Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Vieraileva analyytikko: Wall Street ei usko kyyneliin

Viime yönä New Yorkin kauppojen ryöstely laajeni SoHon pienistä puodeista jopa 60 korttelia pohjoiseen, jättimäisestä Macy’s-tavaratalosta aina Fifth Avenuen ja Madison Avenuen isoihin lippulaivoihin. Poliiseja ajettiin kumoon autoilla Manhattanilla ja hakattiin Bronxissa. Presidentti uhkasi kuvernöörejä suoraan armeijan lähettämisellä kaupunkeihin, jotka eivät saa tilannetta kuriin.

Ja S&P teki tyynesti uusia huippuja maanantaina ja tiistaina, sijoittajien odottaessa nyt innostuneina Warner Music Groupin ja ZoomInfon yhteensä jopa $3 miljardin listautumisia tällä viikolla. Yksi Wall Streetin vanhimmista säännöistä on se, että politiikalla ei ole merkitystä. Markkinat voivat reagoida budjettikriiseihin, vaaleihin ja muihin näennäisesti isoihin mullistuksiin parin päivän ajan, mutta sijoittajat eivät yksinkertaisesti usko siihen, että millään poliittisella myllerryksellä on erityistä merkitystä osakkeiden kurssikehitykseen.

Kauppapolitiikka on poikkeus - kauppasotien mahdollisuus todella vaikuttaa markkinoihin ja erityisesti Amerikan Kiinan kauppa on erittäin tärkeä asia. Onkin mahdollista, että Trumpin päätös olla reagoimatta Kiinan uusiin Hong Kongia koskeviin lakeihin oli sijoittajille yksinkertaisesti paljon isompi asia kuin visuaalisesti shokeeraavat kuvat Amerikan kaupungeissa tapahtuvasta laajamittaisesta ryöstelystä.

Tekee Kiina Hong Kongissa mitä tahansa, Amerikan kädet ovat poliittisesti ehkä sidottuja kohta alkavien, omiin kaupunkeihin suuntautuvien kovien toimien vuoksi. Kauppojen ryöstely on muuttanut luonnettaan joka yö - nyt ollaan siinä tilanteessa, että satojen ihmisten ryhmät kulkevat nopeasti ja organisoituneesti kaupasta toiseen, aloittaen jo iltapäivällä täydessä auringonvalossa. Ryhmät kuuntelevat poliisiradioita ja muuttavat strategiaansa lennossa. Viime yönä NYPD päätti, että kauppoihin hyökkääviä autoja ei enää ajeta takaa yhden poliisin jäätyä pakoauton alle. Tämä johti aggressiivisempaan toimintaan erityisesti 42nd Streetin vauraalla pohjoispuolella. Chanelin ja Rolexin putiikit tyhjennetään nyt pääosin jo viidessä minuutissa.

Ryöstelyn laajentuminen Manhattanin rikkaimmille luksusalueille on shokeerannut New Yorkin ylemmän keskiluokan, joka oletti, että ilmiö kuuluu lähinnä SoHon ja Meatpacking Disttictin hipsterialueille. Nyt on kohteina vanhan rahan asunto- ja shoppailualueet. Eilen jotkut iskut tapahtuivat jopa neljän korttelin päässä 5th Avenuen Trump Towerista.

Eskaloituminen johtaa todennäköisesti todella koviin toimiin. Sekä DeBlasion että Cuomon poliittiset urat ovat yhtäkkiä vaakalaudalla, vaikka viruskriisi nosti molempien kannatusta huimasti. Edessä voi olla joku yö, jolloin viranomaiset ottavat karskit toimet käyttöön sekä ryöstelijöiden että mielenosoittajien suhteen. On selvää, että aidot mielenosoittajat ovat paljon isompi ja rauhallisempi ryhmä kuin pieni määrä rikollisia. Mutta viranomaisten toimet tulevat todennäköisesti kovettumaan kummankin ryhmän suuntaan. Nyt pitäisi osata erottaa protestoijat ja ryöstelijät selvästi toisistaan. Tämä on kuitenkin vaikea haaste koska rikolliset käyttävät isoja ihmisryhmiä taitavasti hyväkseen.

Tämä tulee olemaan vaarallinen hetki Amerikan tulevaisuuden suhteen, vaikka Wall Street ei tätä selvästikään pelkää. Jos viranomaisten toimet mielenosoittajia kohtaan muuttuvat liian väkivaltaisiksi, kokonainen sukupolvi voi radikalisoitua ja rotujen väliset suhteet voivat leimahtaa avoimen väkivaltaisiksi suurkaupungeissa. Edessä voi olla pitkäaikainen kaupunkiväkivalta, joka rampautti New Yorkin, Detroitin ja Chicagon 70-luvulla. Presidentti Trump vaatii nyt kovinta mahdollista linjaa lähipäivinä ja pormestarit ovat käytännössä ainoa toivo tilanteen inhimilliseen luovimiseen. New York ja muut kaupungit odottavat nyt joka ilta hermostuneena seuraavaa käännettä ryöstelyn laajentuessa joka päivä. Jonkinlainen käännekohta on varmasti tapahtumassa jo tällä viikolla.

Analyytikko
Tero Kuittinen

--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
Trumpin mieto linja Kiinan suhteen helpotus markkinoille (29.5.2020)
Laman muoto (28.5.2020)
Huikeaa optimismia jälleen (27.5.2020)
Kiina-ilmiö (22.5.2020)
Huikeaa optimismia (21.5.2020)
Keskuspankin tykki puhui (18.5.2020)
Vähittäismyyntipainajainen (15.5.2020)
Sota vähittäiskaupasta (13.5.2020)
Deflaatiopeikko (12.5.2020)
Markkinat jyräävät eteenpäin (8.5.2020)
Spekulatiivinen kiihko (7.5.2020)
Uhmakasta nousua (5.5.2020)
Ahdistaa (1.5.2020)
Psykologisesti kiehtova päivä (30.4.2020)
Elukan raivo (29.4.2020)
Odottelua (28.4.2020)
Tyyni ennen myrskyä (24.4.2020)
Kissa kuumalla katolla (22.4.2020)
Tumma karnevaali (20.4.2020)
Kun painovoima pettää (18.4.2020)
Tuhon määrä (16.4.2020)
Amerikan outo Vappu (15.4.2020)
Avaamisen odottelua (14.4.2020)
Amerikalla on avautumiskuume (8.4.2020)
Raju käänne New Yorkissa (6.4.2020)
New Yorkin musta pääsiäinen (5.4.2020)
Analyytikkojen minuetti (2.4.2020)
Aasian pettymys (1.4.2020)
Huipun jälkeen (31.3.2020)
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen