Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vieraileva analyytikko: Tyyni ennen myrskyä

Muutama tunti sitten, Georgia avasi kampaajat, keilahallit ja tatuointiluolat. Tämä on se hetki, jolla markkinat ovat herkutelleet muutaman viikon - ensimmäinen amerikkalainen osavaltio on aloittanut elinkeinoelämän selkeän vapauttamisen. Matka talouden elpymiseen on alkanut. Mutta massiivisen kahden viikon rallin jälkeen, osakemarkkinat ovat nyt väpättäneet viikon ilman suuntaa. S&P on nyt suunnilleen maanantai-illan tasoissa. Mahdollinen krapula odottaa ensi viikolla.

Netflix ja Intel antoivat varoitussignaalin - huolimatta siitä, että ne löivät kirkkaasti konsensusodotukset, sijoittajat eivät innostuneet niiden kvartaalituloksista. Kuluttajat tekivät uusia tilauksia ja ostivat läppäreitä kriisin alkaessa; mutta miten käy ostovoiman kesällä? Remdesivir ja klorokiini, kaksi kohuttua virusterapiaa, saivat huonot tulokset ensimmäisistä laajemmista kliinisistä kokeista.

Georgian kiihkeästi odotettu talouden avaaminen on nyt uuden epäluulon kohde. Trump yhtäkkiä ilmoitti, että hänen mielestään kuvernööri on toiminut liian hätäisesti. Moni kampaaja ja kuntosali ei ole suostunut avaamaan luvasta huolimatta. Uudet säännöt ovat tiukat - kampaamotuolit pitää peittää vaihdettavilla muoveilla, tukanpesuvadit pitää myös muovittaa joka asiakkaan jälkeen, odotusalueet pitää sulkea, asiakkaille pitää tarjota maskeja, jne. Kuluttajien reaktio tämän tyyppiseen ”Hot Zone” -käsittelyyn on hämärän peitossa.

Markkinat kestivät tämän viikon miltei 4,5 miljoonan uuden työttömyyshakemuksen tason yllättävän hyvin. Mutta pelivara on nyt mennyt. Normaaliaikoina 0,5 miljoonan uuden hakemuksen viikko on harvinainen katastrofi. Amerikka on jo nyt ylittänyt 20 %:n työttömän tason ottaen huomioon ihmiset, jotka eivät ole voineet hakea tiukasti rajattua työttömyysturvaa. Tässä ei nyt riitä se, että viikkoluvut toukokuussa laskevat hissun kissun 3 miljoonaan ja sitten 2 miljoonaan. Niiden pitäisi laskea erittäin jyrkästi alle 0,5 miljoonan tasolle - joka tällä hetkellä tuntuu mahdottomalta.

Mainosteollisuus sutii tyhjää. Google teki shokki-ilmoituksen markkinointirahojensa leikkaamisesta puoleen. Elokuvateatterit, autokaupat, vaateteollisuus, jne. ovat peruuttaneet isot kevätkampanjansa. Koko media/viihdeteollisuus on aloittanut massiivisen irtisanomisaallon, jossa Disneyn 100 000:n ihmisen pakkolomailmoitus on vain pieni pala. Isoilla firmoilla kestää aikansa tehdä isot siirrot - toukokuu tulee olemaan se isojen pelurien irtisanomisrieha.

Ensi viikolla alkaa Georgian avautumisen perkaaminen ja kritisointi. Markkinoiden herkkyys työttömyysluvuille tulee nousemaan viikko viikolta. Intel ja Netflix ovat nyt näyttäneet, että kovakaan tulos ei välttämättä riitä enää sijoittajille kovan markkinanousun jälkeen. Ensi viikosta tuskin tulee yhtä tylsää kuin tästä.

Analyytikko
Tero Kuittinen

--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
Kissa kuumalla katolla (22.4.2020)
Tumma karnevaali (20.4.2020)
Kun painovoima pettää (18.4.2020)
Tuhon määrä (16.4.2020)
Amerikan outo Vappu (15.4.2020)
Avaamisen odottelua (14.4.2020)
Amerikalla on avautumiskuume (8.4.2020)
Raju käänne New Yorkissa (6.4.2020)
New Yorkin musta pääsiäinen (5.4.2020)
Analyytikkojen minuetti (2.4.2020)
Aasian pettymys (1.4.2020)
Huipun jälkeen (31.3.2020)
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen