Ison-Britannian EU-eroa kuvaavaan kertomuksen perään on näillä näkymin tulossa lisää tyhjiä sivuja. Britannian parlamentti äänesti myöhään eilen niukasti sen puolesta, että Theresa Mayn on haettava Brexitille lisää lykkäystä. Siitä, mitä lykkäyksen jälkeen tapahtuu, parlamentti ei edelleenkään ole päässyt minkäänlaiseen yksimielisyyteen. Sen sijaan eilisellä äänestyksellä pyritään välttämään ensi viikon perjantaina edessä mahdollisesti oleva sopimukseton lähtö EU:sta, mikäli Britannialla ei ole hyväksyttyä EU-sopimusta ennen sitä. Todellisuudessa ratkaisu tulisi olla tehtynä jo ennen ensi keskiviikkoa, koska tuolloin EU-johtajat kokoontuvat päättämään Brexitin jatkosta.

Tilanne Brexitin suhteen on edelleen sekava. Pääministeri Theresa May neuvottelee nyt opposition, eli käytännössä työväenpuolueen Jeremy Corbynin kanssa löytääkseen suunnan Brexit-sopimuksen läpiviemiselle. Itse sopimusta ei lähdetä avaamaan, mutta siihen liittyvää julistusta voidaan vielä muokata ja tähän EU:kin voi taipua. Lähtökohtaisesti Mayn ja Corbynin näkemykset eroavat toisistaan todella paljon, joten vaikka joistakin suuntaviivoista pystyttäisiinkin sopimaan, kysymys kuuluu, että riittääkö se EU:lle ja brittiparlamentille. Haalea sopu Mayn ja Corbynin välillä olisi tärkeä, jotta Brexitiin ylipäänsä saataisiin lyhyt lykkäys EU:lta. Markkinoilla usko lopulta jonkinlaiseen sopimukseen ja sopimuksettomalta Brexitiltä välttymiseen on edelleen vahva, mistä kertoo alkuvuoden nousu maan pörssi-indekseissä.

Lisää positiivista tietoa tihkuu kauppaneuvotteluista

USA:n ja Kiinan välisistä kauppaneuvotteluista tihkui lisää positiivisia signaaleja. Valkoisen talon talousneuvonantaja Larry Kudlow kertoi Reutersille, että kauppaneuvottelut jatkuivat edistyksen merkeissä viime viikolla Kiinassa, ja niitä voidaan laajentaa tällä viikolla USA:ssa yli kolme päivää jatkuviksi. Kudlowin mukaan Kiina on ensimmäistä kertaa tunnistanut ongelmat, joita USA on nostanut esiin jo vuosien ajan. Ilman sen suurempaa konkretiaa on vaikea määritellä, mistä ongelmista on kysymys. Sen sijaan neuvottelut jatkuvat tänään Washingtonissa. Positiivinen merkki on sekin, että tapaamiset ovat siirtymässä presidenttitasolle, sillä Donald Trump tapaa Kiinan puolelta neuvotteluja johtavan varapääministeri Liu Hen torstaina. Lopulliseen sopimukseen vaaditaan todennäköisesti Trumpin ja Kiinan presidentti Xi Jinpingin tapaaminen, mutta torstainen on jälleen askel oikeaan suuntaan.

Markkinoilla positiiviset signaalit on otettu ilolla vastaan, sillä neuvottelujen eteneminen tarkoittaisi merkittävän tulliuhan, eli USA:n uhkaamien lisätullien, poistumista. Mielestämme suuri läpimurto, joka poistaisi kertaheitolla USA:n ja Kiinan välille viime vuonna asetetut tullit, on kuitenkin epätodennäköinen. Sen sijaan tuloksena on näkemyksemme mukaan haalea kädenpuristus, joka pysäyttää USA:n suunnittelemat lisätullit, muttei poista kaikkia nykyisiä saati ratko maailmankaupan vaikeita kysymyksiä tekijänoikeuksista ja kaupan rajoitteista. Sopu kuitenkin tarkoittaisi sitä, että kumpikin neuvottelija voisi julistautua voittajaksi ja saada näin vahvistettua asemiaan kotimaassa.

Marianne Palmu