Britannian EU-ero lykkääntyy todennäköisesti edelleen, sillä brittiparlamentti ei ole löytänyt yhteistä säveltä Brexitin suhteen, eikä pääministeri Theresa Mayn ja oppositiojohtaja Jeremy Corbynin yhteisistä keskusteluista ole saatu aikaan sopua tulliliiton hiertäessä neuvottelijoiden välejä. Tänään May aikoo tavata Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin keskustellakseen Brexitin lykkäyksestä ensi perjantaista kesäkuun loppuun.  Samaan aikaan hallituksen ministerin yrittävät edelleen löytää 11. hetken ratkaisun solmuun, jonka hallitus ja parlamentti ovat saaneet aikaan. Tuhkimotarinaa tuskin on kuitenkaan odotettavissa ja todennäköisin vaihtoehto on, että Brexit lykkääntyy.

EU-johtajat kokoontuvat huomenna hätäkokoukseen, jossa he päättävät Brexitin lykkäyksestä. Päätöksen täytyy olla yksimielinen, tai muuten ero koittaa jo perjantaina. Monet EU-johtajat ovat ilmaisseet turhautumisensa Brexit-vääntöön, mutta kukaan tuskin haluaa ottaa kontolleen sopimuksetonta Brexitiä, joka näillä näkymin olisi edessä, mikäli lykkäystä ei myönnetä. Ongelmaksi siirrossa tulevat EU-vaalit: alun perin eroa lykättiin toukokuun loppuun, mikäli Britannian parlamentti olisi hyväksynyt Brexit-sopimuksen. Eropäivä olisi ollut EU-vaalien aattona, jolloin maan ei olisi tarvinnut järjestää EU-vaaleja. Mikäli päivä siirtyy, Britannian on EU-perustussopimuksen mukaisesti järjestettävä myös vaalit, sillä se on vaalien aikaan EU-jäsenmaa.  Lykkääntyminen pitkittää Brexit-tarinaa mutta lyhentää samalla sopimuksettoman eron välitöntä riskiä. Markkinoilla eteneviin kiemuroihin on suhtauduttu toistaiseksi rauhallisesti. Britanniassa vedonlyöntitoimistojen kertoimissa uuden kansanäänestyksen todennäköisyys on kasvanut jo yli 32 %:iin.

Missä mennään Brexitissä?

  • Brexitin piti alkuperäisen sopimuksen mukaan tulla voimaan 29.3., mutta EU-maat myönsivät sille lykkäystä
  • Lykkäys on ehdollinen: Mayn on saatava brittiparlamentti taakseen huhtikuun 12. päivään mennessä, jolloin lykkäystä myönnetään toukokuun 22. päivään asti
  • Muussa tapauksessa Brexit astuu voimaan ilman sopimusta tai Britannian on alettava valmistella EU-vaaleja
  • Britannian parlamentti on edelleen ilman yhtenäistä suuntaa Brexitin suhteen. Siksi May on hakemassa lisäaikaa neuvotteluille, eli uutta lykkäystä eroon.
  • Ongelmana kuitenkin on, että mikäli lykkäystä haetaan kesäkuun loppuun, Britannian on järjestettävä EU-vaalit vaikka ei aikoisikaan pysyä jäsenenä

 

Saksan ulkomaankaupan takkuilu jatkuu

Saksan vienti ja tuonti tippuivat helmikuussa odotettua enemmän, käy ilmi maanantaina julkistetuista luvuista. Vienti tippui 1,3 % edellisestä kuukaudesta ja tuonti 1,6 %, kun Reutersin konsensusennusteissa odotettiin molempiin lievempää laskua. Ulkomaankaupan kuukausikehitys on ollut perinteisesti vaihtelevaa ja tammikuussa nähtiin nollakasvua, joten kovin pitkälle vieviä johtopäätöksiä pelkästään eilen julkaistujen lukujen perusteella ei voida tehdä. Yhdistettynä muihin ja eteenpäin katsoviin talouslukuihin, kuten teollisuuden tilauksiin ulkomailta, on kuitenkin nähtävissä, että suunta on todennäköisemmin edelleen alaspäin.

Saksan talous kärsii etenkin poliittisista jännitteistä, mutta myös pitkään jatkuneen nousukauden tuomista sivuvaikutuksista, kuten kasvaneista kustannuksista ja osaavan työvoiman pulasta. Maan suuret tutkimuslaitokset leikkasivat Saksan tämän vuoden talouskasvuennustetta viime viikolla yli puolella. Nykyinen kasvuennuste on 0,8 %.

Marianne Palmu