EU taipui aivan viime metreillä ja suostui muuttamaan Britannian pääministeri Theresa Mayn kanssa neuvottelemaa Brexit-sopimusta. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker järjesti myöhään eilen Mayn kanssa lehdistötilaisuuden. Siinä kerrottiin muokatun sopimuksen pääkohdista, joiden avulla yritetään viedä sopimus läpi Britannian parlamentin äänestyksessä tänään. EU:n Junckerin puheista kuulsi turhautuminen Britannian parlamentin kiistoihin, ja hän korosti neuvottelujen jatkumisen olleen Britannialle viimeinen mahdollisuus, eikä kolmatta ole tulossa. Toisaalta EU:n ei pitänyt olla alun perinkään valmis avaamaan uudelleen sopimusta, joten poliittinen paine näkyi myös unionin sisällä.

Etenkin parlamentissa pullonkaulana pidettyihin Pohjois-Irlannin rajaa koskeviin tarkastuksiin on uudessa sopimuksessa tehty muutoksia. Siltikään ei ole missään tapauksessa varmaa, että sopimus menisi nykymuodossaan läpi parlamentin äänestyksessä. Mikäli Mayn ja EU:n sopimus jälleen tyrmätään, äänestää parlamentti huomenna sopimuksettomasta Brexitistä ja torstaina Brexitin lykkäämisestä.

Mielestämme eiliset muutokset nostavat todennäköisyyttä Brexitin läpi menemiselle suunnilleen sovitussa ajassa, eli maaliskuun lopussa, mutta pidämme lykkäystäkin edelleen mahdollisena. Keskeistä on nyt se, riittääkö muokattu sopimus Britannian parlamentille. Oppositio ehti heti aamulla julkaistujen uutisten mukaan vastustamaan sopimusta. Joka tapauksessa tämänpäiväisestä äänestyksestä on tulossa jännittävä.

Pientä valoa talousluvuissa

Eilen julkaistut talousluvut vahvistivat globaalin talouskasvun heikentyvän. USA:ssa julkaistiin liittovaltion hallinnon sulun takia reilusti myöhässä olleet tammikuun vähittäismyyntiluvut, jotka ylittivät lievästi odotukset. Myynti kasvoi 0,2 % joulukuusta ja ilman volatiilia autojen myyntiä jopa 0,9 % paikaten joulukuun kovaa pudotusta. Joulukuussa myynti tippui tarkistettujen lukujen mukaan 1,6 % ja ilman autoja 2,1 %, mikä oli suurin lasku sitten finanssikriisin. Vuositasollakin kasvu on hyytynyt selvästi (ks. kuvio alla).

USA:n luvut tuovat oman lisänsä viime aikoina nähtyyn vaihtelevien talouslukujen virtaan. Selvästi paremmat luvut oltaisiin eiliseltä tarvittu vakuuttamaan myynnin palaamisesta kasvu-uralle, mutta nollakasvua ennakoineet konsensusodotukset pystyttiin kuitenkin ylittämään. Vähittäismyynti on vahvasti kuluttajasektorin kysynnän sanelemaa, joten amerikkalaiskuluttajien kukkaron nyörit ovat kiristyneet viime kuukausina. Toisaalta kuluttajaluottamus on edelleen vahvalla tasolla ja palkkojen kasvun kiihtyminen (+3,4 % helmikuussa) antavat tukea kysynnälle. Kuten Euroopassa, myös USA:ssa kasvu lepää yhä vahvemmin kuluttajien varassa.

Laihaa lohtua saatiin myös Saksan eilen julkaistuista ulkomaankauppaluvuista, joissa viennin kasvu hyytyi tammikuussa nollaan oltuaan joulukuussa +1,5 %. Tämä oli kuitenkin pieni positiivinen yllätys, sillä markkinaodotuksissa oli lasku kuukausitasolla. Teollisuustuotanto taas supistui tammikuussa 0,8 % joulukuun luvuista, mutta joulukuun lukemia tarkistettiin reilusti ylöspäin tasaten pettymystä. Vuositasolla viennin kasvun on hyytynyt nollaan, joten siitä ei löydy talouskasvulle tukea.

Marianne Palmu