Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vieraileva analyytikko: Surun prosessointi

Vieraileva analyytikko: Surun prosessointi

Artikkeli 26.03.2020 19:46 USA:n talous

1960-luvun lopulla Elisabeth Kübler Ross mullisti ajattelumme siitä, kuinka kohtaamme syvän surun. Prosessin vaiheet ovat monelle tulleet tutuiksi jo populäärikulttuurin kautta - kieltäminen, viha, kaupankäynti, masennus, hyväksyminen. Käymällä läpi kaikki vaiheet pääsemme sopuun traumaattisen menetyksen kanssa. Ison shokin jälkeen osakemarkkina ei ole muuta kuin lauma ihmisiä, jotka käyvät Kübler Rossin syklin läpi, käyttäen treidausinstrumentteja emotionaalisen matkansa hahmottamiseen. Lienee selvää, että seilaamme nyt joella nimeltä Denial.

Dow Jones -indeksin toteeminen 20 %:n nousu tiistaiaamusta torstaiaamuun on heijastus intensiivisestä yrityksestä hahmottaa pandemian koko kuva ja katsoa sen yli. Amerikan valtava tukipaketti, Italian tapauskasvun hidastuminen, USAn Keskuspankin lupaus rajattomasta tuesta, G20:n viiden biljoonan tukilupaus, hydroksiklorokiinin mahdollinen käyttö taudin hoidossa - tämä on se viikko, jolloin söimme valtavan annoksen toivoa. Sitä todella tarvitsimme ja paniikinomaisen markkinasyöksyn leikkaaminen oli tärkeä asia. Vältimme ison pahan sillä, että markkinapaniikki loppui.

Iso kysymys tässä on se, ovatko markkinat todella sulattaneet koko pandemian vaikutuksen maailman talouteen seuraavan vuoden aikana. Onko meillä nyt edes epämääräinen kuva siitä, miten yritysten tuloksentekokyky kehittyy seuraavan vuoden aikana? Vastaus tähän on ”tuskinpa”. Markkinakonsensus viime viikon työttömyyshakemuksista Amerikassa oli 2,3 miljoonan kieppeillä. Todellinen luku oli 3,3 miljoonaa - ja se ei heijasta yksityisyrittäjiä, osa-aikaisia työntekijöitä, jne. Tämä talousshokki on ennalta näkemättömän epäsymmetrinen. Sen työllisyysvaikutus iskee yksityisyrittäjiin paljon pahemmin kuin isoihin firmoihin. Se moukaroi palveluelinkeinoja brutaalimmin kuin esim. digitaalisia sisällöntuottajia ja elintarviketeollisuutta.

Amerikan iso talouspaketti ei heijasta tätä todellisuutta. Se ei istu tähän uuteen maailmaan. Pankkien analyytikkojen mallit eivät taivu tähän tilanteeseen. Analyytikoilla on myös kova paine olla tekemättä spekulatiivisia päätöksiä ennusteiden muuttamisen suhteen - koska ne tuottaisivat erittäin negatiivisia tuloksia. Asiakkaat olisivat vihaisia ja tutkimuksen johdon pitäisi perustella radikaaleja mallimuutoksia isoille eläkerahastoille. Tämä on tilanne, jota jokainen analyytikko yrittää välttää. Vanhat mallit antavat nyt päättömän positiivisia perusolettamuksia, koska ne on rakennettu tuttujen taloudellisten syklien varaan.

Muistan hyvin vuoden 2000, kun Excel-mallit isoilla pankeilla eivät vain ennustaneet matkapuhelinverkkomyynnin laskua, koska tällä sektorilla ei oltu koskaan nähty liikevaihdon laskua vuositasolla. Silloinkin kun tajuttiin, että monet Lucentin ja Ericssonin asiakkaat olivat ajautumassa kriisiin, myynnin laskua ei ollut mahdollista ennustaa, koska ammatillinen riski analyytikolle tehdä vanhat kaavat rikkova ennuste oli liian suuri. Olemme nyt samassa tilanteessa Amerikan talouden suhteen. Analyytikot ovat kyvyttömiä realistisiin mallimuutoksiin.

Tästä tulee seuraamaan sarja negatiivisia yllätyksiä, kun taloudellisen laskun kokoluokka pikkuhiljaa selviää lähiviikkoina. Tämän päivän työttömyysluvun nouseminen 3,3 miljoonaan laajalti odotetun 2,3 miljoonan sijaan on vielä kevyttä kauraa.

Kübler Rossin syklillä on tarkoitus. Totuuden kieltäminen ei ole patologista; se antaa aikaa prosessoida murskaavan vaikeat asiat. Patologista kieltämisestä tulee vain, jos siihen juututaan pysyvästi. Ja se on usein mahdotonta, koska todellisuus ajaa meitä seuraaviin vaiheisiin. Todellisuus tulee viemään sijoittajat seuraavaksi raivoon ja sitten siitä eteenpäin, kohti päämäärää nimeltä hyväksyntä. Matka sinne tulee kulkemaan masennuksen syvän rotkon kautta - ja sen kuilun pohjaa emme vielä pysty hahmottamaan.

Analyytikko
Tero Kuittinen
--

Aiemmat kirjoitukset:
Vieraileva analyytikko: Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan jatkossa myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen on analyytikko, joka on työskennellyt muun muassa Alliance Capitalin ja MKM Partnersin osaketutkimusyksiköissä New Yorkissa. Tällä hetkellä hän auttaa suomalaisia teknologiayrityksiä niiden USAn vientiponnistuksissa ja toimii Broadway Tech Acceleratorin neuvonantajana. Hän on biokemian maisteri ja opiskellut virologiaa Helsingin yliopistossa.

Tero Kuittinen