EU-maat ovat entistä kärsimättömämpiä Ison-Britannian Brexit-junnaamisen suhteen. Jäsenmaat myönsivät lykkäystä Brexitiin, mutta vain korkeintaan toukokuun 22. päivään eli eurovaalien aattoon. Tätä ennen on vielä yksi etappi, huhtikuun 12. päivä, johon mennessä Mayn on saatava parlamentti taakseen Brexitissä. Ellei näin käy, Britanniassa on alettava valmistella eurovaaleja tai maan on lähdettävä ilman sopimusta. Ja jos eurovaaleja ei järjestetä, vihoviimeinen Brexit-päivä olisi kesäkuun lopussa, eli ennen kuin uusi EU-parlamentti aloittaa työnsä. Perustussopimuksen mukaan Britannia ei voi olla EU-jäsen ilman edustajia parlamentissa.

Jännitystä kokouksessa lisäsi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin yllätysavaus, jonka mukaan Britannian pitäisi olla ulkona EU:sta - sopimuksella tai ilman - toukokuun 7. päivään, eli EU:n Brexitin jälkeistä aikaa pohtivan huippukokouksen aattoon, mennessä. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolestaan kertoi, että kaikki vaihtoehdot ovat kokouksen jälkeenkin auki aina sopimuksettomasta erosta Brexitin pidempään lykkääntymiseen.

Brexitin eteneminen alkaa muistuttaa pitkäveteistä jatkokertomusta, josta on hukassa niin päähenkilöt kuin juonikin. Britannian parlamentti on edelleenkin pahasti jakautunut, ja Reutersin mukaan eilisen EU-kokouksen tunnelmista päätellen Mayn onnistumiseen erosopimuksen läpiviennissä ei usko EU-maat tai pääministeri itsekään kahden hylkäyksen jälkeen. Osakemarkkinalla eroon suhtaudutaan edelleen rauhallisesti ja todennäköisyys jonkinlaisen ratkaisun löytymiselle ilman sopimuksetonta eroa on korkea.

Missä mennään Brexitissä?

  • Brexitin piti alkuperäisen sopimuksen mukaan tulla voimaan 29.3., mutta EU-maat myönsivät sille eilen lykkäystä
  • Lykkäys on ehdollinen: Mayn on saatava brittiparlamentti taakseen huhtikuun 12. päivään mennessä, jolloin lykkäystä myönnetään toukokuun 22. päivään asti
  • Muussa tapauksessa Brexit astuu voimaan ilman sopimusta tai Britannian on alettava valmistella EU-vaaleja
  • Sopimuksettoman eron uhka siirtyi eilisen myötä noin kahdella viikolla eteenpäin
  • Britannian parlamentti edelleen jakautunut Brexitin suhteen

 

USA:n teollisuuden lasku taittui

USA:sta saatiin eilen odotettua parempia talouslukuja. Teollisuuden kehitystä kuvaava Philadelphia Fed-indeksi elpyi maaliskuussa vahvasti sitä edeltäneestä laskusta. Heilahtelu indeksissä voi olla suurta, mutta lukema oli jälleen pieni positiivinen signaali taloudesta. Positiivista oli myös odotettua suurempi lasku uusissa työttömyyskorvaushakemuksissa viime viikolta. Lisäksi euroalueen kuluttajaluottamus elpyi hieman maaliskuussa tasaantuen vuodenvaihteeseen jatkuneen laskun jälkeen. Tänään julkaistaan laajalti seuratut euroalueen ostopäällikköindeksit maaliskuulta, jotka näyttävät laajemmalti kehityksen suuntaa. Markkinaodotukset ovat suunnilleen helmikuun lukemien tasolla.

 

 

Marianne Palmu