos tiistain ja keskiviikon luvut New Yorkissa ovat yhtä hyviä, on selvää, että poliittinen taistelu talouden avaamisesta jo toukokuun puolivälissä tulee pyörähtämään käyntiin.

Analyytikko
Tero Kuittinen
--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
New Yorkin musta pääsiäinen (5.4.2020)
Analyytikkojen minuetti (2.4.2020)
Aasian pettymys (1.4.2020)
Huipun jälkeen (31.3.2020)
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen on analyytikko, joka on työskennellyt muun muassa Alliance Capitalin ja MKM Partnersin osaketutkimusyksiköissä New Yorkissa. Tällä hetkellä hän auttaa suomalaisia teknologiayrityksiä niiden USAn vientiponnistuksissa ja toimii Broadway Tech Acceleratorin neuvonantajana. Hän on biokemian maisteri ja opiskellut virologiaa Helsingin yliopistossa.

Tero Kuittinen