Euroopan keskuspankin tänään pidettävältä korkokokoukselta on odotettavissa edelleen vahvan elvyttävää sävyä. Itse rahapolitiikan suuntaan emme odota muutosta, eli nollakorkojen aika jatkuu euroalueella kuten tähänkin asti, mutta keskuspankki ottanee puheissaan jälleen hyvin elvytystä puoltavan sävyn. Lisäksi pidämme mahdollisena, että pankeille kohdistetut matalakorkoiset rahoituskierrokset (TLTRO) nostetaan pöydälle korkokokouksessa.

Euroalueen tilanne ei ole millään tapaa helppo keskuspankille. Talouskasvu on jo lähtenyt hidastumaan reilusti koko alueella. Suurtalouksista Italia vajosi tekniseen taantumaan viime vuoden lopulla ja Saksa vältti taantuman vain niukasti. Vaikka talousluvuissa on nähty jo tasaantumista, kasvu on ollut keskuspankin ennusteisiin nähden odotettua heikompaa. Pidämme todennäköisenä, että EKP joutuu viilaamaan talousennusteitaan jälleen alaspäin joulukuussa päivitetyistä luvuista (talouskasvun 2019e: 1,7 % ja 2020 e 1,7 %). Talouskasvuennusteita on vedetty alaspäin urakalla, sillä eilen OECD laski kuluvan ja ensi vuoden ennusteita maailmanlaajuisesti. Ennusteita leikattiin lähes kaikissa talouksissa, euroalueella suhteessa eniten. OECD arvioi alueen talouskasvuksi kuluvana vuonna 1,0 % ja ensi vuonna 1,2 % ja joutui lähes puolittamaan 2019-ennusteensa (laskua 0,8 %-yksikköä). Saksalle järjestö ennustaa selvästi alle prosentin talouskasvua ja Italialle negatiivista kasvua (ks. kuva alla). Myös USA:n, Ison-Britannian ja Japanin kasvuennustetta viilattiin alaspäin.

Toisaalta hidastuva talouskasvu ja inflaatio antavat EKP:lle tilaa pitää pelastusrenkaan lähellä, eli valmiuden lisätä elvytystä tarpeen tullen. EKP:n liikkumavaraa rajoittaa loka-marraskuun vaihteessa vaihtuva pääjohtaja, jonka käsiä ei todennäköisesti haluta etukäteen sitoa ja viestiä vielä laajennuksesta matalien korkojen politiikkaan. Nykyisellään EKP on sitoutunut pitämään korkotason nollassa ensi syksyyn. Odotamme ohjauskoron pysyvän nykytasollaan ainakin tämän vuoden ajan ja Mario Draghin lopettavan kahdeksan vuoden virkakautensa lokakuun lopussa keskuspankkiirina, joka ei nostanut ohjauskorkoa kertaakaan kautensa aikana.

Marianne Palmu