Britannian parlamentti järjesti eilen kahdeksan suuntaa-antavaa äänestystä potentiaalisista Brexit-teistä, mutta yksikään ehdotuksista ei saanut enemmistöä taakseen. Eniten ääniä keräsi ehdotus kansanäänestyksestä mistä tahansa Brexit-sopimuksesta, sekin enemmän kuin Mayn neuvottelema sopimus äänestyksessä kaksi viikkoa sitten. Näin ollen Brexitin jatko-osa on edelleen kirjoittamaton, eilisen jälkeen myös sen suhteen, kuka lopulta vie eron kalkkiviivoille asti. Pääministeri Theresa May nimittäin tarjoutui eroavansa tehtävästään, mikäli hänen neuvottelemansa erosopimus hyväksyttäisiin parlamentissa. Reutersin mukaan Mayn erosopimus on lisännyt kannatustaan, mutta sen läpimeno olisi vielä erittäin vaikeaa. Uuden takaiskun sopimus sai eilen, kun Pohjois-Irlannin unionistit (DUP) kertoivat olevansa edelleen sopimusta vastaan. Puolueen mukaantuloa pidettiin kriittisenä sopimuksen läpimenon kannalta.

Britannian parlamentti järjestää lisää suuntaa-antavia äänestyksiä ilmeisesti maanantaina, mutta äänestykset eivät sido hallitusta. Myös Mayn pitäisi tuoda Brexit-sopimus äänestykseen vielä kerran, mutta se lienee turhaa ennen kuin tuki saadaan riittäväksi. Lisäksi parlamentin puhemies on linjannut, ettei kahteen kertaan hylättyä sopimusta voida tuoda äänestykseen, mikäli siihen ei tehdä perustavanlaatuisia muutoksia. Kaikki vaihtoehdot ovat siis edelleen avoinna aina uudesta kansanäänestyksestä sopimuksettomaan eroon.

Markkinoilla usko Brexit-tarinan päättymiseen lopulta parhain päin (sopimuksettomalta erolta vältytään) on edelleen vahva, minkä takia osakemarkkinalla reaktiot Brexit-uutisiin ovat tähän mennessä olleet maltillisia. Sopimuksettomankin eron vaihtoehto häilyy kuitenkin edelleen markkinan yllä, ja toteutuessaan sillä olisi negatiivisia vaikutuksia Britannian lisäksi myös muuhun Eurooppaan, mikä on huomioitava epävarmuustekijänä. Vahvemmin uutisiin on reagoinut Britannian punta, joka painui rajusti Brexit-kansanäänestyksen jälkeen vuonna 2016, mutta toipui sittemmin hieman Mayn ja EU:n erosopimuksen myötä. Lyhyen aikavälin kurssivaihtelut ovat kuitenkin olleet voimakkaita punnan osalta.

Missä mennään Brexitissä?

  • Brexitin piti alkuperäisen sopimuksen mukaan tulla voimaan 29.3., mutta EU-maat myönsivät sille viime viikolla lykkäystä
  • Lykkäys on ehdollinen: Mayn on saatava brittiparlamentti taakseen huhtikuun 12. päivään mennessä, jolloin lykkäystä myönnetään toukokuun 22. päivään asti
  • Muussa tapauksessa Brexit astuu voimaan ilman sopimusta tai Britannian on alettava valmistella EU-vaaleja
  • Kuten eilinen osoitti, Britannian parlamentti on edelleen jakautunut Brexitin suhteen
Marianne Palmu